Újító hagyomány – népi kézműves műhelygyakorlatok négy témában

 

Az Újító hagyomány – népi kézműves műhelygyakorlatok négy témában c. kiadvány a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Az EFOP-pályázat keretében a bihari térségben egymáshoz kapcsolódó, 12 db tematikus workshop valósult meg: Textilhímzés, szövés megjelenítése az öltözködésben – 4 napos workshop (3 db), Kovács, ötvös, késes tudásátadás – 4 napos workshop (3db), Szálasanyag mai alkalmazásának lehetőségei – 4 napos workshop (3db), Szűr, guba, nemez viseletek napjainkban – 4 napos workshop (3db). Ezeknek a workshopoknak a sikerességét, tapasztalatait, eredményeit bemutató, a három év anyagát összefoglaló nyomtatott módszertani kiadványt jelentettük meg, amely útmutatóként és példaértékű szakmai anyagként szolgálhat a népművészeti egyesületeknek és egyéni alkotóknak egyaránt.

 

 

Mesterek és Műhelyek – Példaértékű életutak

 

A Mesterek és Műhelyek – Példaértékű életutak c. online kiadvány a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Online kiadványunk olyan határon innen és túli magyar mesterek bemutatására fókuszál, akiknek a szakmai életútja, elért eredményei ösztönzőleg hathat a fiatal generáció számára, miszerint a népi kézműves mesterség művelése nem csak hobbi, de jövedelmező megélhetési forma is lehet. Az online kiadvány megjelentetésével a célunk az, hogy az internet adta lehetőséget kihasználva minél több fiatalhoz, fiatal alkotóhoz eljuttassuk ezeket a példaértékű életutakat, így ösztönözve őket a népi kismesterségek elméleti és gyakorlati ismeretanyagának elsajátítására, ennek társadalmi hasznosulásának felismerésére, a megszerzett ismeretek birtokában pedig az utánpótlás szerepének betöltésére a népi kézművességben, így tovább éltetve a kézműves szakmákat.

Így született meg a „Mesterek és Műhelyek” – Példaértékű életutak című válogatás, melyet nagy szeretettel ajánlunk minden érdeklődő figyelmébe.

A válogatott írásokat az alábbi linken láthatjátok: https://issuu.com/…/mesterek__s_m_helyek_-_p_lda_rt_k…

 

 

Minták, mesék, mesterségek – online konferencia és workshop

2021. március 20.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként

Célunk, egy olyan szemléletformáló, érzékenyítő, közösségfejlesztő program megvalósítása volt, mely során a résztvevők (pedagógusok, szakkörvezetők, néptáncos-kézműves táborok oktatói, érdeklődők stb.) olyan módszereket, technikákat sajátíthatnak el, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy a gyerekek hogyan ismerkedjenek meg közelebbről a kézműves hagyományokkal. A résztvevők olyan, már jól bevált és kipróbált gyakorlatokkal találkozhattak, melyeket saját környezetükben adaptálhatnak a tanórai és a tanórán kívüli nevelésben. A program keretében videók formájában előadásokat lehet megtekinteni a Youtube csatornán keresztül. Az előadások kiegészültek módszertani útmutatókkal, és prezentációkkal melyek a népművészeti tartalmak feldolgozásához adtak segítséget. Az oktatáshoz ajánlott óratervek mellett, sablonok, rejtvényes feladatok, nyomtatható foglalkoztató lapokat is elérhetővé tettünk.

– „ Használható természet”- Tavasztól őszig, ősztől tavaszig
előadás + kézműves bemutató

– Mesék és mesterségek
előadás + kézműves bemutató + mese

– Jeles- és ünnepnapokhoz kötődő foglalkozások
előadás + kézműves foglalkozás

– Rejtvényes MintaKINCStár – hogyan ismertessük és szerettessük meg a népművészetet?
előadás

– „Mintakóstoló”- projekthét – a határon kívüli minták felhasználási lehetőségei az óvodai és az iskolai nevelésben
előadás

– „Mesterségkóstoló” – Használható termékek nemezből
Lépésről lépésre útmutatóval

– Ehető minták- ütőfás mézeskalácsok
előadás + virtuális kiállítás bemutató

– Virtuális kiállítás: Szerelmi szimbólumok különböző technikával készült népi kézműves tárgyakon

– Online játékok: puzzle betyárok; puzzle tojás; memória játék

 

 

Szűr, guba, nemez viseletek napjainkban – 4 napos workshop (online)

2021. március 18-21.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a program az online térben került megrendezésre. 

A program témája a nemez volt. Célunk volt, hogy a résztvevők elméleti és gyakorlati tudása is bővüljön az alkalom során. A 4 nap folyamán a nemez témakörét körül járva, Vetró Mihály, a Népművészet Ifjú Mestere, a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola művészeti vezetője és nemez oktatója előadásában 2 db szakma elméleti, tematikus prezentáció  volt megtekinthető, valamint Dr. Halászné Nagy Andrea, nemezkészítő és Nagy Magdolna, szövő népi iparművész közreműködésében 2 db kézműves bemutatót lehetett végig követni a nemeztárgy készítéséről, a szalagszövésről és a zsinór díszítmények elkészítéséről és felvarrásáról. A résztvevők ötleteket kaphattak, hogy hogyan lehet hagyományos technikákat ötvözni, ill. egyféle anyag különböző módon való feldolgozását alkalmazni egy tárgyon. 

 

 

Nemzetközi Online Csipkekonferencia

2021. március 13.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége Nemzetközi Online Csipkekonferenciát szervezett 2021. március 13-án a Zoom felületen, melynek célja a Kárpát-medencei csipkeverés, csipkekészítés történeti és néprajzi értékként történő bemutatása, népi hagyományok széleskörű megismertetése, alkotóközösségek kapcsolatrendszerének erősítése.

Programok:

– Danyi Natália – énekmondó, a füleki Mocsári Lajos Magyar tannyelvű Alapiskola tanulója

– Nemzetközi kapcsolatépítés, a népi kézművesség népszerűsítése, szakmai tapasztalatok megosztása alkotók, érdeklődők részére (Török János)

– Nógrádi csipke – Benko Pál

– „Térelválasztó lepedők Gömörben” újrakészítés régi, eredeti darabok alapján – tudományos kutatómunka ismertetése (Mgr. Angela Czintelová, Rožňava/Rozsnyó, etnográfus Kútne plachty v Gemeri)

– Művészi és népi csipke (Erdei Lilla)

– Ruházati kiegészítők és ékszerek vert csipkéből egyedi tervezésű alkotások a Gömöri Művelődési Központ mellett működő Vert Csipke Klub tagjainak, munkásságának bemutatása

– Úrihímzés és csipke (Erdei Lilla)

– Virtuális kiállítás (Hercig Marianna – Erdei Lilla)

– Botos Máté János – mesemondó, a füleki Mocsári Lajos Magyar tannyelvű Alapiskola tanulója

 

 

Kalotaszeg kincsei – online konferencia

2021. február 27-én és március 6-án

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége Kalotaszeg kincsei címmel online konferenciát szervez 2021. február 27-én és március 6-án a Zoom felületen, melynek célja a kalotaszegi magyar népviseletek, népi hagyományok széleskörű megismertetése.

A szakmai előadások mellett a résztvevők különböző előadócsoportok Kalotaszeghez kapcsolódó énekét, táncát, zenéjét, mesejátékát is láthatják, valamint 6 féle kézműves foglalkozásból is választhatnak.

Fontos információk:

 • A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött.
  • Az online felülethez való hozzáférést a konferencia napjait megelőző napon e-mail-ben juttatjuk el.
  • Aki nem szeretne a műhelyfoglalkozásokon részt venni, jelentkezhet akár 1-1 napra is.
  • A műhelyfoglalkozásoknál csak 1 műhelyben való részvétel válaszható, melyet jelentkezéskor jelölni szükséges. 1-1 foglalkozásvezetőnél 10 fő tud részt venni.
  • Aki az előadások mellett kézműves szekcióhoz is szeretne csatlakozni, neki mindkét napon szükséges részt vennie (a létszám betelt, több jelentkezést nem tudunk fogadni).
  • Az alapanyagokat térítésmentesen biztosítjuk, melyet postán küldünk el.

A jelentkezési űrlapot a következő linken lehet elérni:

Előadások, előadók meghallgatása:

https://forms.gle/13notugktvFhu3oU7

Jelentkezési határidő: 2021. február 25.

További információ kérhető: a kalotaszegkincsei@gmail.com vagy az efop@nesz.hu email címen, illetve a +36304028383 telefonszámon.

 

A konferencián látható előadók, előadások:

 1. február 27.
 • „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes: Kalotaszegi táncok
 • Fülemile Ágnes: Kalotaszeg, mint identitás régió
 • Berecz András: Kalotaszegi találkozásaim
 • Kiss Gabriella: Mit visel a kislány, a nagylány, a menyasszony, az új asszony a kalotaszegi viseleteken?
 • Műhelyfoglalkozások (Kalotaszeg gyöngyös kincseinek világa) – betelt!
 • Pipás Zenekar és Pauer Dani képei: Kalotaszegi népzene, benne Élménymorzsák Kalotaszegről fotógaléria
 • Boldizsárné Kovács Gizella: Színek, formák, harmónia
 • Tajti Erzsébet: Jellegzetes szabásvonalak, alapanyagok a kalotaszegi viseleteken
 • Majorka Színház: A szépen zengő Pelikánmadár (mesejáték)
 1. március 6.
 • Forgatós táncegyüttes: Kalotaszegi táncok
 • Katona Edit: Gyöngyös Kalotaszeg
 • Forgatós Táncegyüttes: Kalotaszegi táncok
 • Tötszegi Tekla: A kalotaszegi viselet díszítményeinek változása a XX. században
 • Műhelyfoglalkozások (Kalotaszeg gyöngyös kincseinek világa) – betelt!
 • Vidák István: „Bujka varrók Kalotaszegen, egykor és ma”
 • Doktor László: Csodálatos Kalotaszeg
 • Forgatós táncegyüttes: Kalotaszegi táncok
 • Ágaston-Szűcs Brigitta: A kalotaszegi viselet és az átmeneti rítusok
 • Online katalógus: Kalotaszegi barangolók a gyöngyök világában
 • Bahorka Társulat: Tündér Ilona (mesejáték)

 

 

Hagyományőrző tábor romániai és vajdasági részvevőkkel

Magyarpolány, 2020. október 1-4.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Október 1.

9.00-10.00 – Érkezés, regisztráció

10.00-13.00 – Tábornyitás, ismerkedés

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – A Bakony hagyományainak történeti áttekintés

17.00-18.00 – Vacsora

18.00-20.00 – Ismerkedés Magyarpolány hagyományaival

Október 2.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00-11.00 – Előadás a népszokásokról, évkörről, családi ünnepekről

11.00-13.00 – Kézműves foglalkozás: tojásfestés

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Kézműves foglalkozás: csuhéfonás

16.00-18.00 – Kézműves foglalkozás: kosárfonás

18.00-19.00 – Vacsora

Október 3.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00-13.00 – Ismerkedés a gyertyamártással

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Szalmafonás hagyományai Veszprém megyében

16.00-18.00 – Kézműves foglalkozás: bútorfestés

18.00-19.00 – Vacsora

19.00-20.00 – „Nagyszüleink játékai”-val való ismerkedés

Október 4.

08.00-09.00 – Reggeli

09.00-13.00 – Kézműves foglalkozás: szövés

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Elkészült tárgyak bemutatója

16.00-tól – Tábor zárása

 

Felvidék-Matyóföld kézműves szakmai konferencia és workshop

Miskolc, 2020. szeptember 26-27.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

2020. szeptember 26.

Népművészeti mesterségbemutatók, játszóházi foglalkozások, workshopok és a XVI. Virágzó Népművészet c. kiállítás megtekintése egész nap

10,00 Rendezvény megnyitó

11,00 Műhelyfoglalkozások, műhelydarabok c. kiállítás megnyitója

12,30 „A kákán is csomót keres” – Kiss tünde gyékényfonó, népi iparművész szakmai előadása

14,00 Ebéd

15,00 Kerekasztal beszélgetés: A tárgyalkotó népművészet helyzete az észak-magyarországi régióban – B-A-Z megye és a Felvidék népi kézműves egyesületek vezetőivel

16,00 Közös városnézés Miskolcon

18,00 Vacsora

2020. szeptember 27.

10,00 Népművészeti mesterségbemutatók, játszóházi foglalkozások, workshopok és a XVI. Virágzó Népművészet c. kiállítás megtekintése egész nap

11,00 Figurázuk – agyagfigurák készítése

12,30 Ebéd

13,00 Gyöngyös ékszerek a Nádas mentén – Kis Gabriella gyöngyfűző, a népművészet ifjú mestere, népi iparművész szakmai előadása és workshopja

14,00 Mesterségpróbák

18,00 Vacsora

NÉPHAGYOMÁNY A FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN – KONFERENCIA

Dinnyés, 2020. szeptember 26-27.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Szeptember 26.

 • 8:00–9:30 Regisztráció
 • 9:30–10:00 Megnyitó, a Hagyományőrző Központ bemutatkozása
 • 10:00-11:00 Fenyvesi László környezeti nevelő (Duna-Ipoly Nemzeti Park): „Hagyományos tájhasználat a Dinnyés-fertőn egykor és ma”
 • 11:00-12:00 Kemendi Ágnes: „Megtalált színek, a növényi festékek tanítása”
 • 12:00-13:00 Kovács Péter: „A kéziszerszámok újrafelfedezése”
 • 13:00-14:30 Közös ebéd
 • 15:00-18:00 Közös kirándulás a Dinnyési-fertőn
 • 19:00-20:00 Közös vacsora
 • 20:00-tól Kötetlen beszélgetés, ismerkedés, tapasztalatcsere, zeneszó

Szeptember 27.

 • 8:00-9:30 Reggeli
 • 9:30-10:30 Langmár Gergely: „Fűtés fával – a tábortűztől a rakétakályháig”
 • 10:30-11:30 Rögtönzött rakétakályha építése Langmár Gergellyel
 • 12:00-15:00 Kézműves foglalkozások (a teljesség igénye nélkül: gyékény és csuhé megmunkálása, szövés, nemezelés), részvételi lehetőség a Szent Mihály-napi behajtási ünnepségen, valamint közös vacsorakészítés (bográcsozás, kenyérsütés és ételkészítés sütődiszkoszban)
 • 15:00 A konferencia zárása

SZÁLASANYAG MAI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI – 4 NAPOS WORKSHOP

Berettyóújfalu, 2020. szeptember 24-27.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Szeptember 24.

13:00-17:00

– A kosárfonás nemzetközi bemutatás 75 országon át.

– A gyékény feldolgozása, gyékénytárgyak használata napjainkban

Szeptember 25.

Kiutazás Bojtra a Tájházba, a műhelymunka egyik helyszínére

9:00 – 13:00: kézműves foglalkozás (különböző formájú üvegek befonása, anyag megválasztás, technika elsajátítása

13:00-14:00: Ebéd szünet

14:00-18:00: kézműves foglalkozás (különböző formájú üvegek befonása, anyag megválasztás, technika elsajátítása

Szeptember 26.

9:00 – 13:00: Kézműves foglalkozás (gyékényszakajtó kosár készítése; anyag előkészítése, technikai fogások elsajátítása)

13:00 – 14:00: Ebéd szünet

14:00 – 18:00: Kézműves foglalkozás (gyékényszakajtó tálca készítése; anyag előkészítése, technikai fogások elsajátítása)

Szeptember 27.

9:00 – 13:00: Kézműves foglalkozás: használati tárgy készítés

13:00 – 14:00: Ebéd szünet

14:00 – Haza utazás

ÚJRAGONDOLT HETÉS – A TÖRTÉNELMI HETÉS VISELETÉNEK FELDOLGOZÁSA, MAI ALKALMAZÁSA, SZLOVÉNIAI MAGYAR ÉS ZALAI NÉPMŰVÉSZEKKEL, DESIGNER BEVONÁSÁVAL – 3 NAPOS TUDÁSÁTADÓ WORKSHOP

Zalaegerszeg, 2020. szeptember 14-16.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

2020. szeptember 14.

8:00-9:00 Megérkezés

9:00-10:00 Program ismertetése, átbeszélése

10:00-12:30 A csoportok átbeszélik a nyáron történteket, tennivalók számbavétele

12:00-13:30 Ebéd szünet

13:30-15:30 A megkezdett szakmai munkák folytatása csoportonként. Megmaradt alapanyagok szétosztása, felhasználása

16:00-19:00 A nyáron elkészült öltözetek fotózása, ruhapróbák

19:00 Vacsora

20:00- 21:30 A csoportok beszámolnak a még hátralevő szakmai megvalósításaikról.

2020. szeptember 15.

8:00-9:00 Reggeli

9:00-12:00 Öltözetek elkészítésének folytatása

12:00-13:00 Ebéd

13:00-19:00 Varrás és hímzések folytatása, folyamatos konzultációk a csoportok között

19:00 Vacsora

20:00 – Dokumentálás: fotózás, tervek összegyűjtése, alapanyagok, ruhaméretek összeírása csoportonként.

2020. szeptember 16.

8:00-9:00 Reggeli

9:00-13:00 Az elkészült öltözetek számbavétele, próbababákra helyezése, öltözetek csoportosítása motívumok, alapanyagok, szabásminták, méretek szerint. Az öltözékek elnevezése.

13:00-14:00 Ebéd

14:00-18:00 Műhelyek összecsomagolása

18:30 Vacsora

Hazautazás

ZALAEGERSZEGI FAFARAGÓ KONFERENCIA

Zalaegerszeg, 2020. szeptember 11-13.

„Kéregbe gurulunk…”

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Téma: „Megújítási törekvések a fakéreg, mint faanyag felhasználásával a tárgyalkotó népművészetben – a mai funkciók megtalálása a környezeti kultúrában”

PROGRAM

2020. szeptember 11.

10:00-12:00 – A fakéreg tradicionális megmunkálása, mesterségbemutatók tartása

Helyszín: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola

12:00-14:00 Érkezés, regisztráció, ebéd

Helyszín: Arany Bárány Szálloda és Konferenciaterem

14:00 Ünnepélyes megnyitó

14:10-15:00 Széll János etnográfus előadása: A fakéreg sokoldalú felhasználása az emberiség kultúrtörténetében

15:00-15:45 Dr. Cseh Fruzsina etnográfus előadása: Kéregtárgyak a magyarországi kézműves mesterségben

16:00 Utazás a Gébárti Kézművesek Házába

17:00 – „FA kívül és belül” a VI. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat és Kiállítás megnyitója és díjkiosztója

Helyszín: Gébárti Kézművesek Háza

19:00 Közös vacsora a Gébárti Kézműves Házában

2020. szeptember 12.

7:30- Reggeli a szálláshelyen

9:00-12:30 Előadások

Helyszín: Arany Bárány Szálloda és Konferenciaterem

9:00-9:45 Jankovics Tamás a Népművészet Mestere előadása: „A magyar kéregművesség alapanyagai”

9:45-10:30 Kiss Nóra etnográfus előadása: Zalai kéregedények

10:30-11:00 kávészünet

11:00-12:00 Szabó Zoltán etnográfus előadása: „Hangszerek fakéregből”

12:00 Ebéd

13:30 Utazás a Kézművesek Házába

13:45-18:30 Programok a Kézművesek Házában a „Kárpát-medencei Tradicionális Fa sírjelek Emlékpark” megtekintése a Gébárti Kézművesek Háza új szárnyában a Jurta kiállítás, a Szelestey László pásztorművészeti gyűjteményének és a Makovecz imre emlékkiállítás megtekintése

Kéreg megmunkálási technikák bemutatása/ mesterségbemutatók:

– Jankovics tamás Népművészet Mestere

– Bujtor tibor Népi iparművész

– Skáfár József Népi Iparművész

– Mikes Lajos Népi Iparművész

– Magyar Faesztergályos Egyesület

18:30 Vacsora a szálláshelyen

2020. Szeptember 13.

7:30 Reggeli a szálláshelyen

9:00-11:30 Pódiumbeszélgetés és közös tárgyelemzés a „FA kívül és belül” VI. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázatra beérkezett tárgyak szakmai elemzése

Helyszín: Arany Bárány Szálloda és Konferenciaterem

11:30-12:00 A NESZ Fafaragó Szakbizottságának beszámolója a két országos konferencia közötti időszakról, aktualitások

Helyszín: Arany Bárány Szálloda és Konferenciaterem

12:00-13:30 Ebéd

13:30 Népzenei műsor Arany Bárány Szálloda és Konferenciaterem

18:30 Vacsora

Nemzetközi Fafaragó Tábor: Fafaragók részére szakmai találkozók megvalósítása közösségi alkotások létrehozása céljából

FELVIDÉK-MATYÓFÖLD KÉZMŰVES ÖRÖKSÉGVÉDELMI ESEMÉNYEK – MAGYARORSZÁGI ÉS FELVIDÉKI NÉPI KÉZMŰVES KONFERENCIA

Mezőkövesd, 2020. szeptember 10-12.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

2020. szeptember 10.

9:00-9:30 Regisztráció

9:30-10:10 A szellemi kulturális örökség jegyzék szerepe a közösségek hagyományainak tovább élésében

10:10-10:50 A népi kézműves hagyományok megjelenítése pályázatok és nagy fesztiválok alkalmával

10:50-11:30 A magyar népviseletek jellegzetességei mai ruhadarabokon

11:30-12:10 Folklór rendezvények a néptánc hagyományok éltetésében

12:10-12:50 Néprajztudomány és a népművészet utóélete

12:50-13:30 Az MMA szerepe az örökségvédelem támogatásában

13:30-14:30 Ebéd

14:30-18:30 Népi játék az óvodában – a MintaKINCStár foglalkoztató módszer bemutatása és kipróbálása és Mesterségbemutatók

18:30-19:30 Vacsora

19:30 Táncház

2020. szeptember 11.

10:00-10:40 Örökségvédelem a tájházakban

10:40-11:20 A Hadas városrész felújítása

11:20-12:00 A Népi Építészeti ÁProgram tájházak számára biztosított lehetőségei

12:00-12:40 Egerlövői házfelújítás

12:40-13:20 Tájházi Tudástár 3. Hagyományos népi építészeti technológiák bemutatása

13:30-14:30 Ebéd

14:30-16:30 Városnézés, a Hadas városrész megtekintése

16:30-18:30 Mesterségbemutatók, kézműves workshopok tartása

18:30 Vacsora

2020. szeptember 12.

10:00-11:00 A Matyó Múzeum megtekintése

11:00-12:00 Hajdú Ráfis János Gépmúzeum megtekintése

13:00-14:00 Ebéd

14:00-16:00 Mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások tartása

18:00 Vacsora

19:00 Haza utazás

FELVIDÉK-MATYÓFÖLD HATÁRON ÁTNYÚLÓ NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Mezőkövesd, 2020. augusztus 28-30.

A Felvidék-Matyóföld határon átnyúló népművészeti fesztivál a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Augusztus 28.

10:00 – 15:00 Mesterségbemutatók, népi játékok, kézműves portékák, jótékonysági vásár, viseletbe öltözés és más különlegesség

15:00 – Népművészeti Kiállítás megnyitó és díjkiosztó ünnepség

19:00 – Kerekes Band koncert

Augusztus 29.

10:00 – 18:00 Mesterségbemutatók, népi játékok, kézműves portékák, jótékonysági vásár, viseletbe öltözés és más különlegesség

19:00 – 21:00 Matyó Népművészeti Egyesület táncosainak és a Bekecs Néptáncszínház fellépése

21:00 – Táncház a Dobroda zenekarral

Augusztus 30.

10:00 – 18:00 Mesterségbemutatók, népi játékok, kézműves portékák, jótékonysági vásár, viseletbe öltözés és más különlegesség

17:00 – FOLKID: a térség gyermek csoportjainak műsora

19:00 – Folklór gála: Fellépnek a Matyóföld táncegyüttesei és hagyományőrző csoportjai (Mezőföld, Tard, Szentistván) valamint Maglód, Mezőcsát, Szihalom, Szécsény együttese
Kísér: a Dobroda zenekar

KOVÁCS, ÖTVÖS, KÉSES TUDÁSÁTADÁS – 4 NAPOS WORKSHOP

Berettyóújfalu, 2020. augusztus 27-30.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Augusztus 27.

13:00-14:00: Megérkezés, regisztráció

14:00-17:00: Tűzben éledő képek – bemutatkozó előadás

18:00: Vacsora

Augusztus 28.

9:00-10:00 Elméleti tudásátadás az ötvös mesterségről és a zománcozásról

10:00-13:00: Műhelymunka: sodronyzománc medál készítése (tervezés, előkészítés)

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-18:00: Műhelymunka: sodrony készítése, rekeszek hajtogatása, alapozás, égetés

18:00: Vacsora

Augusztus 29.

9:00 – 13:00: Népművészeti motívumok átírása, fémműves technikákban való alkalmazási lehetőségek áttekintése, önálló tervezés

13:00 – 14:00: Ebédszünet

14:00 – 18:00: Ékszerkészítés fémműves alaptechnikák (lemezek fűrészelése, hajlítása, kalapálása, huzalmunkák) alkalmazásával.

Augusztus 30.

9:00 – 13:00: Műhelymunka: Hajlított, kovácsolt hajdísz/ kontydísz, és gyűrű, karkötő készítése vörös és sárgarézből

13:00-14:00 Ebéd

14:00 Hazautazás

„NEMZETISÉGI NAP” – NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Székesfehérvár, 2020. augusztus 20.

A „Nemzetiségi nap”- népművészeti fesztivál a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

9.00-19.00 Kézműves bemutatók és vásár

Többek között: fafaragás, ékszerkészítés, nemezelés, szálasanyag fonás, gyöngyfűzés, bútorfestés, mintaKINCStár gyermekprogram

14.00 órától az Országzászló téren néptánc bemutatók élőben és felvételről

14.00-14.30 25 éves a Táncol” KODO” felvétel 1. blokk

15.00-15.30 Fehérvári Zorba Görög Néptáncegyüttes – élő 

15.45-16.00 Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport felvétel

16.05-16.10 Táncolj a magyarral felvétel a MYTHOS Produkció Kft, a Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére létrejött nemzetközi videó

16.10-16.30 25 éves a Táncol”KODO” felvétel 2. blokk

16.30-16.45 Beloiannisz Triandafylla Görög Néptáncegyüttes felvétel

17.00-17.30 Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport műsora – élő

17.30-18.00 Lippert Ferenc műsora – néptáncoktató Tés – élő 

18.00-18.25 25 éves a Táncol” KODO” felvétel 3.blokk

18.25-től a Flare Beas együttes dalai felvételről

19.00-től Moldvai táncház

ÚJRAGONDOLT HETÉS – A TÖRTÉNELMI HETÉS VISELETÉNEK FELDOLGOZÁSA, MAI ALKALMAZÁSA, SZLOVÉNIAI MAGYAR ÉS ZALAI NÉPMŰVÉSZEKKEL, DESIGNER BEVONÁSÁVAL – 6 NAPOS TUDÁSÁTADÓ TÁBOR

Zalaegerszeg, 2020. augusztus 10-15.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

2020.augusztus 10.

8:00-9:00            Megérkezés, regisztráció

9:00-12:30          A csoportok műhelyeinek kialakítása

A varráshoz szükséges anyagok kiosztása

Közös megbeszélés: az elkészült öltözetek bemutatása, az újabb készülő öltözetek megvalósításának egyeztetése a csoportok között az átfedések megakadályozására

12:30-13:30        Ebéd

13:30-19:00        Az alkotó team-ek elkezdik munkájukat oktatók szakmai vezetésével

Dokumentálás: Az elkészült öltözetekről dokumentáció összeállítása: rajzok, tervek, alapanyag szükségletek, méretek. Látványrajzok készítése, modellezés, szabás, viselet kiegészítők meghatározása

19:00-20:00        Vacsora

20:00-                 Team-ek munkájának folytatása

2020. augusztus 11.

8:00-9:00            Reggeli

9:00-13:00          Team-munka folytatása oktatók szakmai vezetésével

Alkotócsoportok elnevezésének megbeszélése

Ruhapróba, varrás megkezdése

A díszítések elhelyezése az öltözéken (hímzések, csipkék, nemezelés, kiegészítők stb. kivitelezése)

Varrás folytatása

13:00-14:00        Ebéd

14:00-19:00        Team-munka folytatása 

19:00-20:00        Vacsora

20:00-                 Az eddig elkészült munka eredményének csoportok közötti megosztása.

202. augusztus 12-13-14.

8:00-9:00            Reggeli

9:00-12:30          Team-munka folytatása   oktatók szakmai vezetésével

12:30-13:30        Ebéd

13:30-19:00        Team-munka folytatása, ruhapróbák gyermek és fiatal felnőtt modellek bevonásával

19:00-20:00        Vacsora

20:00-                 Beszámoló a napi munkáról, team-munka folytatása 

2020. augusztus 15.

8:00-9:00            Reggeli

9:00-12:30          Közös beszámoló az eddig elvégzett munkáról, az őszi időszak terveinek ismertetése

Műhelyek összecsomagolása

Felkészülés az otthoni munkára

12:30-13:30        Ebéd

13:30                  Hazautazás

FEHÉRVÁRI BÚTORFESTŐ ALKOTÓTÁBOR

Székesfehérvár 2020. július 20-24.

A Fehérvári Bútorfestő Alkotótábor a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Július 20.

09:00-10:30 Regisztráció

10:30-12:00 Ismerkedés egymással és a bútorfestés témakörével

12:00-13:00 Ebéd

13:00-16:00 A sárközi bútorfestészet c. előadás

18:00-19:00 Vacsora

Július 21.

09:00-12:00 Egy tábla és egy ládikó festésének előkészítése

12:00-13:00 Ebéd

13:00-16:00 A festékkészítés technikái, keverés

18:00-19:00 Vacsora

Július 22.

09:00-10:30 Mintatervezés a táblaképhez

10:30-12:00 Előrajzolás

13:00-15:00 Festés

15:00-17:00 Közös városnézés

17:00-18:00 Csapatépítő program

18:00-19:00 Vacsora

Július 23.

09:00-10:30 Mintatervezés a ládához

10:30-12:00 Előrajzolás

12:00-13:00 Ebéd

13:00-16:00 Festés

18:00-19:00 Vacsora

Július 24.

09:00-12:00 – A munkák befejezése egyedi sajátosságok

12:00-13:00 – Ebéd

13:00-14:30 – Lakkozás

14:30-16:00 – Hazautazás

HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA

Békéscsaba, 2020. július 20-25.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Csoportvezetők: Dr. Illés Károlyné, Népművészet Mestere, népi iparművész és Jenei Anikó, népi iparművész

Július 20. hétfő

10.30-18.00 Békés megyei szűcshímzés textilen és bőrön. A hímzés színezése, ornamentikája és öltéstechnikája. A bőrhímzés alkalmazásával ékszerek készítése.

Július 21. kedd

9.00-18.00 Békés megyei szűcshímzés textilen és bőrön. A hímzés színezése, ornamentikája és öltéstechnikája. A bőrhímzés alkalmazásával ékszerek készítése.

Július 22. szerda

9.00-18.00 A baranyai horvát főkötő díszítményei kompozíciója, színezése és öltéstechnikája.

Július 23. csütörtök

9.00-18.00 A furtai hímzés öltéstechnikája, szabadon választott funkciójú tárgyak készítése.

Július 24. péntek

9.00-18.00 A gyetvai hímzés újszerű feldolgozásának módjai.

Július 25. szombat

9.00-13.30 A héten tanultak ismétlése, gyakorlása.

14:00 Hazautazás

FEHÉRVÁRI CSIPKEHÉT

Székesfehérvár, 2020. július 13-17.

A Fehérvári Csipkehét a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

2020. július 13.

9.00-10.30 Regisztráció

10.30-12.30 Ismerkedés

12.30-13.30 Ebéd

13.30-15.00 Kiállítás rendezés

15.00-16.30 Szakmai munka előkészítése

18:30-19:30 Vacsora

2020. július 14.

9.00-10.30 Az úrvölgyi csipke bemutatása

10.30-12.30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban (A kezdők elsajátíthatják a csipkeverés alapjait, a haladók szél-és betétcsipkét készítenek)

12.30-13.30 Ebéd

13.30-16:30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

16.30-tól Városnézés Székesfehérváron

18:30-19:30 Vacsora

2020. július 15.

9.00-12.30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

12.30-13.30 Ebéd

13.30-15.30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

15:30-17:30 Közös városnézés

17:30-18:30 Csapatépítő program (mézeskalácskészítő workshop)

18:30-19:30 Vacsora

2020. július 16.

9.00-12.30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

12.30-13.30 Ebéd

13.30-16.30 Kiállítás megtekintése a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban

16:30-18:00 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

18:30.19:30 Vacsora

2020. július 17.

9.00-12:30 Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

12.30-13.30 Ebéd

13.30-15.00 Műhelymunka zárása, az elkészült alkotások bemutatása

15.00 Hazautazás

On-line Kézműves Szakkörök Szakmai Konferenciája

2020. július 4.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A székesfehérvári Kézműves Szakkörök Szakmai Konferenciát idén on-line formában valósítjuk meg. A programon youtube csatornán láthattok előadást, lapozható füzetekben olvashattok többek közt a komáromi ládák történetéről a mézeskalács ütőfákról, de a csipkék típusait is megismerhetitek. Rövid összefoglalót olvashattok a Hungarikumok-értéktárak rendszeréről. A lakócsai gyöngyfűzést vagy egy egyszerűbb gyékényből készített játék fogásait is elsajátíthatjátok. Sőt, virtuális kiállításban is gyönyörködhettek programunkban.

Kérjük az érdeklődőket, hogy a jelentkezzenek az űrlapon, s a hozzáférést a konferencia anyagaihoz a megadott e-mail címre küldjük 2020. július 04-én.

Várunk szeretettel!

A regisztrációs űrlap linkje:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSch2PwIYF-HKfc14fxU-SHixLrklG0nw33pBOsZvHKxhxfQGA/viewform?usp=sf_link

FELVIDÉK-MATYÓFÖLD KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ TÁBOR PROGRAMJA

Mezőkövesd, 2020. június 24-28.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 1. június 24. szerda:

Dél körül érkezés Mezőkövesdre

Délután rövid városnézés (Hajdú Ráfis János Gépmúzeum, Takács István Gyűjtemény)

Este baráti beszélgetés, program egyeztetés

2020. június 25. csütörtök:

Délelőtt kézműves vendégeink bemutatkozása, Közösségfejlesztő program

Délután Mesterségbemutatók (mintarajzolás, gyékényfonás, szalmafonás)

Este baráti beszélgetés

2020. június 26. péntek:

Délelőtt részvétel a VII. Százrózsás Hímzőkiállítás megnyitó és díjkiosztó ünnepségén

Délután Szakmai előadások:

 • A Magyar Művészeti Akadémia mecénás tevékenysége
 • A VII. Százrózsás Hímzőpályázat anyagának értékelése
 • Szentistváni vizitke minta újra alkalmazásának lehetőségei
 • Hagyományos technikák modern viselet darabokon

Közös Bográcsgulyás készítés

2020. június 27. szombat:

Délelőtt a vendéglátó mezőkövesdi kézművesek bemutatkozása,

Közösségfejlesztő program

Délután Mesterségbemutatók (horgolás, sablonálás, hímzés)

Este baráti beszélgetés

2020. június 28. vasárnap:

Délelőtt a Százrózsás Hímzőkiállítás megtekintése a Matyó Múzeumban tárlatvezetéssel

Mesterségbemutató (mézeskalács készítés, szövés)

Hazautazás

TEXTILES KONFERENCIA

Békéscsaba, 2020. március 7-8.

A Textiles Konferencia a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Szakmai védnökök:

Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hímző-, Szövő-, Nemez-, Csipke- és Viseletkészítő Szakmai Bizottságai

Európai Kézműves Szövetség (European Folk Art and Craft Federation)

A konferencia helyszíne: Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar (Békéscsaba, Bajza u. 33.)

Konferencia programja:

Március 7. (szombat)

07.00 – 08.00              Reggeli

08.00 – 08.30              Az Európai Kézműves Szövetség tevékenysége

Előadó: Solveig Grinder, az Európai Kézműves Szövetség elnöke

08.30 – 09.15             A hagyományos hímzés életben tartása a népviseleten keresztül Norvégiában

Előadók: Barbro Storlin, a Norvég Népművészeti és Kézműves Egyesület elnöke

09.15 – 10.00             Élő örökség – finn textilhagyományok ma

Előadó: Kikka Jelisejeff, a Taito Finn Kézműves Szervezet fejlesztési igazgatója

10.00 – 10.30              Szünet

10.30 – 11.15              A hímzés jelenlegi használata Szlovákiában

Előadó: Natália Mišovičová, az ULUV munkatársa

11.15 – 12.00              Időtálló nemzeti kézművesség Észtországban

Előadó: Liis Burk és Anu Randmaa, az Észt Népi Művészeti Egyesület Kollégiumának munkatársai

12.00 – 13.30              Ebéd

13.30 – 14.15             Mozgásban lévő kultúra – Ausztria textiles hagyományai a mai életünkben.

Előadó: dr. Monika Primas Stájerországi Népi Kulturális Szervezet igazgatója

14.15 – 15.00              Kézműves nyelv Sápmi-ban – Lappföldön – régen és ma

Előadó: Anna-Stina Svakko, számi kézműves mester

15.00 – 15.30              Szünet

15.30 – 16.15              Népi textíliák használata napjainkban Magyarországon

Előadó: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely nyugalmazott vezetője

16.30 – 17.30              Vacsora

18.00           Kirándulás Gyulára, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, s egyéb nevezetességek megtekintése

Március 8. (vasárnap)

07.00 – 08.30              Reggeli

08.30 – 09.00              Hímzések a mai használati textíliákon

Előadó: Dr. Illés Károlyné, a NESZ Hímző Szakmai Bizottságának vezetője

09.00 – 09.30              Szőttesek a mai használati textíliákban

Előadó: Szenczi Jánosné, a NESZ Szövő Szakmai Bizottságának vezetője

09.30 – 10.00              Csipkék a mai használati textíliákban

Előadó: Tóthné Kiss Szilvia, a NESZ Csipke Szakmai Bizottságának vezetője

10.00 – 10.30              Szünet

10.30 – 11.00              Nemezek a mai használati textíliákban

Előadó: Nagy Mari, a NESZ Nemez Szakmai Bizottságának vezetője

11.00 – 11.30              Népi viseletek a mai használati ruháinkban

Előadó: Berzeviczy-Fehér Jánosné a NESZ Viselet Szakmai Bizottságának vezetője

11.30                           Konferencia zárása és ebéd

TEXTILHÍMZÉS, SZÖVÉS MEGJELENÍTÉSE AZ ÖLTÖZKÖDÉSBEN – 4 NAPOS WORKSHOP

Berettyóújfalu, 2020. február 20-23.

A Textilhímzés, szövés megjelenítése az öltözködésben – 4 napos workshop a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

2020.02.20.

13:00-14:00 Megérkezés, regisztráció

14:00-18:00 Előadás és konzultáció lehetősége: A hagyományos felső öltözékek bemutatása (pruszlik, paraszti blúz, vizitke); Konzultáció a mai viseletben való újragondolás lehetőségeiről.

18:00-19:00 Vacsora

2020.02.21.

09:00-13:00 Gyakorlati műhelymunka: Szoknya modellezése és különböző fazonok kialakítási módjai

13:00-14:00 Ebéd

14:00-18:00 Gyakorlati műhelymunka: Szoknya modellezése és különböző fazonok kialakítási módjai

18:00-19:00 Vacsora

2020.02.22.

09:00-13:00 Gyakorlati műhelymunka: Szoknyatervezés saját alkatra, rajzolás, szabásminták átalakítása a kiválasztott fazonra, szoknya szabása

13:00-14:00 Ebéd

14:00-18:00 Gyakorlati műhelymunka: Szoknyatervezés saját alkatra, rajzolás, szabásminták átalakítása a kiválasztott fazonra, szoknya szabása

18:00-19:00 Vacsora

2020.02.23.

09:00-13:00 Gyakorlati műhelymunka: Komádi motívumok tervezése, alkalmazási lehetőségei, kirajzolása a választott fazonra.

13:00-14:00 Ebéd

14:00 Hazautazás

SZŰR, GUBA, NEMEZ VISELETEK NAPJAINKBAN – 4 NAPOS WORKSHOP

Berettyóújfalu, 2019. november 21-24.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

November 21. csütörtök    

14.00 – 17:00 előadások

Guba, az elfeledett viselet. Előadó: Dezsőné Borbély Emma szövő népi iparművész

Tervezés a szövés előtt. Előadó: Kányási Holb Margit textilművész

November 22. péntek

9.00-12.00 Gyakorlati műhelymunka: Gyapjú festése növényekkel.

Előadó, gyakorlatvezető: Páll Etelka gyapjúfestő, szövő

12:00-13:00 Ebéd szünet

13:00-17:00 Szövés a guba szövéstechnikájának felhasználásával (ülőpárna, tarsoly készítése)

Gyakorlatvezetők: a Gubás társulat szövői

November 23. szombat

9:00-12:00 Gyakorlati műhely munka, gyakorlatvezetők: a Gubás társulat szövői (ülőpárna, tarsoly készítésének folytatása + kisebb bábok készítése hengerek és karmantyúk segítségével)

12:00-13:00 Ebéd szünet

13:00-17:00 Gyakorlati műhely munka, gyakorlatvezetők: a Gubás társulat szövői

November 24. vasárnap

09.00-12.00 Gyakorlati műhely munka, gyakorlatvezetők: a Gubás társulat szövői

Befejező munkafázisok elkészítése. Szádfán szalag és vállpánt szövése

„NÉPHAGYOMÁNY A FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN” – konferencia

2019. október 12-13.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Október 12. – SZOMBAT

 • 8:30–9:30 – Regisztráció
 • 9:30–10:00 – Megnyitó, az Atilla Király Gimnázium bemutatkozása
 • 10:00-10:50 – Törő Krisztina (SzÖSz): „Mi a Szösz – bemutatkozik a Szeri Ökotanyák Szövetsége”
 • 10:50-11:10 – Kávészünet
 • 11:10-12:00 – Cseh Fruzsina (Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet): „Szekerek és kocsik a paraszti járműkultúrában”
 • 12:10-13:00 – Nagy Tamás (SzÖSz): „Méhészkedés természetesen”
 • 13:00-14:30 – Közös ebéd
 • 15:00-18:30 – Kézműves foglalkozások (gyékény, csuhé, szalma és sás megmunkálása, szövés, kovácsolás, nemezelés és gödrös égetés) valamint vacsorakészítés (bográcsozás, kenyérsütés és ételkészítés sütődiszkoszban)
 • 19:00-20:00 – Közös vacsora
 • 20:00-tól – Kötetlen beszélgetés, ismerkedés, tapasztalatcsere, zeneszó

Október 23. – VASÁRNAP

 • 8:00-9:30 – Reggeli
 • 9:30-10:30 – Buzás Miklós (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): „Föld-ház – hagyományos föld-építési módok és technológiák”
 • 10:30-11:30 – Nagy György (Gömöri Kézművesek Társulása, Szlovákia): „Kézművesség Gömörben”
 • 12:00 – A konferencia zárása

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

Mesterségek dicsérete – népművészeti fesztivál 

2019. szeptember 21-22-én a Csillag erőd előtt

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

szeptember 21.

10.00 KicsiÓriás zenekar koncertje

11.00 Réparetekmogyoró Társulat műsora

14.00 Nosztalgia Operett műsor

17.15 Black Birds – Beatles Tribute Zenekar

19.00 Blahalouisiana koncert

20.30 Dj Tomek videoDisco

 

szeptember 22.

10.00 Holló Együttes zenés műsora

11.00 Cseperedők Néptáncegyüttes fellépése

13.00 Riegel Zoltán élménydobolása

13.30 Komáromi Mesterségek bemutatása

zászlós felvonulás

14.00 Garabonciás Néptáncegyüttes műsora

15.00 100 tagú Citerazenekar műsora

16.30 Fekete lakkcipők – koncert

18.00 Riegel  Zoltán élménydobolás

 

 

Fehérvári Bútorfestő Alkotótábor

Székesfehérvár, 2019. július 22-26.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

Július 22. Hétfő

9.00-10.30 – Regisztráció

10.30-12.00 – Ismerkedés egymással és a bútorfestés témakörével

12.00-13.00 – Ebéd

13.00-16.00 – A felvidéki bútorfestészet c. előadás

18.00-19.00 – Vacsora

Július 23. Kedd

9.00-12.00 – Egy tábla és egy ládikó festésének előkészítése

12.00-13.00 – Ebéd

13.00-16.00 – A festékkészítés technikái, keverés

16.00 – Városnézés

18.00-19.00 – Vacsora

Július 24. Szerda

9.00-10.30 – Mintatervezés a táblaképhez

10.30-12.00 – Előrajzolás

13.00-16.00 – Festés

18.00-19.00 – Vacsora

Július 25. Csütörtök

9.00-10.30 – Mintatervezés a ládához

10.30-12.00 – Előrajzolás

12.00-13.00 – Ebéd

13.00-16.00 – Festés

16.00-18.00 – Esti séta

18.00-19.00 – Vacsora

Július 26. Péntek

9.00-12.00 – A munkák befejezése egyedi sajátosságok

12.00-13.00 – Ebéd

13.00-14.30 – Lakkozás

14.30-16.00 – Hazautazás

 

 

NEMZETKÖZI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓ

 Békéscsaba, 2019. július 15-20.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

Oktatók: Széll János etnográfus, Népi Iparművész, Nagy József fafaragó

 Július 15. hétfő

Megnyitó

Előadás: A békéscsabai festett bútorok

Ismerkedés a hét feladataival

Munkafolyamatok megbeszélése, csoportok kialakítása

Faanyagok kiválogatása, előkészítése, munkafeltételek egyeztetése

Esti program: Székely est és táncház

Július 16-19. keddtől péntekig

„A” csoport: kosaras hinta készítése

„B” csoport: harangláb elkészítése

Esti programok:

kedd: Kürtöskalácssütés – Közös éneklés

szerda: Táncház

csütörtök: Népi kézműves szellemi és gyakorlati vetélkedő

péntek: Táborvégi vigasság és táncház

Július 20. szombat

Befejező műveletek

 

 

Újragondolt Hetés – A történelmi hetés viseletének foldolgozása, mai alklamazása, szlovéniai magyar és zalai népművészekkel, designer bevonásával – 6 napos tudásátadó tábor

2019. július 8-13.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

2019. július 8.

8,00-9,00       Reggeli

9,00                  A csoportok műhelyeinek kialakítása

                          Az varráshoz szükséges anyagok kiosztása

                          Közös megbeszélés: a „végleges” tervek egyeztetése a csoportok között az átfedések                                                                                  megakadályozására

12,30                 Ebéd

13,30- 19,00    Az alkotó team-ek elkezdik munkájukat

                          Dokumentálás: utalás a múzeumi adatokra, fotódokumentáció rögzítése folyamatosan. A                                                                        dokumentáláshoz már az elejétől rögzíteni kell a leltári számot, fotóanyagot, rögzíteni, hogy ki                                                              tervezte az öltözék stílusát, formáját, ki a hímzést, csipkét, szőttes mintát stb.

                          Látványrajzok készítése

                          Modellezés, szabás

                          Viselet kiegészítők meghatározása

19,00                Vacsora

20,00-              Team-ek munkájának folytatása

 

2019. július 9.

8,00-9,00        Reggeli

9,00-13,00      Márkajel tervezésének elindítása a csoportokban.

                           Team-munka folytatása:

                           Ruhapróba, varrás megkezdése

                           A díszítések elhelyezése az öltözéken

                           hímzések, csipkék stb. kivitelezése

                           Varrás folytatása

13,00                 Ebéd

13,30- 19,00    Team-munka folytatása 

19,00                 Vacsora

20,00-               Az eddig elkészült munka eredményének csoportok közötti megosztása.

 

2019. július 10-11-12.

8,00-9,00           Reggeli

9,00-12,30          Team-munka folytatása 

12,30-13,30        Ebéd

13,30- 19,00       Team-munka folytatása 

19,00-20,00       Vacsora

20,00-                 Beszámoló a napi munkáról

                              Team-munka folytatása 

 

2019. július 13.

8,00-9,00           Reggeli

9,00-12,30         Közös beszámoló az eddig elvégzett munkáról, az őszi időszak terveinek ismertetése

                             Műhelyek összecsomagolása

                             Felkészülés az otthoni munkára

12,30-13,30       Ebéd

13,30-tól            Hazautazás

 

 

„Közös Értékeink” – népművészeti fesztivál

2019. július 13.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

Miskolc, Nagy Lajos király utca 18.

9-17 óra között népművészeti fesztivál határon túli és hazai népi kézművesekkel, művészeti csoportokkal

„népművészeti fesztiválunk egy olyan kulturális rendezvénynek a megvalósítása, ami a generációk közötti párbeszédről, az értékátadás ösztönzéséről, valamint a közösségszervezésről, hálózatosodásról és a hosszú távú határon átívelő együttműködések kialakításáról szól”

Egész napos csalási program keretében határon belüli és határon túli kézműves mesterek várják a tisztelt érdeklődőket.

 

Program:

Az egész nap folyamán mesterségbemutatók és kézműves vásár várja az érdeklődőket

vendég: a Gömöri Kézművesek Társulásának mesterei

népi játszókert, népi játszóházi foglalkozások

Színpadi program:

9 órától

gyerekprogram: Zagiba Tamás mesemondó (Várhosszúrét)

Kováts Marcell – tekerőlanton és tárogatón zenél (Kassa)

Gyöngyvirág Éneklő Csoport (Várhosszúrét)

Kokas Banda (Kárpátalja)

Novák László citerál

Árvalányhaj Éneklő Csoport (Királyhelmec)

A Buzitai Citerazenekar (Buzita)

Ács Gyula felvidéki dudanóták

Csiszár István és barátainak népzenei koncertje

 

 

Mesterek és mesterségek, Dunán innen és túl – 3 napos nemzetközi workshop

Komárom-Szőny, 2019. július 8-10.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Komárom-Szőny, Petőfi u. 3.

Kézműves jó gyakorlatok megismerése, tapasztalatok gyűjtése, hagyományos és innovált kézműves technikák elsajátítása. Környezetbarát, tudatos újrahasznosítás, együttműködési lehetőségek keresése a kézművesség területén.

Program:

2019. július 8. 10.00 – 18.00

– A szlovák Tradicne Ludové umelecké remeslá egyesület tevékenységét, működését, az elnyert pályázatok és az azokban vállalt szerepét, bemutatják Milos Kunkel elnök és Lubica Kuzmova egyesületi vezetők.

– Műhelymunka és szlovák mesterek bemutatói – Együttdolgozás/vesszőszobrászat, zöldvessző, fonás, alternatív anyagok/pedignád alkalmazása, kosárfonás/

– Szakmai kirándulás: Bertáné Lőcsei Krisztina fazekas műhelyének látogatása

– Ötletbörze

2019. július 9. 8.00 indulás

– Nyitott műhely látogatás a hartai bútorfestő házaspár műhelyében. Tájházak megtekintése

– Ötletbörze

2019. július 10. 10.00-18.00

– A „Kutatás – tanulás – tanítás” komáromi bútorfestés projekt bemutatása. A projekt munkák kiállítása

– Műhelymunka – bútorfestés, mesterek és tanítványok segítségével.

– Innoválható technikák, új anyagok, gyakorlati munka. A megyei mesterek bemutatói, együttdolgozás.

– Tüzekárium nyitott műhely megtekintése.

– Ötletbörze

A műhelylátogatások további inspirációt adnak a kézműves alkotás továbbgondolására, A műhelyekben dolgozó mesterek maguk is haladó módon segítik a hagyományos kézművesség tovább éltetését és tovább adhatóságát.

 

 

„Nemzetiségi Napok” – népművészeti fesztivál

2019. július 7.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

Székesfehérvár, Rácz utca: Szerb Ortodox templom kertje

9.00-18.00 Kézműves bemutatók és vásár

Többek között: mézeskalács, fafaragás, virágkötés, ékszerkészítés, bőrművesség, szövés, játékkészítés, hímzés, csuhé, gyöngyfűzés, MintaKINCStár

14.30-19.00 színpadi produkciók

Szabad Színház: Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök bábelőadás

Posareváci egyházi kórus

Ruzmarin FolkeStars – Budakalász

Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes

Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport

Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport

Schwowischi Buam

Triandafylla Együttes

Beloianniszi Görög Kulturális Egyesület Ifjusági csoport

Zorba Görög Néptáncegyüttes – Székesfehérvár

Andi bohóc

Flare Beás együttes – Devecser

A délutáni programok ideje alatt a templom látogatható

 

 

Nemzetközi Kispalóc Kézműves Tábor

Tarnaméra, 2019.07.01-06.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

NAPIREND

7.00                 Ébresztő

7.20                 Reggeli torna

8.00                 Reggeli

9.00-10.30      Szabadidős foglalkozás: strandolás, futball-labdázás

10.30               Tízórai

11.00-12.30    Kézműves foglalkozás:

1.nap: Keresztszemes hímzés

2.nap: Keresztszemes hímzés folytatása

3.nap: Keresztszemes hímzés folytatása

4.nap: Keresztszemes hímzés befejezése, Zsinórkészítés, Kötélverés

5.nap: Gyöngyfűzés – ékszerkészítés

12:45               Ebéd

14:00-14:30   Csendespihenő

14:45-16:15    Kézműves foglalkozás:

                        1.nap: Gyékényezés (sodrás, kötözés) – lovacskakészítés

                        2.nap: Gyékényezés – madárkakészítés

                        3.nap: Vesszőmunka (gúzs) – karikadobáló készítése

4.nap: Zsinórkészítés, Kötélverés

5.nap: Nemezelés

16:15               Uzsonna

16.30-17.45    Szabadidős foglalkozás: strandolás…

18.30               Vacsora

19.00-20.00    Szabadidős foglalkozás: spontán játék (futball-labdázás, tollaslabdázás, stb.)

20.00-21.00    Folklór programok: népi játék, néptánc, népmese, népdal

1.nap: moldvai táncok, magyar népdalok, népi gyermekjátékok: dalos körjátékok

2.nap: moldvai táncok, népi gyermekjátékok: kergetős körjátékok, magyar népmese hallgatás

3.nap: moldvai táncok, ügyességi játékok, magyar népmese hallgatás

4.nap: moldvai táncok, népi sportjátékok, magyar népmese

 1. nap: moldvai táncok, népi sportjátékok

22.00               Villanyoltás

 

 

Hagyományőrző tábor romániai és vajdasági részvevőkkel

Magyarpolány, 2019. június 29-július 02.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

Június 29.

9.00-10.00 – Érkezés, regisztráció

10.00-13.00 – Tábornyitás, ismerkedés

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Veszprém megye hagyományainak történeti áttekintés

17.00-18.00 – Vacsora

18.00-20.00 – Ismerkedés Magyarpolány hagyományaival

Június 30.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00-11.00 – A Válaszúti Kallós Alapítvány múltjának és jelenének bemutatása, a hagyományőrzés lehetőségei Erdélyben

11.00-13.00 – Népviseleti babakészítés

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Népi fafaragás

16.00-18.00 – Népi bőrművesség

18.00-19.00 – Vacsora

Július 01.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00-13.00 – Ismerkedés a népi fafaragás motívumrendszerével és technikai hátterével

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Szalmafonás hagyományai Veszprém megyében

16.00-18.00 –Népi bútorfestés – bevezetés a festett bútorok világába (a régmúlt festett bútorai és a bútorfestés napjainkban); bútorfestés alapismeret, minták jelentése, mint szerkesztés

18.00-19.00 – Vacsora

19.00-20.00 – Élő-Forrás Hagyományőrző Egyesület

Július 02.

08.00-09.00 – Reggeli

09.00-11.00 – Szövés hagyományai és eszközei

11.00-13.00 – Hímző hagyományok Veszprém megyében – A hímzés alapjai

13.00-14.00 – Ebéd

14.00-16.00 – Elkészült tárgyak bemutatója

16.00-tól – Tábor zárása

 

 

 

Nemzetközi Csipkekonferencia Palócföldön

Kozárd, 2019.06.29.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

8.30    Érkezés, Regisztráció

9.30     A rendezvény és kiállítás hivatalos megnyitása

Köszöntőt mond:

dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd község polgármestere,

Bablena Ferenc István, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke

Bemutatkozik a Magyar – Kínai Kulturális Egyesület

Előadó: Wang Yuxiang az egyesület alelnöke

Megalakult a „RINK”

Remeselnícky inkubátor Gemer

Előadó: Helena Novotná intézményvezető

Konferencia, előadás, gyakorlati ismeretek, tudásmegosztás:

„Móga csipke” új kutatási eredmények

Előadó: Erdei T. Lilla etnográfus, múzeológus, az Iparművészeti Múzeum munkatársa

Szakmai bemutató, műhelymunka:

A móga csipke sajátos elemeinek technikai megoldásai

Gyakorlatvezető: Erdei T. Lilla

 

 

Kisjankó Bori Hímzőkonferencia

Mezőkövesd, 2019. június 28-29-30.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

 

2019. június 28. péntek

Délelőtt:

Érkezés a Közösségi Házba, regisztráció, a kiállításra nem kerülő pályázati anyagok átvétele

11.00 XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállítás megnyitó

13.00 Ebéd a Hímzőkonferencia résztvevői számára

A beérkezett pályázati anyag értékelése

14.00-15.00

Lakástextíliák és közösségi terek kategóriába beérkezett textíliák értékelése

15.00-16.00

Öltözetek és kiegészítők kategóriába beérkezett textíliák értékelése

Képzés-oktatás-tudásátadás

16.00-16.30

Tudásmegosztás kis közösségekben

Előadó: Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa

16.30-17.00

Hogyan lehet a fiatalokat kézműves szakma tanulására ösztönözni?

Előadó: Benő Nagy Réka, BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola oktatója

17.00-18.00

Kérdések és hozzászólások

Beszélgetés résztvevői: Kölcseyné Balázs Mária és Benő-Nagy Réka

19.00 Vacsora

20.00 Baráti találkozó – Folklór műsor és táncház

2019. június 29. szombat

Népszerűsítés

10.00-10.30

Kézművesség, közösség, élmény. A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye működésének bemutatása

Előadó: Farkas Réka, a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének vezetője

10.30-11.00

Elektronikus könyv, tudásátadás az interneten

Előadó: Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke

11.00-12.00

Kérdések és hozzászólások

Beszélgetés résztvevői: Farkas Réka, Berecz Lászlóné

12.30 Ebéd

 

Jó gyakorlatok

14.00-14.30

A workshop módszere, értékesítés a 21. században

Előadó: Szabó Erzsó, Junior Prima díjas nemezkészítő

14.30-15.00

Saját brand építése

Előadó: Stumpf Imre ruhatervező

15.00-16.00

Kérdések és hozzászólások

Beszélgetés résztvevői: Szabó Erzsó és Stumpf Imre

16.00-16.30 Szünet

Tervezés – színek és az anyaghasználat

16.30-17.00

Matyó hímzések újragondolása, tervezése

Előadó: Zeleiné Pap Bernadett Népi Iparművész

17.00-17.30

Formák, színek titkos élete otthonunkban

Előadó: Trom Kata tér-rendező, nyakékmíves

17.30.18.30

Kérdések és hozzászólások

Beszélgetés résztvevői: Trom Kata és Zeleiné Pap Bernadett

19.00 Vacsora

2019. június 30. vasárnap

Marketing

10.00-10.30

A kézműves és a követői: Tartalomírás a gyakorlatban

Előadó: Várőri Adrienn marketing szakember

10.30-11.00

Reprezentáció és márkaképviselet

Előadó: Hrivnák Tünde divattervező

11.00-12.00

Kérdések és hozzászólások

Beszélgetés résztvevői: Várőri Adrienn, Hrivnák Tünde

12.00-16.00

Kézműves bemutatók (hímzés, fazekasság, mézeskalácsosság, bútorfestés, szövés, gyékényfonás), hímzés gyakorlat, táncház

 

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják)

 

 

KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

2019. június 28 – 30.

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként.

A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

 

2019. június 28., péntek

15.00   Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorának nyilvános főpróbája a sokadalmi színpadon.

17.30   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról: Sóvirág Citerazenekar – Dévaványa, Ilyés Levente mesemondó – Békéscsaba, Rakonczai Kata Bíborka népdalénekes – Csanádapáca, Talentum Egyesület néptánccsoportja – Vajdaság, szólótáncosok: Róth Bence és Zolnai Réka – Mezőberény, Lendér Levente – Gyula, Hajzer Sándor és Szabó Dorka – Mezőberény, kísér a Dűvő Zenekar

18.20   „Idenézz a figurára” – táncház a tér öt pontján

18.30   Körös-völgyi Sokadalom megnyitója

19.00   Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora a sokadalmi színpadon

Közreműködnek: Hétpróbás Néptánciskola Hárompróbások és Hétpróbások Csoportja – Békéscsaba, Tiszavirág Néptáncegyesület Cibere csoportja – Deszk, Bóbita Néptánccsoport – Hódmezővásárhely, Kis-Berényke Táncegyüttes – Mezőberény, Talentum Egyesület néptánccsoportjai – Vajdaság, valamint a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny kiemelt arany minősítést kapott indulói, kísér a Dűvő Zenekar

2019. június 29., szombat

10.00   Országos Gyermektánc Fesztivál – Gyermekjátszó

11.15   Békés Megyei Táncosok Találkozójának nyilvános főpróbája

15.00   Békés Megyei Táncosok Találkozója

Közreműködnek: Báró Bölönyi József Biharugrai Hagyományőrző Néptáncegyüttes Utánpótlás csoportja – Biharugra, Belencéres Néptáncegyüttes Gyermek csoportja – Békés, Belencéres Néptáncegyüttes Ifjúsági csoportja – Békés, Berecske Néptánccsoport – Mezőberény, Cimbora Gyermek Táncegyüttes – Gyula, Gyöngyszemek Ifjúsági Táncegyüttes – Gyula, Harsány Táncegyüttes – Körösnagyharsány, Kamuti Ifjúsági Néptáncegyüttes – Kamut, Kis-Berényke Néptáncegyüttes – Mezőberény, Komádi Kis-Csicsergők csoportja – Komádi, Nagybokréták Tánccsoport – Mezőberény, Zsákai Zsizsegők – Zsáka, valamint a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny legeredményesebb indulói, kísér a Ludas Zenekar és a Talléros Együttes

18.00   Langaléta Garabonciások – Gólyalábas utcaszínház

18.45   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Közreműködnek: Szivárvány Bábcsoport – Szeghalom, Nagybánhegyesi IGLICE Citeraegyüttes – Nagybánhegyes, Talentum Egyesület néptánccsoportjai – Vajdaság, Pataky Lídia Edit mesemondó – Gyula, Talléros Együttes – Békéscsaba, Balkán Táncegyüttes – Békéscsaba, Ifj. Mahovics Tamás szólótáncos – Békés, Hlásznyik Attila népzenész – Békéscsaba

20.30   Békés Megyei Néptáncgála a Tószínpadon

Közreműködnek: Balkán Táncegyüttes – Békéscsaba, Belencéres Néptáncegyüttes – Békés, Berény Táncegyüttes – Mezőberény, Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes – Békéscsaba, Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes – Elek, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Körös Táncegyüttes – Gyula, Körösmenti Táncegyüttes – Gyomaendrőd, Tabán Táncegyüttes – Békéscsaba, kísér a Bürkös Zenekar

2019. június 30., vasárnap

10.00   A Békéscsabai Napsugár Bábszínház „Csacsifogat” című előadása

15.00   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Közreműködnek mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról: Meseházi Családi Dalárda – Békéscsaba, Dihen Ferenc mesemondó – Békés, Párta Banda – Újkígyós, Illés Panna Népdalkör – Gyula, Talentum Egyesület néptánccsoportjai – Vajdaság, Jani Ágota Eszter népdalénekes – Békéscsaba, Skaliczki Tamás mesemondó – Békéscsaba, Körös Táncegyüttes – Gyula, Kádár Ferenc és a Kis Duó – Körösladány, Gyomaendrőd, Gyöngygallér Énekegyüttes – Békéscsaba, Botyánszki Jázmin Boglárka mesemondó – Békéscsaba, Vésztői Népdalkör – Vésztő, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, kísér a Suttyomba Zenekar

17.30   „Macskacicó” interaktív mesemondás, mesél a Pompás Napok mesemondója: Náfrádi Anikó

18.00 A Suttyomba Zenekar koncertje

19.00 A Balassi Táncegyüttes „Őszülő Halánték” Senior Csoportjának műsora

Kísér a Suttyomba Zenekar

A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várjuk az érdeklődőket.

A népi kézműves műhelyekben megismerhetik a hagyományos mesterségeket: csuhé- és gyékényfonás, szegedi papucs készítés és hímzés, bőrművesség (saru és bocskorkészítés), viseletkészítés, hímzés és csipkeverés (alsónemű és felsőruházat), ékszer és egyéb kiegészítők készítése (kalap, süveg, főkötő, táska stb.), kovácsolás, fafaragás.

A rendezvény ideje alatt minden nap íjászbemutatót tart a Kerecsényi Íjász Egyesület. A Viaticum Alapítvány megújuló energiákat népszerűsítő játszóháza és a Békés Megyei Román Önkormányzat értékbemutató kiállítása várja a látogatókat.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetik a „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatják idejüket.

Gazdag folklórprogram, magyaros vendéglátás várja a látogatókat.

 

 

Fehérvári Csipkehét

2019. június 24-28.

 

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

 

2019. június 24.

 

9.00-10.30 – Regisztráció

10.30-12.30 – Ismerkedés

12.30-13.30 – Ebéd

13.30-15.00 – Kiállítás rendezés

15.00-16.30 – Szakmai munka előkészítése

 

2019. június 25.

 

9.00-10.30 – Bedfordshire csipke tanítása

10.30-12.30 – Műhelymunka: kezdő csoport Kárpáti Veronikával, a haladó csoport pedig a rozsnyói csipkeverő szakkörrel

12.30-13.30 – Ebéd

13.30-15.00 – Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

15.00-16.30 – A felvidéki bányavárosok csipkéiről szakmai előadások, vetítések. A megkezdett munka folytatása

16.30-tól – Városnézés Székesfehérváron

 

2019. június 26.

 

9.00-10.30 – Bedfordshire csipke tanítása

10.30-12.30 – Műhelymunka: kezdő csoport Kárpáti Veronikával, a haladó csoport pedig a rozsnyói csipkeverő szakkörrel

12.30-13.30 – Ebéd

13.30-15.00 – Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

15.00-16.30 – A felvidéki bányavárosok csipkéiről szakmai előadások, vetítések. A megkezdett munka folytatása

16.30-tól – Közös múzeumlátogatás – Híresek és képek modern irányzatok a magyar fotográfiában

 

2019. június 27.

 

9.00-10.30 – Bedfordshire csipke tanítása

10.30-12.30 – Műhelymunka: kezdő csoport Kárpáti Veronikával, a haladó csoport pedig a rozsnyói csipkeverő szakkörrel

12.30-13.30 – Ebéd

13.30-15.00 – Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

15.00-16.30 – Balatonendrédi szélcsipke

 

2019. június 28.

 

9.00-10.30 – Bedfordshire csipke tanítása

10.30-12.30 – Műhelymunka: kezdő csoport Kárpáti Veronikával, a haladó csoport pedig a rozsnyói csipkeverő szakkörrel

12.30-13.30 – Ebéd

13.30-15.00 – Műhelymunka kezdő és haladó csoportban

15.00-tól – Hazautazás

 

 

Kovács, ötvös, késes tudásátadás – 4 napos workshop

2019. június 20-23.

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

Helyszín: Berettyóújfalu, Nadányi Zoltán Művelődési Ház – 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy-Zs. u. 27. – és a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza – 4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10.

Részletes szakmai program:

Június 20.

13-14 óráig érkezés, regisztráció

14-17-ig „Aranytitkok” című előadás, mely betekintést ad az aranyművesség kialakulásának történelmi körülményeibe, a legalapvetőbb technikákba, az eszközök változásába, fejlődésébe.

A napi program vezetője: Rácz Erika Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

Június 21.

9-12-ig a résztvevők műhelymunka formájában ismerkedhetnek meg az ötvösség alapeszközeivel, azok használatával. A fémdomborítás egyszerűsített változatával a fóliadomborítással készítenek ékszert.

12-13.30-ig Ebéd

13.30-18.30-ig Műhelymunka: A domborított ékszer hordozófelületeként fa alap fűrészelése, pácolása, a domborított fémlemez felragasztása. A fémfűrészelés, zománcozás előkészítése.

A napi program vezetője: Rácz Erika Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

Június 22.

 9-12-ig Előadás: az ötvösségnek a térségben fennmaradt hagyományairól. A résztvevők betekintést kapnak az ötvös képzés jelenlegi magyarországi lehetőségeiről is.

12-13.30-ig Ebéd

13.30-18.30-ig Műhelymunka: a részvevők gyakorlatban is elsajátíthatják a zománcozás alapvető műhelyfogásait.

A napi program vezetője: Rácz Erika Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

Június 23.

 9-11.30-ig Műhelymunka: zománcozás, drótékszerek készítése. Javítási módok, lehetőségek. Színvariációik kipróbálása, a formákban rejlő lehetőségek kiaknázása.

11.30-12.00-ig Összegzés, zárás

12-13.30-ig Ebéd

13.30  Búcsúzás, hazautazás.

A napi program vezetője: Rácz Erika Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

 

 

HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLA

Békéscsaba, 2019. július 15-20.

 

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

Oktatók: Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész, Népművészet Mestere és Jenei Anikó, Népi Iparművész

Július 15. hétfő

Ismerkedés, a heti program megbeszélése

Előadás a Csángó népcsoportokról, viseletükről, szokásaikról

A keptár motívum világa alapján készült feldolgozás, kiállításba rendezése

Esti program: Székely est és táncház

Július 16. kedd  

Rábaközi hímzés helye a Kárpát-medencében

Szabadrajzú hímzés minta szerkezete, öltéstechnikái

Zsűrizett munkák megtekintése, elemzése

Funkcióválasztás, egy jellemző minta előrajzolása, öltéstechnika tanulása, mintagyűjtés

Esti program: Kürtöskalácssütés – Közös éneklés

Július 17. szerda

Előrajzolt minta kivarrása, gyűjtött minták öltéstechnikájának megbeszélése, széleldolgozási és összedolgozási lehetőségek, előforduló hibák javítása, konzultáció

A keptár elemzése képek alapján, általános tudnivalók az alapanyagokról

Funkció és mintaválasztás, műhelyrajz készítése

Öltéstechnika bemutatása, hímzés elkezdése

Esti program: Táncház

Július 18. csütörtök

Előadás az anyag és motívum összhangjáról

Csángó földön készült videó bemutatása a moldvai keptárról

A keptár mintáival készülő tárgy hímzésének folytatása

Esti program: Népi kézműves szellemi és gyakorlati vetélkedő

Július 19. péntek

Mintagyűjtés, előforduló hibák megbeszélése, javítása

Hímzés folytatása

Esti program: Táborvégi vigasság és táncház

Július 20. szombat

Tárgyak befejezése

Tanácsadás az otthon készülő tervek készítéséhez, kivitelezéséhez

 

 

KÉZMŰVES SZAKKÖRÖK SZAKMAI KONFERENCIÁJA, SZÉKESFEHÉRVÁR
2019. MÁJUS 18.

 

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

A Közép-Dunántúli kézműves szakkörök fejlődését segítve a szakmai találkozó középpontjába helyezett kérdés: a helyi és a határon túli értékeink a kézművességben

Program:

9.00-10.00 Érkezés, regisztráció

10.00 A találkozó megnyitója: Gondolatok az értéktárrólBalog Gábor − a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke10.

15-10.45 Ötvenszínű kosár – sokszínű termék Előadó: Kozma Ilona – kosárfonó népi iparművész

10.45-11.00 Kávé szünet11:00-11.30 A szalmafonás régen és maElőadó: Szukits Éva − szalmafonó

11.30-12.15 A fehér hímzés MagyarországonElőadó: Ország László − népi iparművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja

12.15-12.45 Szálasanyagok a mai lakáskultúrábanElőadó: Bárány Mara − népi iparművész

12.45-13.30 Ebédszünet

13.30-16.00 Gyakorlati bemutatók, kézműves továbbképzések

Fehérhímzés: Ország László
Úrihímzés: Cz. Tóth Hajnalka – a Népművészet Mestere, Gránátalma-díjas népi iparművész
Csuhé: Fátán Emma, Lukjánova Klára
Kosárfonás: Legeza Márta
Szalmafonás: Szukits Éva, Szabó Karola

A konferencián való részvétel ingyenes!

Helyszín: A SZABADMŰVELŐDÉS HÁZA

 

 

Kárpát-medencei Fazekas-Keramikus Találkozó és fesztivál

2019. május 10-12.

 

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

A szakmai konferencia: a Kézművesek Házában 2019. május 10-én

A szakmai konferencián a program szakmai résztvevőit alkotó fazekas és keramikus mesterek délutáni kerekasztal megbeszélés formájában megosztották egymással saját, egyéni szakmai tudásukat, mely a Kárpát-medencére jellemző hagyományos népi kerámiák elkészítéséről, szakmai fortélyairól szólt.

2019. május 11.

Fesztivál és szakmai programrész

14.15-15.00 – KÖRTÁNC Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc Tanszak

15.00 – KÖSZÖNTŐ: Balaicz Zoltán ZMJV polgármestere

15.15-16.00 – Zalai Táncegyüttes műsor

16.15-17.00 – „Járd ki lábam, járd ki most” – Muravidéki Néptáncegyüttes, Ugrós Táncegyüttes, Lindau Táncegyüttes, Harangláb Népzenei Együttes

17.00-18.00 – Tördemic Néptáncegyüttes műsora

Közben:

11.00-13.00 – Fazekas verseny: 4 oldalról lapított butella

11.00-18.00 Gyerekfoglalkozások: kerámia tálak díszítése kárpát-medencei motívumukkal

2019.május 12.

14.15-15.15 – Ispiláng és Kópic Néptáncegyüttes műsora 

15.15-16.00 – Zala Zenekar műsora

16.15 – Fazekas verseny eredményhirdetés, díjátadás

16.30-17.00 – Kutyakölykök Táncegyüttes

17.00-18.00 – Somogy Táncegyüttes

 

 

Újragondolt Hetés – A történelmi hetés viseletének feldolgozása, mi alkalmazása, szlovéniai magyar és zalai népművészekkel, designer bevonásával – 3 napos tudásátadó workshop  

2019. április 26-28.

 

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

2019. április 26.

Megérkezés 11 óráig

11.00-12.00 – Program ismertetése, átbeszélése

12.00 – Ebéd

13.00 – Indulás Nagykanizsára a Thúry György Múzeumba

 • a múzeum hetési tárgyi anyagának megtekintése, tanulmányozása
 • A nagykanizsa környéki szőttesek mintakincse Kiss Nóra etnográfus oktatói előadása

17.00 – Hetés néprajza és népművészete – Marx Mária etnográfus, a Göcseji Múzeum főmúzeológusának oktatói előadása

18.00 – Visszaindulás Zalaegerszegre

19.00 – Vacsora

20.00- 21.30 – Hetési hímzés sajátosságai, motívumok és öltéstechnikák – Török Andrásné, Népi iparművész oktatói előadása

 • A Hetési népviselet ruhadarabjai – Molnárné Riskó Erzsébet, Népi iparművész oktatói előadása,
 • A hetési viselet sajátosságai és szabásmintái – Takács Zsuzsánna, Népi iparművész oktatói előadása

2019. április 27.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00 – Indulás a Zalaegerszegi Göcseji Múzeumba, a múzeum hetési tárgyi anyagának megtekintése, tanulmányozása

 • A zalai szőttesek mintakincse Marx Mária etnográfus, a Göcseji Múzeum főmúzeológusának oktatói előadása,

12.30 – Ebéd a Kézművesek Házában

13.30- 19.00 – A projektben résztvevők bemutatkozása 

19.00 – Vacsora

20.00 – Személyes bemutatkozások folytatása

2019. április 28.

8.00-9.00 – Reggeli

9.00-17.00 – A projekt szakmai vezetőjének irányításával az alkotó team-ek elkezdik munkájukat,

Témakörök:

 • Ötletelés, beszélgetés a csoportokban – kit, mi fogott meg a hetési anyagból, ki milyen öltözéket tart „hordható hetési”-nek.
 • Hétköznapi viselet, alkalmi viselet tervezése, motívumrendszerek kiválasztása.
 • Viselet kiegészítők, azok szükségességének és milyenségének meghatározása
 • Öltözékanyagok, díszítmények alapanyagának válogatása.
 • A motívumok újszerű alkalmazása mellett a mintakincsek karakterének megtartása.
 • Dokumentálás: utalás a múzeumi adatokra, fotódokumentáció rögzítése.
 • Az alapruha, a díszítmények, a mintakincs, motívumok tervezésére csoporttagok kiválasztása, látványrajzok készítése

13.00 – Ebéd

18.00 – Vacsora

 

 

Textilhímzés, szövés megjelenítése az öltözködésben – 4 napos workshop

2019. április 25-28.

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.12.1-17 „Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” tárgyú felhívására EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon regisztrált „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatokerősítésén keresztül” címmel.

Helyszín: 4100, Berettyóújfalu

 • Nadányi Zoltán Művelődési Ház – 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy-Zsilinszky u. 27.
 • Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza – 4100 Berettyóújfalu, Tavasz krt. 10.

Részletes szakmai program:

Április 25.

13:00-14:00 óráig érkezés, regisztráció

14:00-16:00 Előadás – bemutató – konzultáció a szövés különböző korokban megfigyelhető jellemzőiről, az eszközök változásáról, a szövés technikájának fejlődéséről.

A műhelymunka vezetője: Vetró Mihály, a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola művészeti vezetője

16:30 – 18:30 A Bihari Múzeum szőtteseinek tanulmányozása, a tervezés szempontjainak megbeszélése a gyakorlati munka előkészítése.

A műhelymunka vezetője: Nagy Magdolna, szövő szakoktató, népi iparművész

19:00 Vacsora

Április 26.

9:00-12:00 Az erdélyi csíkritmusú és festékes szőnyegeknek és a hagyományos viseleteknek a tanulmányozása, bemutató a szövés mai öltözködésben való alkalmazási lehetőségeiről.

Gyakorlatvezetők: Galánfiné Schmidt Teréz, a népművészet mestere és Nagy Magdolna, szövő népi iparművész

12:00 – 13:30 Ebéd

13:30 – 18:30 Tervezés, mintázási technikák kipróbálása (színváltás, fogazás, szedettes – karmantyúkon, kereteken), a technika és az ahhoz megfelelő fonalak és díszítmények kiválasztása. Gyakorlati munka elkezdése.

Gyakorlatvezetők: Galánfiné Schmidt Teréz, a népművészet mestere és Nagy Magdolna, szövő népi iparművész

19:00 – Vacsora

Április 27.

9:00 – 12:00 Gyakorlati munka: szőttes kezdés-és befejezés módjainak, a hibajavítás lehetőségeinek elsajátítása

12:00 – 13:30 Ebéd

13:00 – 18:30 Tárgykészítés

Gyakorlatvezető: Árvai Anikó, a népművészet ifjú mestere és Nagy Magdolna, szővő népi iparművész

19:00 – Vacsora

Április 28.

9:00 – 12:00 Szalagszövők, körmöcskék használatának elsajátítása, a rojtozás, zsinórdíszítménykészítés és felvarrás technikájának kipróbálása.

Gyakorlatvezetők: Árvai Anikó, a népművészet ifjú mestere és Nagy Magdolna, szövő népi iparművész

12:00 – 13:30 Ebéd

13:30 – 14:00 Összegzés, zárás

14:00 – Búcsúzás, hazautazás

 

 

FELVIDÉK-MATYÓFÖLD KÉZMŰVES SZAKMAI KONFERENCIA ÉS WORKSHOP

2019. április 12-13.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.12.1-17 „Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” tárgyú felhívására EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon regisztrált „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatokerősítésén keresztül” címmel.

Célunk, tanácskozási és találkozási lehetőséget teremteni az országban tevékenykedő műhelyek, szakkörök, szakemberek számára. Szeretnénk, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik.

Program

2019. április 12-én

9:30 – 10:30 Regisztráció

11:00 Hagyomány és Divat Országos Viselet Kiállítás megnyitója – megnyitja Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárlatvezetője

12:00 Ebéd

13:00 A konferenciát megnyitja Igyártó Gabriella a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója

13:20 „Ingem, gatyám de szennyes”

A ruházat gondozása és a testi tisztálkodás összefüggései

Előadó: dr. Juhász Katalin tudományos főmunkatárs – MTA BTK Néprajztudományi Intézete

14:00 Viselet vagy matróz blúz

Előadók: Gisztl Anna és Szalai Zsuzsanna – ruhakészítők

14:40 „Karcsú derék, míves sujtás”

Előadó: Stumpf Imre viseletkészítő

15:20 „Kerek égen járó, nap után forduló” 

Mai rátétmintás viseletek

Előadó: Juhász Réka

16:00 Szünet

16:20 Zoboralja öröksége

Előadó: Neszméri Tünde – Zoboralji Örökség Őrzői Hímző-és Viseletkészítő Műhely alapító tag

Szállás elfoglalása, városnézés

19:00 Vacsora

2019. április 13-án

9:00 Lábbeli viselet és lábbeli készítés Magyarországon régen és ma

Előadó: Kovács Attila – BOKIK Kézműves Tagozat elnöke, Népi iparművész, Csizmadia-cipész Mester

10:00 „Vászonöltözettől a templomi nagyünneplőig”

Rábaközi népviselet történeti hagyatéka

Előadó: V. Szalontay Judit – Néprajzkutató, a Csornai Múzeum igazgatója

11:00 Vélemények, észrevételek: a konferencia viseletkészítőknek szóló üzenete

Konferencia zárása.

12:00 Ebéd, haza utazás

A rendezvény helyszínei: Heves Megyei Önkormányzat, (3300 Eger, Kossuth Lajos u. 9.) 
Ködmön Csárda és Borétterem, (3300 Eger, Szépasszonyvölgy)

 

 

Úri hímzés- nemzetközi konferencia

Tállya, 2018. november 17.

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. november 17-én (szombaton) 10 órától Úri hímzés Nemzetközi Konferenciát szervez. Rendezvényünkre szeretettel várjuk az úri hímzés iránt érdeklődőket!

10:00 Úri hímzés – Kiállítás megnyitó
A kiállítást megnyitja és a konferenciát vezeti Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely szakmai vezetője
10:40 Az udvarházak szerepe a kézimunka tanításában a 10-17. században. Az úri hímzés és a csipke kapcsolata. Előadó: Erdei T. Lilla etnográfus, csipkekutató
11:20 Úri hímzés Debrecenben és Tiszántúlon. Előadó: P. Szalay Emőke néprajzkutató
12:00 Kávészünet
12:40 Az úri hímzés szimbólumai. Előadó: Pocsainé Eperjesi Eszter lelkész, etnográfus
13:20 A Dunántúli Református Gyűjtemény úri hímzéseinek díszítményei, öltéstechnikái, anyagai, fonalai. Régi és új hímzések. Csipkék gondozása. Előadó: Egervári Márta textil-restaurátorművész
14:00 Zuberec Vera és Fofrovics Istvánné hímző, népi iparművészek kötetlenül mesélnek az úri hímzésről
14:40 Régi zene az Allegra Vonósnégyes előadásában
15:30 Estebéd

Ebéd után kötetlen beszélgetés és kézműves foglalkozás

A rendezvény helyszíne:
A kiállítás a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének Alkotóházában (3907 Tállya, Gesztenyesor u. 2.); a konferencia a Vincellér Házban (3907 Tállya, Bocskai utca 9.)

 

 

Szűr, guba, nemez viseletek napjainkban – 4 napos workshop rendezvény keretében

Berettyóújfalu, 2018. november 22-25.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.12.1-17 „Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” tárgyú felhívására EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon regisztrált „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatokerősítésén keresztül” címmel.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a pályázat keretében workshopot szervez, melyre szeretettel meghívjuk Önt.

Részletes szakmai program:

November 22. csütörtök

14.00-17.00-ig

Előadás:

 • Hajdúsági, bihari és erdélyi hímzett szűrök.

Előadó: Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, Gyönyörűné Erdei Judit népművészet ifjú mestere, népi iparművész

Bemutató: Bujdosó Sándorné népművészet mestere

Műhelymunka: 

 • Motívumgyűjtés.

November 23. péntek

09.00-17.00-ig

09.00-12.00-ig

Műhelymunka:

 • A szűrhímzés gyakorlatban való kipróbálása, mai alkalmazási lehetőségei. Mintagyűjtés, drukkolás.

Közreműködők: Csibi Gyuláné népművészet mestere és Soós Kálmánné népi iparművész

13.30-17.00

Műhelymunka:

 • A szűrhímzés kipróbálása, mai használati tárgyon való megjelenítése.

Közreműködők: Csibi Gyuláné népművészet mestere és Soós Kálmánné népi iparművész

November  24. szombat

09.00-17.00-ig

09.00-12.00-ig

Előadás:

 • A bihari rátétes díszítmény jellegzetességei a nagyváradi, nagyszalontai, berettyóújfalui, derecskei és kalotaszegi szűrökön.

Előadó: Gyönyörűné Erdei Judit népművészet ifjú mestere, népi iparművész

 Műhelymunka:

– A bihari rátétes díszítmény megismerése, tervezés. A dísztűzések mai felhasználása. Tervezés.

– Bemutató: Porkoláb Ferenc népművészet mestere, népi iparművész

– Közreműködő: Bak Zoltán a népművészet ifjú mester, népi iparművész

13.30-17.00 – ig

Műhelymunka:

-A szűrök rátétes díszítményének továbbélése a használati tárgyakon és a viseletben.

Bemutató: Sárközi Béláné népi iparművész

Közreműködők: Marczin Istvánné népi iparművész és Gyönyörűné Erdei Judit népművészet ifjú mestere, népi iparművész

November 25. vasárnap

09.00-12.00-ig

Műhelymunka:

 • Használati tárgyak készítése rátétdíszes technikával.

Közreműködők: Sárközi Béláné népi iparművész, Gyönyörűné Erdei Judit népművészet ifjú mestere, népi iparművész

Valamennyi foglalkozáshoz rögtönzött kiállítási bemutató is társul. A kiállítások részben archív anyag segítségével, de többségében azoknak az alkotóknak a munkáiból épülnek fel, akik a foglalkozások közreműködői is egyben. Így a résztvevők élőben is megismerhetik a szűrhímzés és szűrrátét díszítés technikáját, alkalmazási lehetőségeit.

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

 

„FELVIDÉK-MATYÓFÖLD KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ TÁBOR”
MEZŐKÖVESD, 2018. SZEPTEMBER 26-30.

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

2018. szeptember 26.

11,00 Vendégek fogadása, regisztráció

Köszöntő: Berecz Lászlóné MNE elnök

A matyó hímzés története

Előadó: Illés Károlyné a Népművészet Mestere

13,00 Ebéd

14,00 A Matyó Múzeum kiállított és kiállításban nem szereplő tárgyainak bemutatása

Előadó: Agócsné Halász Andrea, etnográfus

18,00 Vacsora, közös beszélgetés, a résztvevők korábbi alkotásainak, munkásságának megismerése

2018. szeptember 27.

9,00A matyó hímzések motívumai, színezése, öltéstechnikája

Előadó: Zeleiné Pap Bernadett hímző népi iparművész

12,00 ebéd

13,00 Gyakorlati munka folytatása

18,00 Vacsora

2018. szeptember 28.

9,00 A mai magyar népi iparművészet helyzete, lehetőségek

Előadó: Tarsoly Andorné népi iparművész

10,00 Kézműves hagyományok a felvidéki Bodrogközben

Előadó: Máté Ágnes polgármester

11,00 Felvidék-Bodrogköz kézműves hagyományai, hímzései

Előadó: Máté Ágnes és a kiskövesdi kézművesek

12,00 Ebéd

13,00 Felvidéki hímzések gyakorlati kivitelezése

18,00 Vacsora

2018. szeptember 29.

9,00 Felvidéki és matyó hímzések gyakorlati kivitelezése

Előadó: Tarsoly Andorné népi iparművész és felvidéki hímző szakemberek

12,00 Ebéd

13,00 Gyakorlati munka folytatása

17,00 Találkozó a Matyó Népművészeti Egyesület kézműves mestereivel

18,00 Faműves, fazekas, hímző, mézeskalácsos, játék készítő alkotóházak megtekintése

19,00 Közös vacsora

2018. szeptember 30.

9,00 Mintagyűjtés, gyakorlati munka folytatása

12,00 A tábor zárása Berecz Lászlóné MNE elnök

13,00 Ebéd, hazautazás

 

 

„NÉPHAGYOMÁNY A FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN” – konferencia

 

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

PROGRAM:

Szeptember 22. – SZOMBAT

 • 8:30–9:30 – Regisztráció
 • 9:30–10:00 – Megnyitó, a Vidékfejlesztési Központ bemutatkozása
 • 10:00-10:50 – Farkas Gergely múzeumpedagógus (Szennai Skanzen): „Táj és ember – a hagyományos népi életmód”
 • 10:50-11:10 – Kávészünet
 • 11:10-12:00 – Németh Péter (Öko-völgy Alapítvány): „Termeld meg önmagad!”
 • 12:10-13:00 – Lechner Judit kertészmérnök: „Fűszerek és gyógynövények a magyar biokertekben”
 • 13:00-14:30 – Közös ebéd
 • 15:00-18:30 – Kézműves foglalkozások (gyékény, csuhé, szalma és sás megmunkálása, szövés, faragás, agyagedény-készítés és gödrös égetés) valamint közös vacsorakészítés (bográcsozás, kenyérsütés és ételkészítés sütődiszkoszban)
 • 19:00-20:00 – Közös vacsora
 • 20:00-tól – Kötetlen beszélgetés, ismerkedés, tapasztalatcsere, zeneszó

Szeptember 23. – VASÁRNAP

 • 8:00-9:30 – Reggeli
 • 9:30-10:30 – Bócsó Renáta (Áldott Menedék): „Önellátás a gyakorlatban”
 • 10:30-11:30 – Hajdú László (Meta Terra Polgári Egyesület, Vajdaság): „Baráthok kútja – egy artézi kút újjáéledése”
 • 12:00 – A konferencia zárása

 

 

„Mesterségek dicsérete”

2018. szeptember 22-23

 

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Helyszín: Komárom, Szabadság tér

Program:

2018. szeptember 22. Szombat

10.00 Kuttyomfitty Társulat – Cirkusz Folklórikusz

11.00 Zsebsün koncert

13.00 ifj. Fazekas István Kézműves fazekas népi iparművész Nádudvari kerámia kiállítás megnyitója

13.00 Máltai Paralimpia díjkiosztó, néptánc

15.00 Mesterségek bemutatása, Garabonciás néptánc együttes műsora

17.00 Kerekes Band koncert

2018. szeptember 23. Vasárnap

10.00 Aprók tánca – néptánc gyermek műsor

10.30 Réparetekmogyoró Duó interaktív gyermekműsora

12.00-14.00 Kézmáves vetélkedés gyermekeknek

13.00 Nosztalgia műsor

14.00 Folklór műsor – népzene, népdal

16.00 Tóth Reni műsora

17.00 Hava Viktória és a Horsa Banda

19.00 Péter Szabó Szilvia koncertje

14 nyitott műhelyben szlovák és magyar mesterek bemutatóznak. Népi játszótér, játszóházak, folklór programok várják mindkét nap az érdeklődőket . .

 

 

„KÖZÖS ÉRTÉKEINK” – HATÁRON TÚLNYÚLÓ SZAKMAI KONFERENCIA ÉS WORKSHOP

2018. szeptember 21-22. 

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

2018. szeptember 21.
érkezés, regisztráció
12.00 óra • nyitóelőadás:
Közösségfejlesztés és tudásbővítés a népművészet és a kézművesség keretein belül. Előadó: Gergye Zoltán (FMNE).
13.00 óra • bemutatkozik a Gömöri Kézművesek Társulása Szlovákiából,
Közös értékeinkről. Előadó: Nagy György.
14.30 óra • Rigó Béla (Gömöri Kézművesek Társulása) gyékény és kosárfonó mester előadása tájegységeink hasonló értékeiről. 

15.30 • Szünet
16.00 óra • Gyékény és csuhétárgykészítés hagyományai a felvidéki Rozsnyó településen Előadó: Rigó Béla
17.00 • A kettős tagság (Gömöri Kézművesek Társulása, Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete) felelőssége és a szakmai ismeretek oda – vissza áramlása Előadó: Simkó Fanny
18.00 óra • vacsora

2018. szeptember 22.

10.00 óra • Bemutatkoznak a Királyhelmeci Művelődési Központ (Szlovákia) művészeti és hagyományőrző csoportjai közül:
Árvalányhaj Népdalkör, Jurta-Helmecz Hagyományorzo Társulás, valamint a kassai Rovás Alkotócsoport
11.00 óra • Közösségfejlesztés és tudásbővítés a népdalkörök világában Előadó: Berta Ludmilla.
12.00 óra • Közös értékeink – Mit? Miből? A közösségfejlesztés és tudásbővítés gazdasági háttere. Előadó: Juhász Anna.
13.00 óra • ebéd
14.00 óra • Viseletek és készítői a Felvidéken Előadó: Pálfi Kata
15.00 óra • Gyöngyfűzés
17.00 óra • programzárás

 

 

Szálas anyag mai alkalmazásának lehetőségei

4 napos workshop

2018. szeptember 20-23.

 

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.12.1-17 „Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” tárgyú felhívására EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon regisztrált „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatokerősítésén keresztül” címmel.

Helyszín: 4100 Berettyóújfalu

Részletes szakmai program:

Témák:

Szeptember 20. csütörtök, 14.00-17.00-ig

 • Vessző, gyékény, sás, csuhé, szalma felhasználása Érmelléken és az Alföldön

Közreműködő: Bárány Mara, F.Tóth Mária

Bemutató: Heczi Sándorné (Marghita), André Sándor (Biharnagybajom)

Szeptember 21. péntek, 09.00-17.00-ig

09.00-12.00: Műhelymunka

 • Csuhéfeldolgozás, csomózás technikával.

Közreműködő: Bárány Mara, F.Tóth Mária, Fekete Sándorné

13.30-17.00: Műhelymunka   

– Csuhé, sás, gyékény feldolgozás, sodrás, fonás technikával.

Közreműködők: Bárány Mara, F.Tóth Mária, Heczi Sándorné, André Sándor

Szeptember 22. szombat, 09.00-17.00-ig

09.00-12.00: Témák

– Tároló, szállító eszközök készítése vesszőből, Érmelléken és az Alföldön 

Közreműködő: Bárány Mara és F. Tóth Mária

13.30-17.00: Műhelymunka

-Tároló eszközök készítése

Közreműködők: F.Tóth Mária, Bárány Mara, Legeza Márta, Ifj. Szatmári Ferenc, Szatmári Ferenc.

Szeptember 23. vasárnap

09.00-12.00: Műhelymunka

-Szállító eszközök készítése

Közreműködők: F.Tóth Mária, Bárány Mara, Legeza Márta, Ifj. Szatmári Ferenc, Szatmári Ferenc.

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

 

Nemzetközi Fafaragó Tábor

2018. szeptember 3-8.

A rendezvény a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

Helyszín: Gébárti Kézművesek Háza 8900 Zalaegerszeg, Gébárti tó 0737/80 hrsz.
Téma: erdélyi protestáns sírjelek készítése

Program:
Szeptember 3. hétfő
8:00 órától Érkezés és regisztráció, büféreggeli
10:00 A tábor ünnepélyes megnyitója
12:00-13,00 Ebéd
13:30-15:00
A tábor szakmai vezetőinek bemutatkozása
A tábor szakmai programjának ismertetése
Helyszín és műhelyek bejárása
15:00-18:00 Mesterségbemutatók
18:30 Vacsora
19:30 Szálláshelyek elfoglalása

Szeptember 4. Kedd
7:30-tól reggeli
9:00 – 10:00 Alkotópárok kiválasztása
10,00 – 12,00 Erdély kis tájegységei néprajzi szakirodalmából elkészítendő sírjelek kiválasztása
12:00-13:00 Ebéd
13:30 – 18:00 Mérethelyes rajzok elkészítése, alapanyag kiválasztása, kéziszerszámok kiválasztása
16:00 – 18:00 Mesterségbemutatók
18:30 Vacsora
19:30 Szállás

Szeptember 5. Szerda
7:30-tól reggeli
9:00 – 10:00 Mesterségbemutatók
10:00 – 12:00 Fejfa alapanyagának előkészítése (gatter)
12:00-13:00 Ebéd
13:30 – 18:00 Fejfák készítése
18:30 Vacsora
19:30 Szállás

Szeptember 6. Csütörtök
7:30-tól reggeli
9:00 – 10:00 Mesterségbemutatók
10,00 – 12,00 Fejfák készítése
12:00-13:00 Ebéd
13:30 – 18:00 Fejfák készítése
18:30 Vacsora
19:30 Szállás

Szeptember 7. Péntek
7:30-tól reggeli
9:00 – 10:00 Mesterségbemutatók
10:00 – 12:00 Fejfák készítése
12:00-13:00 Ebéd
13:30 – 18:00 Fejfák készítése
18:30 Vacsora
19:30 Szállás

Szeptember 8. Szombat
7:30-tól reggeli
9:00 – 10:00 Mesterségbemutatók
10:00 – 12:00 Fejfák készítése
12:00-13:00 Ebéd
13:30 – 16:00 Fejfák készítése
17:00 A tábor ideje alatt elkészült fa sírjelek helyszíni kiállítása, kiállítás megnyitó, az alkotók köszöntése
18:00 Táborzárás, tapasztalatcsere, értékelés
18:30 Vacsora
19:30 Szállás

 

Mesterek és mesterségek, Dunán innen és túl
3 napos workshop

2018. július 9-11.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Komárom-Szőny, Petőfi u.3.

Kézműves jó gyakorlatok megismerése, tapasztalatok gyűjtése, hagyományos és innovált kézműves technikák elsajátítása. Környezetbarát, tudatos újrahasznosítás, együttműködési lehetőségek keresése a kézművesség területén.

Program:

2018. július 9. 10.00-18.00
– A szlovák Tradicne Ludové umelecké remeslá egyesület tevékenységét, működését bemutatja Milos Kunkel elnök és Lubica Kuzmova egyesületi vezetők.
– Műhelymunka. Szlovák mesterek bemutatói.
– Soponyai csipke készítésének fortélyai.
– Selyemfestés a mester bemutatója és közös selyemfestés.
– Kovácsolás. Bemutatók és jó gyakorlatok átadása.
Szakmai kirándulás: Bencsics Ákos fazekas műhelyének látogatása
– Ötletbörze
2018. július 10. 10.00-18.00
– KEM Népművészeti Egyesület tevékenységének bemutatása.
– Nyitott műhely. A megyei mesterek bemutatói, együtt dolgozás.
– Pöstyéni és soponyai csipkekészítés tanítása a szlovák mesterek irányításával.
– Kovácsolás,fafaragás. Fogások, fortélyok.
Szakmai látogatás. Kajla Ferenc Kertgalériájának és műhelyeinek megtekintése.
– Ötletbörze
2018. július 11. 10.00-18.00
– A Kreatív Stúdió innovált alkotásainak kiállítása.
– Hagyomány és innováció projekt (kékfestő megújítása) bemutatása. (előadás)
– Innoválható technikák, új anyagok ( textil, papír újrahasznosítás módszerei).
– Gyakorlati munka a projektben dolgozó alkotókkal.
Szakmai látogatás. A Győri kékfestő műhely látogatása.
– Műhelymunka. A hagyományos kékfestő nyomás technikájának kipróbálása.
– Ötletbörze

„Nemzetiségi Napok” – népművészeti fesztivál

2018. július 8.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

Helyszín: Szerb Ortodox templom kertje (Székesfehérvár, Rác utca)

 9.00-18.00 kézműves bemutatók és vásár

mézeskalács, fafaragás, virágkötés, ékszerkészítés, bőrművesség, szövés, játékkészítés, hímzés, csuhé, gyöngyfűzés

14.30 – 18.00 színpadi produkciók:

Szabad Színház: Ellopták az aranyszőrű bárányt c. bábelőadás

Rozmaring Szerb TáncegyüttesBudakalász

Ruzmarin FolkeStars

Vértessomlói Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport

Szomorer Jungs zenekar

Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport

Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport

Schwowischi Buam

Triandafylla Együttes

Flare Beás

Varró János

A program ingyenes.

Szervezők:

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A délutáni a délutáni programok ideje alatt a templom látogatható.

A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

2018. június 29 – július 1.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósul meg az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt elemeként.

A XIX. Körös-völgyi Sokadalom fővédnöke: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

RÉSZLETES PROGRAM:

2018. június 29., péntek

15.00   Az Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorának nyilvános főpróbája a Sokadalmi színpadon.

18.00   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról: Királyhalmi Népdakör, Tulkán Tekla mesemondó – Békéscsaba, Talléros Együttes – Békéscsaba, Koleda Együttes – Kétsoprony, Újkígyós, Mészáros Gréta – citera – Újkígyós, Priskin Ágnes – citera – Kétsoprony, Párta Banda – Újkígyós, Kincsünk Táncegyüttes – Vajdaság

19.00   „Idenézz a figurára” – táncház a tér öt pontján

19.30   A Körös-völgyi Sokadalom megnyitója

Köszöntőt mond: Kónya István, Gyula város alpolgármestere

Körös-völgyi Sokadalmat megnyitja: Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója

 20.30   Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora a Sokadalmi színpadon

Közreműködnek: Kis-Berényke Táncegyüttes – Mezőberény, „Szélhalom” Gyermektáncegyüttes – Gyula, Rábai Táncegyüttes – Békéscsaba, Ötpróbás Tánccsoport – Békéscsaba, Alföld Néptánc Együttes ifjúsági csoportja – Csongrád, Ifjú Jártató Táncegyüttes – Jászberény, Kincsünk Táncegyüttes – Vajdaság, Gyermek Néptáncosok XIII. Országos Szólótánc Fesztivál dél-alföldi régióból döntőbe jutott szólótáncosai, kísér a Bürkös Zenekar

2018. június 30., szombat

10.00   Országos Gyermektánc Fesztivál – Gyermekjátszó

11.15   Békés Megyei Táncosok Találkozójának nyilvános főpróbája

15.00   Békés Megyei Táncosok Találkozója

Közreműködnek: Kankalin Néptáncegyüttes Kisgömböc Csoportja – Hódmezővásárhely, Szivárvány Néptánccsoport – Battonya, Kis-Berényke Táncegyüttes – Mezőberény, Zsadányi Topogók – Zsadány, Zsadányi Virgoncok – Zsadány, Báró Bölönyi József Hagyományőrző Néptáncegyüttes – Biharugra, Dobozi Gyermektánccsoport – Doboz, Harsány Táncegyüttes – Körösnagyharsány, Suferini Szerb Néptáncegyüttes – Battonya, Belencéres Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja – Békés, Belencéres Néptáncegyüttes gyermek csoportja – Békés, Gyöngyszemek Ifjúsági Táncegyüttes – Gyula, Cimbora Gyermek Táncegyüttes – Gyula, Harrucken Gyermek Táncegyüttes – Gyula, Elek Tánegyüttes – Elek, kísér a Juhász Zenekar és a Suttyomba Zenekar

Határ Menti Összművészeti Fesztivál

17.30   Nicolae Voiculeţ, bukaresti pánsípművész és zenekara

18.00   Ort-Iki Báb- és Utcaszínház: Vásári attrakciók – gólyalábasok, óriásbábok, muzsikások zajos támadása

18.45   Ványai Húrszaggatók – Dévaványa

19.05   Kincsünk Táncegyüttes – Vajdaság

19.20   Suferini Szerb Néptáncegyüttes – Battonya

19.40   Vaszkó Benedek mesemondó – Békéscsaba

19.45   Ifj. Mahovics Tamás: Dévaványai táncok – Békés

19.50   Királyhalmi Népdakör – Vajdaság

20.30   Békés Megyei Néptáncgála a Tószínpadon

Közreműködnek: Balkán Táncegyüttes – Békéscsaba, Körös Táncegyüttes – Gyula, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Belencéres Táncegyüttes – Békés, Berény Táncegyüttes – Mezőberény, Tabán Táncegyüttes – Békéscsaba, Balassi Táncegyüttes – Békéscsaba, Körösmenti Táncegyüttes – Gyomaendrőd, Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes – Békéscsaba, Gál László Emlékműsor közreműködői, kísér a Juhász Zenekar és a Suttyomba Zenekar

2018. július 1., vasárnap

Határ Menti Összművészeti Fesztivál

10.00   SÜNI gyermek bábcsoport – Szarvas: Az elátkozott malom

10.20   „Mulassunk!” – a Juhász Zenekar gyermekműsora

10.40   SÜNI gyermek bábcsoport – Szarvas: Punch és a sárkány

15.00   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Közreműködnek mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról: Királyhalmi Népdalkör – Vajdaság, Párta Banda – Újkígyós, Ficzere Fruzsina – citera – Elek, Újkígyósi Tücskök, Nagy Alexandra – citera – Újkígyós, Lehoczki Luca és Nagy Ágnes – citera – Újkígyós, Evangélikus Kismadarak – Békéscsaba, Gyöngygallér Énekegyüttes, – Békéscsaba, Kincsünk Táncegyüttes – Vajdaság, Berta János vándorkomédiás – Békéscsaba, Körös Táncegyüttes – Gyula, Hétpróbás Néptánciskola gyermek szólótáncosai – Békéscsaba, Kiss Ferenc – citera – Gyula, Duray Kamilla – népdal – Békéscsaba, Kötegyáni Népdalkör, Zmarintos énekegyüttes – Mezőberény, kísér a Suttyomba Zenekar

18.00 A Suttyomba Zenekar koncertje

19.00 A Balassi Táncegyüttes „Őszülő Halánték” Senior Csoportjának műsora

Kísér a Suttyomba Zenekar

A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutató, játszóház és népművészeti vásár várja az érdeklődőket: az Artera Alapítvány Székelyudvarhely, a Bajai Kézműves Egyesület – Baja, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület – Békéscsaba, a Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete – Csongrád, a Napsugaras Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesület – Szeged, a Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület – Kecskemét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület – Szolnok, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület – Debrecen, a Bihari Népművészeti Egyesület – Berettyóújfalu tagjainak közreműködésével.

A XIX. Körös-völgyi Sokadalom fő témája a szövés – fonás, mely kapcsán a látogatók bepillantást kapnak egy hagyományos parasztudvar miliőjébe, hogy miként áztatták, tirolták, törték, gerebenezték a kendert, hogyan taposták, mosták, fésülték, festették, kártolták eleink a gyapjút. Megismerkedhetnek a népi kézműves mesterségekkel: bőrfonás, vászon- és gyapjúszövés, vesszőfonás, szalma- és csuhéfonás.

A rendezvény ideje alatt minden nap íjászbemutatót tart a Kerecsényi Íjász Egyesület. A Békés Megyei Román Önkormányzat értékbemutató kiállítása várja a látogatókat.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetik a „A szlovákok textil, faműves és fazekas kultúrája régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt népi kézműves játszóházakban, illetve a régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatják idejüket.

Gazdag folklórprogram, magyaros vendéglátás várja a látogatókat.

„Híd mely minket összeköt” 

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projektjének megvalósítása.

Helyszín: H-3053 Kozárd, Fő út 12. Faluház   /www.kozard.hu/

2018. 06. 28. – Érkezés, szállásfoglalás – Kiállítás berendezése Partnereink alkotásaiból /Rozsnyó (SK) Bobowa (PL) Krakkó PL) Lepoglava (HR) Csipkeverők Baráti Köre

2018. 06. 29.

9.00 órakor

HATÁRTALANUL

 1. Köszöntőt mond – Török János, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke
 2. A befogadó település – Kozárd – Dr. Hajasné Banos Márta, a település polgármestere
 3. Határtalanul – Palócföld kulturális értékeinek jelentősége – Bablena Ferenc, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke
 4. Egyszer volt, hol nem volt – Török János, „Híd mely minket összeköt”
 5. Nemzeti értéktár, „Út a csipkeverés és varrás nemzeti értékké válásához – Fejesné Koppány Gabriella – csipkekészítő, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője
 6. A határok nélküli csipke – Erdei Lilla, etnográfus

Kérdések, észrevételek, hozzászólások

A rendezvényen résztvevő vendégek alkotásaiból készült kiállítás megtekintése

 1. V – 4 projekt előkészítés, egyeztetés, megbeszélés – Koniakow – Rozsnyó

Vadvirág étterem – Fő út 29.   / www.vadvirag.hu /

Reggeli: 8.00 – 9.00

Ebéd: 12.30 – 13.30

Vacsora: 18.30 -19.30

„Nemzetközi Csipkekonferencia Palócföldön”

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projektjének megvalósítása.

Helyszín: H-3053 Kozárd, Fő út 12. Faluház   /www.kozard.hu/

2018. 06. 30.

9.00 órakor

 1. Csipke – Csipke – Csipke, – Erdei Lilla etnográfus
 2. A Balatonendrédi Csipke – előadók, és a szakmai munka vezetői Györgyi Hedvig a Csipkéző Kör vezetője és Lovász Zoltánné csipkeverő
 3. Balatonendrédi csipke a gyakorlatban – műhelymunka
 4. Műhelymunka szabadon – Mi van a tarsolyunkban? – közreműködők a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének csipkeverői…Devecsei Gáborné, Turós Istvánné, Vajda Béláné, Magulya Miklósné, Zsidai Henriett, Fáyné Tornóczki Judit, Honvári Terézia, Oláh Mónika, Sipos Irén, Kárpáti Veronika
 5. Nemzeti kultúránk, határtalanul – előadó: Benko Pál, a Pro Futuro Polgári Társulás, Motolla Kézműves Kör, valamint a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja, a Hagyományok Háza Felvidéki megbízott referense (SK)

Folklór – népzene, néptánc

Vadvirág étterem – Fő út 29.   / www.vadvirag.hu /

Reggeli: 8.00 – 9.00

Ebéd: 12.30 – 13.30

Vacsora: 18.30 -19.30

2018. 07. 01.

Kirándulás – Hollókő

Indulás 9.30-órakor, érkezés vissza Kozárdra 12.00

Ebéd után a program zárása, hazautazás

A KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

2018. június 29. – július 1.

2018. június 29., péntek

15.00   Az Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorának nyilvános főpróbája a Sokadalmi színpadon

18.00   Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról

19.00   „Idenézz a figurára” – táncház a tér öt pontján

19.30   Körös-völgyi Sokadalom megnyitója

20.30  Az Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora a Sokadalmi színpadon

2018. június 30., szombat

10.00  Országos Gyermektánc Fesztivál – Gyermekjátszó

15.00  Békés Megyei Táncosok Találkozója

18.00  Határ Menti Összművészeti Fesztivál

20.30  Békés Megyei Néptáncgála a Tószínpadon

2018. július 1., vasárnap

10.00 Határ Menti Összművészeti Fesztivál

14.30 Határ Menti Összművészeti Fesztivál

19.00 A Balassi Táncegyüttes ’’Őszülő Halánték’’ Senior Csoportjának műsora

A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutató, játszóház és népművészeti vásár várja az érdeklődőket.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetik a „Szlovák szövés, fazekasság és faművesség régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatják idejüket.

Gazdag folklórprogram, magyaros vendéglátás várja a látogatókat.

Kovács, ötvös, késes tudásátadás – 4 napos workshop

A rendezvény ideje: 2018. május 24-27.

Helyszín: Berettyóújfalu, Nadányi Zoltán Művelődési Ház – 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy-Zs. u. 27. sz. – és a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza – 4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10. sz.

Részletes szakmai program:

Május 24. 13-14 óráig érkezés, regisztráció

14-17-ig A fémművesség jellemzői Erdélyben és Magyarországon, a népi fémművesség múltja, jelene, jövője – az átörökítés tükrében – műhelymunka.

A műhelyfoglalkozást vezeti: Vajda László a Népművészet Mestere kovács, Szabó István Népi Iparművész fegyverkovács.

18.00 – Konzultáció, tapasztalatcsere az egyesület Alkotóházában, kovácsvacsora.

Május 25. 9-12 óráig konzultáció, műhelymunka

A gazdasági munka használati tárgyai – szerszámok tájegységi jellemzői -:  kapatisztító, szénavágó, szénahúzó, szekér-vasalatok, tűzszerszámok, cégér, oromdísz, faragószerszámok.

12-13.30-ig Ebéd

13.30-17.00-ig Műhelymunka

A műhelyfoglalkozást vezeti: Vajda László a Népművészet Mestere kovács, Szabó István Népi Iparművész fegyverkovács.

Május 26.  9-12 óráig A fegyverek történeti áttekintése, a fegyverkészítés menete, folyamata, anyaghasználat, formaiság, technikai kivitelezés. Fokos és szablya (markolattüske, vércsatorna) – készítésének technikai megoldásai.

12-13.30-ig Ebéd

13.30-17.00-ig Műhelymunka

A műhelyfoglalkozást vezeti: Vajda László a Népművészet Mestere kovács, Szabó István Népi Iparművész fegyverkovács.

18.00- Találkozás a helyi harcművészetek gyakorlóival.

Május 27. 9-11.30 óráig Műhelymunka

A műhelyfoglalkozást vezeti: Vajda László a Népművészet Mestere kovács, Szabó István Népi Iparművész fegyverkovács.

11.30-12.00-ig Összegzés, zárás

12-13.30-ig Ebéd

13.30 Búcsúzás, hazautazás

A változtatás jogát fenntartjuk!

ZALAEGERSZEGI FAFARAGÓ KONFERENCIA

 A konferencia időpontja: 2018. május 25-27.

Helyszíne: Keresztury Dezső VMK, 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.

A konferencia célja:

Találkozási lehetőség biztosítása a magyar tárgyalkotó népművészetben tevékenykedő fafaragóknak. Szakmai tapasztalatcsere, tudásátadás: a különböző régiók néprajzi hagyományaiból kiinduló fa, csont, szaru megmunkálású tárgyak elkészítésében.

Előadások és konzultációk lebonyolítása a konferencia témájául választott hagyományos tárgyak és technikák megújításához.

A szakterület aktualitásának megvitatása.

Témái:

„Megújítási törekvések a szaru és a csont felhasználásával a tárgyalkotó népművészetben – a változó környezeti kultúrában”

 A konferencia programja:

2018- május 25. Péntek

10,00-12,00 óráig: Csont és szaru tárgyak tradicionális megmunkálásáról mesterség bemutatók tartása

Helye: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola

Címe: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji utca 16.

12.00-14.00 óráig Érkezés, regisztráció

Helyszín: Keresztury Dezső VMK, 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.

14,00 Ünnepélyes megnyitó

14,10-17,45 Előadások

Dr. Cseh Fruzsina: A szaru és csont felhasználása a hagyományos kézműiparban.

Gosztonyi Zoltán, a Népművészet Mestere: Tradicionális kézműves technikák használata mai csont és szaru tárgyakon.

Kovács Zoltán, a Népművészet Mestere: Alapanyag-, díszítmény és funkcióváltás a mai szaru tárgyakon.

19.30 Közös vacsora a Gébárti Kézművesek Házában

A helyszínek közötti mozgást különjáratú autóbusszal oldjuk meg.

2018. május 26. Szombat

Helyszín: Keresztury Dezső VMK, 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.

09.00- 12.30 Előadások

Horváth Béla, a Népművészet Mestere: A csontberakásos technika alkalmazásának lehetőségei a mai tárgyakon.

Bereczky Csaba a Népművészet Mestere: A szaru és a csont felhasználása mai ékszereken

Szabó Zoltán, etnográfus: Szaru és csont alkalmazása a népi hangszereken.

Prokné Tirner Gyöngyi: A zalai múzeumok kincsei: Szaru óraláncok ornamentikája

13.00: Ebéd

14.00-16.00: Előadások

Széll János etnográfus: „Új utak felé” – megújítási törekvések tárgyainak elemzése egy néprajzos szemével

Bálizs Andrej designer: „Új utak felé” – megújítási törekvések tárgyainak elemzése egy designer szemével

16,30-18,30 Mesterségbemutatók

Helye: Gébárti Kézművesek Háza, Gébárti-tó

Edvi Gyula: Csontberakás késnyélen

Nagy Béla Népi Iparművész: Csontberakás ostornyélen

Kovács Zoltán a Népművészet Mester: Szarudíszítés savazással

Gueth Lajos: Szaru edény készítés alakformázással

Bereczky Csaba a Népművészet Mestere: Szarulánc elemeinek készítése

19.00: Vacsora a Gébárti Kézművesek Házában

2018. május 27. Vasárnap

9.00- 11.00: Pódiumbeszélgetés és közös tárgyelemzés.

Ki mit hozott a batyuban”- tárgyak elemzése fordított sorrendben, először az alkotó

beszél a saját alkotásáról, majd a felkért szakemberek reflektálnak: Szabó Zoltán etnográfus, Marx Mária etnográfus, Széll János etnográfus

11.00 – 12.30 A NESZ Fafaragó Szakbizottságának beszámolója a két országos konferencia közötti időszakról, aktualitások.

12.30 – 14,00: Ebéd, majd hazautazás.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Meghirdető: Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Időpont: 2018. május 26-27.

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár, emelet Aula (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) 

2018. május 26. (szombat)

9.30 óra     Regisztráció

A szálláshoz és az étkezésekhez szükséges kísérő anyagok átvétele

9.50 óra „Alvégesi” Népdalkör – Szatmári népdalok

Vezetője: Végh Jánosné
10.00 óra  A Nemzetközi Textilművészeti Konferenciára érkezett külföldi és helyi résztvevők köszöntője

         Köszöntik:

 • Puskásné Oláh Júlia, Népi iparművész, a Népművészet Mestere
 • Tomasovszki Anita a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár igazgatója a Helyi Értéktár Bizottság elnöke
 • Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke és a
  Megyei Értéktár Bizottság alelnöke
 • Mussó László a Megyei Jogú Város Önkormányzati képviselője, bőrműves
 • Tóth László ny. igazgató, előadóművész szavalata

10.30 óra A Népművészeti Egyesületek szakmai munkáját intézmények és szövetségek

Előadó:Dr. Puskásné Oláh Júlia, Népi iparművész, a Népművészet Mestere, a népművészeti szakágak művészeti vezetője                                           

10.45 óra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete
         Előadó: Dr. Ratkó Lujza etnográfus, a Néprajztudományok kandidátusa, Főiskolai docens

         A Népművészeti Szakiskola O.K.J. képzésén néprajzoktatás
         Előadó: Dr. Bodnár Zsuzsanna etnográfus, néprajzos muzeológus

A Népi Iparművészeti Tanács N.I.T. zsűrizési szempontrendszere
         Előadó: Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus a Déri Múzeum ny. igazgatója

S z ü n e t

12.00 óra Kapcsolatok a Szlovák csipkeverőkkel

Előadó: Török János, Népi iparművész

         A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája Közművelődési Közalkalmazottak, Népi mesterségek, Elméleti és gyakorlati előadások.
         Előadó: Sotkó Levente Attila, szakmai módszertani referens

Első Nyírségi Fejlesztési Társaság
         Előadó: Petneházyné Bugán Magdolna, Operativ igazgató, a Civil Fórum elnöke

Nemezművészet a magyar népi kultúrában, újszerű alkalmazási területek
         Előadó: Vetró Mihály, Népművészet ifjú mestere

Csipke szakág – Magyar Csipke Társaság Nemzetközi és Országos rendezvénye
         Előadó: Félegyházi Józsefné, Népi iparművész

Szabolcs-Szatmár Megye szakrális textiljei, Református templomok úrasztali terítői
         Bemutatja: Kovácsné Tar Ilona, Népi iparművész

A viseletünkhöz kapcsolódó népi ékszerek használata régen és ma
         Előadó: Nagy Gyöngyi, Népi iparművész

Ebédszünet

13.00 óra Ebéd és szállás elfoglalása (Luther Márton KollégiumIskola u. 2.)

15.00 óra Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Konferencia folytatása

  A külföldről jött vendégek beszámolója, saját munkáik bemutatása.              

17.30 óra Luther Márton Kollégium

18.00 óra Vacsora

19.00 óra Szakmai beszélgetés, beszámolók.

2018. május 27. (vasárnap)

8.00 óra   Reggeli

10.00 óra   Szobák átadása
                  Szabadfoglalkozás
             Javaslatok:  a közelben lévő római katolikus, református, evangélikus, görög katolikus templomok látogatása, Jósa András Múzeum kiállításainak megtekintése                   

A változtatás jogát fenntartjuk!

KÖZÉP- DUNÁNTÚLI KÉZMŰVES SZAKKÖRÖK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA
2018. MÁJUS 19.
SZÉKESFEHÉRVÁR

Szervező: Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A Közép- Dunántúli kézműves szakkörök fejlődését segítve a szakmai találkozó középpontjába a következő kérdést állítottuk: A helyi és a határon túli értékeink a kézművességben.
Programunk célja: szakmai előadások, tapasztalatcsere.

Helyszín: Székesfehérvár, Mesterségek Háza Rác u. 20.

2018. május 19. szombat

9.00-10.00 Érkezés, regisztráció
10.00 A találkozót megnyitója
Megnyitja: Juhász Zsófia a Fejér Megyei Művelődési özpont igazgatója és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság alelnöke

10.30- 12.30 szakmai előadások

10.30 Gondolattól az értéktárig
Előadó: Gonda Emma
11.00 Határon túli értékeink a szálasanyag felhasználásában
Előadó: Bárány Mara szálasanyagos, népi iparművész
11.30 Dániai országos kosárfonó találkozó és vásár tapasztalatai.
Szakmai lendület Európából
Előadó: Legeza Márti Hagyományok Háza
Népművészeti Módszertani Műhely Oktatási és
Közművelődési Osztály Folklór szakterület
12.15 Értékeink a tervezésben, zsűrizett hímzések elemzése
Előadó: Illés Vanda hímző, a Népművészet Ifjú Mestere, Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztály vezetője
12.45 Ebéd

13.30– 18.00 gyakorlati bemutató, kézműves továbbképzések

Helyszín: Székesfehérvár, Mesterségek Háza Rác u. 20.

• Hímzés mintatervezés
Oktató: Illés Vanda a Népművészet Ifjú Mestere, Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztály vezetője

• Viski csuhéfonás, hagyományos csuhé kosárkészítés Kárpátalján
Oktató: Fátán Emma csuhéfonó

• Üvegfonás csuhéval
oktató: Csifó Erzsébet csuhéfonó

Helyszín: Székesfehérvár, Művészetek Háza III. Béla királytér 1.

• Zöldvesszős kosárfonás, Katalán fenékre fonott egy berakásos cikk-cakk technika kínálótálca
Oktató: Legeza Márta Hagyományok Háza munkatársa

• Kéregedény készítés
oktató: Jankovics Tamás pásztor míves

A konferencián való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékát kérjük, jelezze az alábbi email címen.

Bővebb információ és jelentkezés: Komendó Gabriella, 06-30/955-1742 gabriellakomendo@fejermmk.hu, magyarart@gmail.com

Az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében.

FELHÍVÁS

Az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért − közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. július 16-21. között rendezi meg Békéscsabán

NEMZETKÖZI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓT

A találkozóra Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Békés megyéből várunk gyakorlattal rendelkező fafaragókat, akik az egy hét alatt a Tótkomlósi Evangélikus Köztemetőbe padokat és a békéscsabai Lencsési Általános Iskola számára kemenceházat készítenek.

Csoportvezető, oktatók, előadók: országosan ismert szakemberek.

A csoportba várjuk: Békés megyéből, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából a fafaragással foglalkozó alkotókat.

Résztvevők száma maximum 15 fő. A jelentkezőket a beérkezés sorrendjében fogadjuk. A részvétel díjmentes.

Bővebb felvilágosítás kérhető: Igyártó Gabriellától neszfolk@nesz.hu e-mail címen vagy a +36 1 214 3523 telefonszámon.

FELHÍVÁS

Az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért − közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. július 16-21. között rendezi meg Békéscsabán

A HATÁROK NÉLKÜLI NÉPRAJZI NÉPFŐISKOLÁT

A résztvevők a hat nap alatt elméleti néprajzi előadások mellett megismerkednek a csornai aranyfonalas mennyecske kendők mintakincsével és azok változatos öltéstechnikájával. Lehetőségük lesz vagdalásos hímzések technikai kivitelezését megtanulni. Öltözet kiegészítőket készíthetnek a gyetvai mintájú vállkendők alapján, amelyeket gyöngyökkel és rojtokkal díszíthetnek.
Csoportvezető, oktatók, előadók: országosan ismert szakemberek.

A csoportba várjuk: Békés megyéből, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából a hímzéssel foglalkozó alkotókat.

Résztvevők száma maximum 15 fő. A jelentkezőket a beérkezés sorrendjében fogadjuk. A részvétel díjmentes.

Bővebb felvilágosítás kérhető: Igyártó Gabriellától neszfolk@nesz.hu e-mail címen vagy a +36 1 214 3523 telefonszámon.

X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál a Szilágy megyei fazekas hagyományokra építve

 A program meghirdetője a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest

A rendezvény ideje: 2018. május 17-18-19.

Helyszínek: Debrecen, Kölcsey Központ, Hunyadi u.1-3,

                     Debrecen, Kossuth tér

                     Debrecen, Népi Mesterségek Háza

Részletes program:

Május 17.

15.00 Pályázati kiállítás megnyitása

A pályázat témája: Az alföldi fazekas hagyományok öröksége, a zilahi vizeskorsók, mázas edények.

Megnyitja Kékedi László a Magyar Művészeti Akadémia tagozat vezetője

16.00 Szakmai konferencia:

– plenáris ülés

– szekció ülések

Előadók:

 • Kósa Klára keramikusművész: Fazekasság népművészete, iparművészet
 • Sipos József műgyűjtő: A zilahi kerámia.
 • P. Szalay Emőke muzeológus: Az alföldi és a közép tiszai fazekas központok
 • Kovács László fazekas: A közösség, mint értékteremtő erő.

Május 18-19. naponta 10.00-19.00

10.00 Szabadtéri fesztivál megnyitása, Diplomák átadása a részt vevő fazekas alkotónak.

– 16 fa pavilonban 26 fazekas alkotó (3 ukrán, 23 magyar) kézműves bemutatót tart (korongozás, díszítés) és árusítja alkotásait.

– A téren két napon át a Debreceni Népi Együttes néptánc programja, „Régimódi Játszótér” (ügyességi játékok a régmúltból) működik, valamint a gyermek részére kézműves programokat tartanak a jelen levő fazekasok.

– A „Fehér Bot”alapítvány tagjainak speciális fazekas programok, a debreceni kerámiát népszerűsítő múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek. A debreceni Nagytemplomban egy fazekas nép iparművész kiállítása látogatására lesz – tárlatvezetéssel- lehetőség.

Textilhímzés, szövés megjelenítése az öltözködésben I.

A program sorozat meghirdetője: Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest

A rendezvény ideje: 2018. árpilis 12-13-14-15.

Helyszín: Berettyóújfalu, Nadányi Zoltán Művelődési Ház – 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy-Zsilinszky u. 27. – és a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza – 4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10.

Részletes szakmai program:

Április 12. 13-14 óráig érkezés, regisztráció

14-17-ig Erdélyi és bihari tájegységek hagyományos viseletei, hímzései – bemutató, konzultáció

Műhelymunka vezetők: dr. V. Szatmári Ibolya- Etnográfus, Tarsoly Andorné – Népi iparművész

17.30-18.30-ig Városnézés

Április 13. 9-12-ig Motívumok hagyományos öltözékeken, forrásanyag tanulmányozása, feldolgozása – bemutató, műhelymunka

Műhelymunka vezetők: dr. V. Szatmári Ibolya- Etnográfus, Tarsoly Andorné – Népi iparművész

12-13.30-ig Ebéd

13.30-17.00-ig A két tájegység motívumainak sajátosságai, feldolgozási lehetőségeik, hagyományos viseleteken való továbbörökítése – műhelymunka

Műhelymunka vezetők: dr. V. Szatmári Ibolya- Etnográfus, Tarsoly Andorné – Népi iparművész

17.30-18.30-igA Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóházának megtekintése

Április 14. 9-12-ig Erdélyi és Bihari hímzések motívumai a mai viseletben – bemutató, műhelymunka

Műhelymunka vezetők: Molnár Madarász Melinda-ruhatervező,Illés Vanda – Népművészet Ifjú mestere

12-13.30-ig Ebéd

13.30-17.00-ig A népművészet, mint forrás felhasználása napjaink öltözékein – műhelymunka

17.30-18.30-ig Látogatás a Bihari Múzeumba

Április 15. 9-11.30-ig Modern irányzatok – követendő és kerülendő, – műhelymunka

11.30-12.00-ig Összegzés, zárás

12-13.30-ig Ebéd

13.30  Búcsúzás, hazautazás.

 „A programváltoztatás jogát fenntartjuk!”

Textiles Konferencia

Békéscsaba, 2018. március 10-11.

 

KONFERENCIA MEGHIRDETŐJE:

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest

Szakmai védnökök:

Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet

Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hímző-, Szövő-, Nemez-, Csipke- és Viseletkészítő Szakmai Bizottsága

A konferencia helyszíne: Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar (Békéscsaba, Bajza u. 33.)

Március 10. (szombat)

07.30 – 08.30  Reggeli                                                                         

08.30 – 09.30 A magyar népi kultúra területi tagolódása

Előadó: Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese

09.30 – 10.20 Erdély magyar, román és szász népi textilkultúrája

Előadó: Tőtszegi Tekla, etnográfus, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese

10.20 – 10.50  Szünet

10.50 – 11.40  Székelyföld és a barcasági magyarság textilkultúrája

Előadó: Szőcsné Gazda Enikő, etnográfus – Székely Nemzeti Múzeum

11.40 – 12.30 Délvidéki magyar, szerb és horvát viseletek díszítőművészete, jellegzetessége és változása

Előadó: Nagy Abonyi Ágnes, néprajzkutató – muzeológus

12.30 – 14.00  Ebéd

14.00 – 14.50 Muravidék, Hetés textilkultúrája régen és ma – magyar, szlovén

Előadó: Tivadar Éva, népi iparművész, pedagógus, gyűjtő

14.50 –15.40   A kárpátaljai magyar hímzések – stílusok és szemantika

A Kárpátalján élő népcsoportok viselete

Előadó: Dr. Kopriva Attila, művészettörténész, egyetemi docens, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

15.40 – 16.00 Szünet

16.00 – 16.30 „A tű csodája” – Alföld, Erdély, Moldva textilkultúrája az előadó magángyűjteménye alapján

Előadó: Harangozó Imre, etnográfus

16.30 – 17.00  „Székely festékesek a gyakorlatban” című tanulmánykötet ősbemutatója

Vendégünk: Ardai Ildikó, textilművész, a könyv szerzője

18.00-tól         Nemzetiségi est – Kárpát-medence viseletei, táncai és zenéje a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar sportcsarnokában

Közreműködők: a Békés Megyei Néptáncosok Szövetség Közhasznú Egyesület tagjai, vendégei és a Balassi Táncegyüttes

Március 11. (vasárnap)

07.30 – 08.30  Reggeli

08.30 – 09.30  Zoboralja textilkultúrája régen és ma – magyar, szlovák

Előadó: Jókai Mária, etnográfus

09.30 – 10.30  Dél-Szlovákia textilkultúrája régen és ma

Előadó: Méry Margit, etnográfus

10.30 – 11.00  Szünet

11.00 – 11.30              „Bölcsőtől a koporsóig” – rátétmintás kelmék a felvidéki Martoson és keleti változataik

Előadók: Nagy Mari, Népművészet Mestere és Vidák István, Népművészet Mestere, az MMA tagja

11.30 – 11.45 A konferencia zárása