Nemzetközi Fazekas Szimpózium, Leliūnai (2023. augusztus)

Idén is megrendezésre került a Nemzetközi Kerámia Szimpózium, Litvániában, a Vytautas Valiušis Kerámia Múzeumban. Augusztus 20 és 25 között várta a fazekasokat és keramikusokat a mesebeli környezetben található művésztelep.

Tovább

XVIII. Hagyományos Kézművesség Nemzetközi Vásár, Etar (2023. szeptember)

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által kiírt pályázatra jelentkezve, delegáltként vehettem részt a bulgáriai nemzetközi rendezvényen.

Tovább

Büyükçekmece Fesztivál, Isztambul (2023. július-augusztus)

A 2023. évi isztambuli Büyükçekmece Fesztiválra ismét meghívást kapott a NESZ, hogy mestereket delegáljon. Ezúttal Bakó Ildikó, tojásfestő, a Veszprémi Népművészeti Egyesületből, Dr. Kovács Istvánné, Petrovicsné Agócs Ibolya, és Csepi István a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületből, és Jófejű-Wéber Kinga, csipkekészítő, a Kisalföldi Népművészek Egyesületéből képviselte hazánkat. 

Tovább

Nemzetközi Fazekas Szimpózium, Leliūnai (2022. augusztus)

Augusztus 18-23. között újra megrendezésre került a Nemzetközi Fazekas Szimpózium Litvániában, Leliūnai-ban. A rendezvényen a NESZ közvetítésén keresztül 3 keramikus mester: Barcsay Andrea, Czégény Klára és Hugyecz László vehetett részt és mutatta be a magyar keramikus kultúrát.

Tovább

Büyükçekmece Fesztivál, Isztambul (2022. július-augusztus)

Augusztus 7-én érkeztek haza mestereink az isztambuli Büyükçekmece Fesztiválról. A NESZ mesterei, Bencsik Márta szalmafonó népi iparművész és Tarsoly Andorné hímző népi iparművész képviselte Magyarországot július 27. és augusztus 6. között ezen a nem mindennapi folklór fesztiválon.

Tovább

Nemzetközi Aranyhímző és Ékszerfesztivál, Buhara (2022. május)

Mestereink ezúttal Buharában, Üzbegisztánban mutatkoztak be a világ előtt! Május 21-25. között az első alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Aranyhímző és Ékszer Fesztiválon 4 alkotónk képviselte Magyarországot: Brczán Éva aranyhímző, Dr. Csapóné dr. Riskó Tünde gyöngyfűző, Nagyné Szabó Kinga gyöngyfűző és dr. Tóthné Kőrösi Zsófia csipkekészítő, aranyhímző. A fesztiválra mintegy 50 országból 150 mester érkezett, hogy bemutassák a különböző kézműves kultúrákban jellegzetes aranyhímzéseket és ékszereket. 

Tovább

Nemzetközi Népi Kézműves Fesztivál, Bursa (2022. május)

2022. május 11-15. között a kézműves világ Bursára figyelt! A Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet 5. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Népi Kézműves Fesztivált, ahol Magyarországot a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alkotói képviselik. Maucha Katalin gyöngyfűző és Venczelné Danyi Judit gyöngyfűző népi iparművész, nemezkészítő mesterségbemutatóin és kiállításán keresztül csodálhatták meg a résztvevők a magyar kézműves kultúra egy szeletét.

Tovább

Dubai Világkiállítás – 2020. (2022. március)

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége második alkalommal is 7 kiváló alkotót delegált a Dubai Világkiállításra, hogy március 17-19. között bemutassák a látogatóknak Magyarország kézműves kultúráját. A Magyar Nemzeti Hét keretében az érdeklődők a csipkekészítés, gyöngyfűzés, hímzés, mézeskalácsdíszítés, szálasanyagkészítés, szövés, tojásdíszítés bemutatóit csodálhatták meg és próbálhatták ki az azokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokat.

Tovább

Dubai Világkiállítás – 2020. (2021. december)

A Népművészeti Egyesületek Szövetségét az a megtiszteltetés érte, hogy részese lehet, lehetett a Dubai Világkiállításnak, ahol kézműveseink által a Magyar Pavilon programjait gazdagítottuk. A részvételre több, mint 80 alkotó jelentkezett, akik közül a NESZ Elnöksége választotta ki azt a 7-7 alkotót, akik decemberben, illetve majd várhatóan 2022. márciusában mutatják be az Expo látogatóinak Magyarország kézműves kultúráját.

Tovább

Magyarországról Baskíriába, a népművészetek olimpiájára – 2021.

Harminckét magyar fiatal életútja jelentős állomáshoz érkezett. Egy világeseményen képviselhették nemzetüket. A népművészek zömének egész életében nem adatik meg, hogy faluját, megyéjét, országát, nemzetét képviselhesse a népművészeti olimpián, a Folkloriada-n.

Tovább

Magyar Napok Tel-Avivban – 2019.

Tel-Avivban 2019. október 15-17-én rendezték meg a Magyar Napokat, mely a záróeseménye volt egy olyan Magyarországot bemutató programsorozatnak, ami márciusban kezdődött el. Az eseménysorozatot a két ország újbóli diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója alkalmából rendezték meg. 

Tovább

Szakmai tanulmányút – 2019.

Az immár hagyományosan megrendezésre kerülő szakmai tanulmányút célja 2019-ben a Felvidék, ezen belül Csallóköz, Zoboralja, Mátyusföld, valamint észak Szlovákia régióiban található népművészeti értékek, szokások és tárgyi emlékek tanulmányozása volt.

Tovább

Szakmai tanulmányút – 2018.

2018. október 4-én reggel Budapesten a Népligetnél gyülekezett csoportunk a NESZ által szervezett szakmai útra. Úti célunk Szlovákia és Lengyelország volt. A 21 magyarországi népművészeti egyesülettől 46-an érkeztünk a helyszínre, ahonnan a terv szerint pontosan indult autóbuszunk.

Tovább

Magyar Kulturális Hét, Shenyang – 2018.

2018. május 7-12 között került megrendezésre a Kína-Magyarország közötti barátság hete Shenyangban (Kínában), melyen a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjaként – a NESZ támogatásával, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, a Pekingi Magyar Nagykövetség és a shenyangi szervezők meghívására és szervezésében – lehetőségem volt a magyar delegáció tagjaként részt venni.

Tovább

BUDAPESTfeszt, Sanghaj – 2018.

Óriási megtiszteltetésben volt számomra, amikor Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa meghívására és vendégeként életemben először utaztam Kínába.

A korábbi iskolai tanulmányokat kiegészítve természetesen fantasztikus élményekben volt részem, amikor megtapasztalhattam egy több mint kétezer éves kultúra hétköznapjait. Alkotótársaimmal együtt néhány napot tölthettünk ebben a varázslatos távol-keleti országban, ám a szervezők és együttműködő partnerek segítségével úgy érzem, egy életre szóló kalandban volt részünk.

Tovább

Jianshui Purple Pottery Világ Konferencia

Novemberi wuhan-i tartózkodásom alatt kaptam az újabb meghívást egy kíváló kínai kerámikus művésztől, akivel Koreában volt szerencsém együtt dolgozni az Icheon Ceramic Fesztiválon.

Tovább

Magyar Hónap – Gasztrokulturális programsorozat Pekingben – 2017.

2017. November 20-tól december 18-ig kerül megrendezésre Pekingben a Karácsonyi Kultúrbazár néven meghirdetett, magyar gasztro-kulturális programsorozat, melyhez a Minzu Hotel biztosította a helyszínt. De a Magyar Kulturális Intézetben is lettek programok szervezve a rendezvényhez kapcsolódóan. A Minzu Hotel évek óta aktív támogatója a nemzetközi kulturális kapcsolatoknak. Magyarország tavaly csatlakozott a hotel kezdeményezéséhez, mely során nemcsak a gasztronómia és a borkultúra kerül bemutatásra, hanem kézművesek által a népi hagyományainkba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Tovább

Egy hónap a kínai Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékén

A NESZ delegáltjaként 2016 májusában jártam Koreában az Icheon Kerámia fesztiválon, itt ismerkedtem meg Chen Jun professzorral a Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékének dékánjával. Kína egyik legrangosabb művészeti egyeteme a 19 millió lakosú Wuhanban található.

Tovább

Tanulmányi úton Erdélyben – 2016.

2016.09.22. napján egy várakozással teli, ígéretes út reményében gyülekeztünk Budapesten, a Népligetnél. Azonos érdeklődési körű – a népművészet valamelyik ágának szerelmese – csapat várt az indulásra. Sokan jó ismerősként üdvözölhettük egymást, de a szép útnak és Gyulay Mária csoportvezetőnk szállásbeosztásának köszönhetően újabb barátságok megkötésére nyílt lehetőségünk.

Tovább

Délvidéki tanulmányút – 2015.

Jelen utazásunk célja a bácskai területek bejárása. Vajdaság zászlajában a három csillag a három tájegységet jelöli. Területe síkvidék, csak a Dunától délre vannak kisebb lankák és dombok. Legmagasabb hegye a Fruska Gora 361 m, régen Köles hegynek hívták, most Tarcal hegység a neve. A hegytől délre terül el a Deliblátói sivatag, melyet Európa Szaharájaként is emlegetnek. Korábban hársfaerdőt telepítettek a futó homok megfékezése céljából. A helyi közösségek sokfélesége vallási szempontból is megmutatkozik. Vannak pravoszlávok, evangélikusok, zsidók, görög keletiek, római és görög katolikusok.

A határhoz érkezve a csoporthoz csatlakozik Raj Rozália a Vajdasági Magyar Folklór központ szakmai koordinátora. Szabadka az első város melyet érintünk. Itt tudjuk meg Rozitól, hogy a bunyevácok körében van, egy mondás mely szerint „A bunyevác nem megy messzire csak annyira, hogy lássa a Szabadkai város tornyát”.

Tovább

Ausztria – Szlovénia

Szakmai tanulmányút és annak tanulságai

2013.április 5-7.

Hosszas szervezői munka előzte meg a 2012. őszére tervezett második szakmai tanulmányutat, melynek során ausztriai és szlovéniai néprajzi értékeket látogattunk volna  meg a NESZ tagjaival. A jelentkezők száma azonban olyan kevés volt, hogy törölni kellett a programot, és a külföldi fogadó partnereknél le kellett mondanunk a látogatásunkat.

Új lendületet kapott azonban a megvalósítás szándéka 2013. tavaszán a NESZ elnöke Pál Miklósné Anci ösztönzésére. A jelentkezők száma olyan gyors ütemben emelkedett, hogy napok alatt elérte a 45 fős létszámot. A jelentkezések azonban továbbra is érkeztek, csak érkeztek….

Tovább

Linzi Magyar Napok, 2013.

„Auf nach Ungarn”, azaz „Fel Magyarországra!”

Ezek voltak azok a hívó szavak arra a nagyszabású rendezvényre, mely Magyarországnak adott turisztikai, gasztronómiai és kulturális bemutatkozási lehetőséget a Duna kanyarulatában fekvő, festői szépségű Linz városában. Az eseményre ez év májusában került sor, melyet egy egyéves, hosszú szervezői munka előzött meg.

A Magyar Turizmus Zrt. felkérésére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége  kapta azt a feladatot, hogy a Mesterségek Ünnepéhez hasonlóan szervezze meg a kézművesek vásárát, és mutassa be a méltán híres magyar gasztronómiát, melybe nem csak a finom étkek, hanem természetesen a hegyek nedűje, a jó borok is beletartoznak.

Tovább

Smithsonian Folklife Festival, Washington, 2013.

A Smithsonian Folklife Festival nagy hagyományú kulturális seregszemle, amelyet első alkalommal 1967-ben rendeztek meg az Washingtonban, az Egyesült Államok szövetségi fővárosában. A fesztivált reprezentatív helyszínen, a világpolitikából jól ismert Capitolium épülete előtti hatalmas téren, a National Mallon bonyolítják le minden alkalommal. A helyszín kiválasztása is jelzi, hogy a Smithsonian Folklife Festivált a kezdetek óta kitűntetett figyelem kíséri Amerika-szerte. Népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a látogatottsága az idők folyamán nőttön-nőtt, és mára a világ legrangosabb kulturális fesztivál-eseményei között tartják számon. Aki itt jelen van, aki ezen a fesztiválon bemutatkozik, az a világ színe előtt mutatkozik be, és bárhonnan érkezik is a fesztiválra, produkciója érdeklődést vált ki, ezért a résztvevők és a meghívottak magas színvonalú bemutatókkal készülnek arra, hogy egy-egy ország képviseletét méltóképpen lássák el.

Tovább