XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány, valamint a nádudvari Ady Endre Városi Művelődési Központ meghirdeti a XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot!

Jelentkezési határidő: A pályázaton való részvétel feltétele a mellékelt jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2024. március 10-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak!

FELHÍVÁS ITT érhető el.

A jelentkezési lap ITT érhető el.

 

 

Erdélyi Mesterségek Ünnepe 2024. évi kiállításának pályázata

Az Erdélyi Kézműves Egyesületek Föderációja, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a II. Erdélyi Mesterségek Ünnepe (Marosvásárhely, 2024. szeptember 21-22) rendezvény keretén belül kiállításon való részvételre hirdet pályázatot kézművesek/játékkészítők részére. 

A pályázat és kiállítás témája: A JÁTÉK

A pályázatra olyan öt évnél nem régebbi pályamunkákkal lehet jelentkezni, melyekkel felnőtt és gyermek szívesen játszik.

A pályázók köre: Hazai és határon túli 16 év fölötti hagyományőrző népi kézművesek, játékkészítők.

Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

További részletek: https://nesz.hu/erdelyi-mestersegek-unnepe-2024-evi-kiallitasanak-palyazata

 

 

Kruhy na vode 2024/Vízgyűrűk 2024 kézműves formatervezési verseny

Megjelent a Kruhy na vode 2024/Vízgyűrűk 2024 kézműves formatervezési verseny, melynek kiírója a Szlovák Népművészeti Központ (ÚLUV).
A magyarországi szervezésre, koordinációs munkára a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Társaságát (M-ART) kérték fel.
 

– A pályázat két körös, a második körbe bejutottak pályamunkáit a M-ART gyűjti, s adja át a kiíró szervezetnek, akik Pozsonyba szállítják a pályamunkákat.

– A verseny egyének és csoportok számára egyaránt nyitott, nemzetközi szinten kizárólag az A verseny szekcióban.

– A versenybe való bejelentkezés online űrlap kitöltésével lehetséges. Minden nevezett munkához (ill. kollekcióhoz) külön jelentkezési lapot kell kitölteni angol nyelven.

 

Főbb dátumok:
Nevezési határidő: 2024. június 30.
 
Eredményhirdetés: 2024. október 25-ig
 
 

 

 

Szabás-varrás pályázat kékfestő alapanyagból

Felhívás a szabni-varrni tudó és szerető lányoknak, asszonyoknak és uraknak, hogy kékfestő alapanyagból a saját elképzelésük szerint alkossanak valami egyedit. Az alkotás lehet népviselet, modern ruházat vagy kiegészítő. A választott kategóriát a jelentkezési lapon kell megjelölni. 

Az elkészítéshez való kékfestő alapanyagot a nagynyárádi kékfestő műhelyből biztosítják a kiírók. (5m szimpla, 80-90 cm széles anyagot. Az 5m felosztható mintás, mintázatlan kék és nyers fehér színekre is.) A minta kiválasztására előzetesen lesz lehetősége a pályázónak, amit a műhely ezután április 25-ig a rendelkezésére bocsájt.

 

A pályamunkák beérkezésének határideje: 2024. június 30.

A pályamunkák bemutatása: az Országos Kékfestő Fesztiválon 2024. 07. 27-én.

A jelentkezési lap visszaküldési határideje: 2024. március 1. A jelentkezési lapot a kapcsolat@nagynyaradikekfesto.hu email címre kell visszaküldeni.

 

További információ: https://nesz.hu/szabas-varras-palyazat-kekfesto-alapanyagbol

 

 

Pályázati felhívás bútorfestők részére

A Matyó Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai együttműködésével 2024-ben első alkalommal, hagyományteremtő céllal – a jövőben háromévente – hirdeti meg a pályázatot népi bútorfestő tárgyalkotók részére

A pályázat kiírói lehetőséget kívánnak teremteni a bútorfestő hagyományok népszerűsítésére, ismertebbé tételére, a szakma képviselőinek a találkozásra, eszmecserére és inspirációra.

A pályázat témája szabadon választott. A tárgyaknak nem szükséges zsűriszámmal rendelkezniük, viszont két éven belülieknek kell lenniük, melyek más pályázaton még nem szerepeltek és nem tanfolyami oktatás keretében készültek.

A pályázaton való részvétel feltétele:

  • Alkotónként vagy alkotó közösségenként 3.000 Ft egyszeri nevezési díj befizetése
  • Előzetes szándéknyilatkozat megtétele legkésőbb 2024. április 30-ig.
  • Az alkotások beérkezésének határideje: 2024. május 27.

További információ: https://nesz.hu/palyazati-felhivas-butorfestok-reszere

 

 

VIII. Zalaegerszegi Országos Fafaragó Pályázat

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület meghirdeti a VIII. Zalaegerszegi Országos Fafaragó Pályázatát, melynek célja a fa, mint természetes alapanyag és más természetes alapanyagok együttes felhasználásának új megközelítései.

Jelentkezési határidő: 2024. április 30.

A felhívás az alábbi linken elérhető és letölthető:
A jelentkezési lap az alábbi linken kitölthető:
 

 

„Fém a fémmel” Országos Népi Iparművészeti Fémműves Alkotói Pályázat

A Magyarországi Kovácsmíves Céh és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával Országos Népi Iparművészeti fémműves alkotói pályázatot hirdet „Fém a fémmel” címmel.

A pályázat célja: szeretnénk ráirányítani a figyelmet a fémes szakmák fontosságára, a hagyományos régi és a mai új technikák bemutatására. A pályázatra olyan alkotásokat várunk, ahol a fémmel foglalkozó népművészek a különböző fémes alapanyagok sokrétű felhasználását mutatják be a hagyományos motívumkincsből kiindulva.

Jelentkezési határidő: 2024. március 31.

További információ: https://nesz.hu/fem-a-femmel-orszagos-nepi-iparmuveszeti-femmuves-alkotoi-palyazat/

 

 

Nemzetünk hímes tojásai 2024.

Felhívás a magyarlakta területeken élő tojást díszítők részére – immár ötödik éve

Készüljünk a 2024-es húsvétra tojásfestéssel! Gyűjtsük össze virtuálisan ezeket a saját készítésű hímes tojásokat! Ennek összefogására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2024. program.  Virtuális képsorozatot állítunk össze, mely megmutatja, hogy idén milyen hímes tojások készülnek a magyarlakta területeken. Közösen hozzuk létre ezt az albumot, ezzel köszöntjük a húsvétot.

Várjuk gyerekek-felnőttek, nők-férfiak saját készítésű hímes tojásait életkortól, foglalkozástól függetlenül.

A fotók beérkezésének határideje: 2024. március 25.

További információ: https://nesz.hu/nemzetunk-himes-tojasai-2024

 

 

Papucsfej hímző/díszítő pályázat 2023.

A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot ír ki két témában.

1. Téma: Tervezz és készíts szegedi papucsfejet! 

2. Téma: Tervezz szegedi papucsfejet! – Rajzpályázat

Beadási határidő: 2024. március 20.

További információ: https://nesz.hu/szegedi-papucs-palyazat-2023/