Útinapló

Smithsonian Folklife Festival, Washington, 2013.

A Smithsonian Folklife Festival nagy hagyományú kulturális seregszemle, amelyet első alkalommal 1967-ben rendeztek meg az Washingtonban, az Egyesült Államok szövetségi fővárosában. A fesztivált reprezentatív helyszínen, a világpolitikából jól ismert Capitolium épülete előtti hatalmas téren, a National Mallon bonyolítják le minden alkalommal. A helyszín kiválasztása is jelzi, hogy a Smithsonian Folklife Festivált a kezdetek óta kitűntetett figyelem kíséri Amerika-szerte. Népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a látogatottsága az idők folyamán nőttön-nőtt, és mára a világ legrangosabb kulturális fesztivál-eseményei között tartják számon. Aki itt jelen van, aki ezen a fesztiválon bemutatkozik, az a világ színe előtt mutatkozik be, és bárhonnan érkezik is a fesztiválra, produkciója érdeklődést vált ki, ezért a résztvevők és a meghívottak magas színvonalú bemutatókkal készülnek arra, hogy egy-egy ország képviseletét méltóképpen lássák el.

Tovább

Linzi Magyar Napok, 2013.

“Auf nach Ungarn”, azaz „Fel Magyarországra!”

Ezek voltak azok a hívó szavak arra a nagyszabású rendezvényre, mely Magyarországnak adott turisztikai, gasztronómiai és kulturális bemutatkozási lehetőséget a Duna kanyarulatában fekvő, festői szépségű Linz városában. Az eseményre ez év májusában került sor, melyet egy egyéves, hosszú szervezői munka előzött meg.

A Magyar Turizmus Zrt. felkérésére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége  kapta azt a feladatot, hogy a Mesterségek Ünnepéhez hasonlóan szervezze meg a kézművesek vásárát, és mutassa be a méltán híres magyar gasztronómiát, melybe nem csak a finom étkek, hanem természetesen a hegyek nedűje, a jó borok is beletartoznak.

Tovább

Ausztria – Szlovénia

Szakmai tanulmányút és annak tanulságai

2013.április 5-7.

Hosszas szervezői munka előzte meg a 2012. őszére tervezett második szakmai tanulmányutat, melynek során ausztriai és szlovéniai néprajzi értékeket látogattunk volna  meg a NESZ tagjaival. A jelentkezők száma azonban olyan kevés volt, hogy törölni kellett a programot, és a külföldi fogadó partnereknél le kellett mondanunk a látogatásunkat.

Új lendületet kapott azonban a megvalósítás szándéka 2013. tavaszán a NESZ elnöke Pál Miklósné Anci ösztönzésére. A jelentkezők száma olyan gyors ütemben emelkedett, hogy napok alatt elérte a 45 fős létszámot. A jelentkezések azonban továbbra is érkeztek, csak érkeztek….

Tovább

Délvidéki tanulmányút – 2015.

Jelen utazásunk célja a bácskai területek bejárása. Vajdaság zászlajában a három csillag a három tájegységet jelöli. Területe síkvidék, csak a Dunától délre vannak kisebb lankák és dombok. Legmagasabb hegye a Fruska Gora 361 m, régen Köles hegynek hívták, most Tarcal hegység a neve. A hegytől délre terül el a Deliblátói sivatag, melyet Európa Szaharájaként is emlegetnek. Korábban hársfaerdőt telepítettek a futó homok megfékezése céljából. A helyi közösségek sokfélesége vallási szempontból is megmutatkozik. Vannak pravoszlávok, evangélikusok, zsidók, görög keletiek, római és görög katolikusok.

A határhoz érkezve a csoporthoz csatlakozik Raj Rozália a Vajdasági Magyar Folklór központ szakmai koordinátora. Szabadka az első város melyet érintünk. Itt tudjuk meg Rozitól, hogy a bunyevácok körében van, egy mondás mely szerint „A bunyevác nem megy messzire csak annyira, hogy lássa a Szabadkai város tornyát”.

Tovább

Tanulmányi úton Erdélyben – 2016.

2016.09.22. napján egy várakozással teli, ígéretes út reményében gyülekeztünk Budapesten, a Népligetnél. Azonos érdeklődési körű – a népművészet valamelyik ágának szerelmese – csapat várt az indulásra. Sokan jó ismerősként üdvözölhettük egymást, de a szép útnak és Gyulay Mária csoportvezetőnk szállásbeosztásának köszönhetően újabb barátságok megkötésére nyílt lehetőségünk.

Tovább

Egy hónap a kínai Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékén

A NESZ delegáltjaként 2016 májusában jártam Koreában az Icheon Kerámia fesztiválon, itt ismerkedtem meg Chen Jun professzorral a Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékének dékánjával. Kína egyik legrangosabb művészeti egyeteme a 19 millió lakosú Wuhanban található.

Tovább

Magyar Hónap – Gasztrokulturális programsorozat Pekingben

2017. November 20-tól december 18-ig kerül megrendezésre Pekingben a Karácsonyi Kultúrbazár néven meghirdetett, magyar gasztro-kulturális programsorozat, melyhez a Minzu Hotel biztosította a helyszínt. De a Magyar Kulturális Intézetben is lettek programok szervezve a rendezvényhez kapcsolódóan. A Minzu Hotel évek óta aktív támogatója a nemzetközi kulturális kapcsolatoknak. Magyarország tavaly csatlakozott a hotel kezdeményezéséhez, mely során nemcsak a gasztronómia és a borkultúra kerül bemutatásra, hanem kézművesek által a népi hagyományainkba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Tovább

Jianshui Purple Pottery Világ Konferencia

Novemberi wuhan-i tartózkodásom alatt kaptam az újabb meghívást egy kíváló kínai kerámikus művésztől, akivel Koreában volt szerencsém együtt dolgozni az Icheon Ceramic Fesztiválon.

Tovább

BUDAPESTfeszt, Sanghaj 2018.

Óriási megtiszteltetésben volt számomra, amikor Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa meghívására és vendégeként életemben először utaztam Kínába.

A korábbi iskolai tanulmányokat kiegészítve természetesen fantasztikus élményekben volt részem, amikor megtapasztalhattam egy több mint kétezer éves kultúra hétköznapjait. Alkotótársaimmal együtt néhány napot tölthettünk ebben a varázslatos távol-keleti országban, ám a szervezők és együttműködő partnerek segítségével úgy érzem, egy életre szóló kalandban volt részünk.

Tovább

Magyar Kulturális Hét, Shenyang 2018.

2018. május 7-12 között került megrendezésre a Kína-Magyarország közötti barátság hete Shenyangban (Kínában), melyen a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjaként – a NESZ támogatásával, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, a Pekingi Magyar Nagykövetség és a shenyangi szervezők meghívására és szervezésében – lehetőségem volt a magyar delegáció tagjaként részt venni.

Tovább

Szakmai tanulmányút – 2018.

2018. október 4-én reggel Budapesten a Népligetnél gyülekezett csoportunk a NESZ által szervezett szakmai útra. Úti célunk Szlovákia és Lengyelország volt. A 21 magyarországi népművészeti egyesülettől 46-an érkeztünk a helyszínre, ahonnan a terv szerint pontosan indult autóbuszunk.

Tovább

Szakmai tanulmányút – 2019.

Az immár hagyományosan megrendezésre kerülő szakmai tanulmányút célja 2019-ben a Felvidék, ezen belül Csallóköz, Zoboralja, Mátyusföld, valamint észak Szlovákia régióiban található népművészeti értékek, szokások és tárgyi emlékek tanulmányozása volt.

Tovább

Magyar Napok Tel-Avivban

Tel-Avivban 2019. október 15-17-én rendezték meg a Magyar Napokat, mely a záróeseménye volt egy olyan Magyarországot bemutató programsorozatnak, ami márciusban kezdődött el. Az eseménysorozatot a két ország újbóli diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója alkalmából rendezték meg. 

Tovább

Magyarországról Baskíriába, a népművészetek olimpiájára

Harminckét magyar fiatal életútja jelentős állomáshoz érkezett. Egy világeseményen képviselhették nemzetüket. A népművészek zömének egész életében nem adatik meg, hogy faluját, megyéjét, országát, nemzetét képviselhesse a népművészeti olimpián, a Folkloriada-n.

Tovább

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET