A Népművészeti Egyesületek Szövetségét az a megtiszteltetés érte, hogy részese lehet, lehetett a Dubai Világkiállításnak, ahol kézműveseink által a Magyar Pavilon programjait gazdagítottuk. A részvételre több, mint 80 alkotó jelentkezett, akik közül a NESZ Elnöksége választotta ki azt a 7-7 alkotót, akik decemberben, illetve majd várhatóan 2022. márciusában mutatják be az Expo látogatóinak Magyarország kézműves kultúráját.

A decemberi kézműves csapat résztvevői Farkasné Jeszenszky Anita gyöngyfűző, Jenei Anikó hímző, Komjáthi Tamásné szövő, Kovács Attila csizmadia, Simon Katalin mézeskalácskészítő, Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia csipkekészítő és Vetró Mihály nemezkészítő. Feladatuk mesterségbemutató és kézműves foglalkozás tartása volt.

Büszkék vagyunk rájuk, hogy hatalmas sikert arattak és általuk számtalan ország megismerhette hagyományainkat. Programjukról a helyi sajtó is részletesen beszámolt. Riportfilmet készített a legnagyobb dubaji TV csatorna stábja, a magyar kézműves program megjelent a helyi sajtóban valamint az EXPO saját újságjában, de még az Abu Dhabi Televízió is megkereste a magyar csapatot.

Mindannyian életre szóló élményekkel tértek haza, melyet beszámolóikban osztottak meg velünk. Most, az első részben Farkasné Jeszenszky Anita, Simon Katalin és Vetró Mihály élményeit osztjuk meg veletek.

 

„Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy képviselhettem Magyarországot a Népművészeti Egyesületi Szövetség delegáltjaként a Dubaiban megrendezésre került EXPO 2020 Világkiállításon a saját szakmámban, a gyöngyfűzésben, ékszerkészítésben.

A kiválasztásom híre után próbáltam kialakítani a leendő kint töltendő napjaimat…; A terveim között szerepeltek a sárközi ékszerek (csipke, nyakbavető, őcsényi rojtos és csavarintós), a szalagpánt hímzése és pikózása, a vízszintes és függőleges fűzéstechnikák bemutatása. De készültem egyszerűbb tászlival is, valamint kalotaszegi hálós- és szabadrajzú hímzésekkel és gyöngyszövéssel is.

A kis kiállításomra vittem mindezen ékszerekből, sőt a kalotaszegi pártámat és két eredeti mérai kötényt is vittem magammal. A látogatók csillogó szemekkel tapogatták, forgatták a kiállítás darabjait.

Az első napon tászli fűzésébe kezdtem. A három megkezdett ékszerre perceken belül 3 látogató érkezett, akik leültek és lelkesen nekiálltak folytatni a gyöngygallért. Volt aki 15 percet (annál sosem kevesebbet) szánt rá, megköszönte és ment tovább, de akadt, aki kitartóan 2-3 órán keresztül fűzött és karkötővel hagyta el az asztalomat. Öt hölgy nagyon kitartó volt, ketten egy egész délutánt, másik kettő 2-2 napot, a negyedik 4 teljes napot töltött ott velem, annyira élvezték – és nyilván időben is belefért számukra – a gyöngyfűzést.

Az a tervem, hogy minden nap más és más ékszert készítenénk nem vált be.

Korosztály tekintetében fiatal felnőttek (22-28 év) voltak a leginkább érdeklődőek, sokszor a párjukkal együtt, így több fiatalember is kipróbálta a gyöngy fűzését.

Fantasztikus érzés volt a különböző országokból érkezők érdeklődését figyelni és a kézműves tevékenység örömében osztozni velük. Szinte mindenkitől megkérdeztük: „Where are you from?”, azaz honnan érkezett, nap végére már alig tudtuk megjegyezni a sok nációt: kínai, japán, tajvani, orosz, jemeni, szaudi, holland, francia, ománi, iráni, indiai, pakisztáni, thaiföldi, dubaji, marokkói, egyiptomi, tatár, üzbég, lengyel, belga, ír, chilei, koreai, ausztrál, sri lankai, új-zélandi, török vendégeink voltak.

Érdekes volt látni azt a színes és izgalmas forgatagot, amelyet egy ilyen világkiállítás jelent. Számomra ez volt az első ekkora rendezvényen való részvétel, ittam magamba a rengeteg élményt. Szabadidőnkben felkerestünk néhány pavilont. Kis bepillantást kaptunk egy-egy ország életébe, hagyományaiba, gondolkodásába, eredményeibe, jövőképébe.

Az EXPO-n jelenlévő számtalan technikai vívmány, jövőbe mutató technológiai megoldás, a rengeteg villódzó film és kép mellett igazi, kézzel fogható élményt nyújtottunk a látogatóknak a kézműves tevékenységeinkkel.

Jelenlétünk felkeltette Magyarország iránt az érdeklődést, tartalmas és különleges, egyedi színfoltként voltunk jelen a karácsonyi forgatag rendezvényei között.

Földrészeken átnyúló ismeretségek, barátságok születtek, a magyar pavilon Aqua Roots gondolatmenetével élve: egy csepp Magyarországot minden látogató hazavihetett a saját hazájába. Eredményes szereplésként könyvelhető el ez a 11 Dubajban töltött nap.”

Farkasné Jeszenszky Anita

 

„Fantasztikus pavilonok épültek fel közel 200 ország részvételével. Bámulatos építménycsodák, tematikák mutatják be az adott országot és az általuk elképzelt fenntartható jövőt. Természetesen kiemelkedik mindközül a magyar pavilon, de nem csak az én szívemben, hiszen a felmérések szerint is visszaigazolódik, a 15 legkülönlegesebb közé választották be azt. Központi témája a víz. Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be. Kicsiny országunk páratlan a kulturális életben is, van múltunk, jelenünk és jövőnk. Így jutottunk el Dubaiba mi heten, hogy képviseljük hazánkat, abban a kézműves szakágban, melynek mesterei vagyunk.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar kézműves csapat tagja lehettem, mézeskalácskészítőként. Felemelő érzés volt tapasztalni, hogy mennyi érdeklődő volt. Sokan visszatértek a 10 nap leforgása alatt. A résztvevők között volt gyermek, felnőtt, idős és mindenki szemében megcsillant az az öröm, melyet egy alkotó tevékenység tud okozni. Összesen közel 2500 darab süteményt díszítettünk meg közösen. Ez nagy kihívás volt számomra, hiszen ekkora mennyiséghez sok munka kell, majd a sok-sok emberre odafigyelni, segíteni a kezüket embert próbáló feladat. De boldog voltam minden pillanatban.

Hálás vagyok, hogy az az út, melyen járok gazdagodhatott ezzel a feladattal, élménnyel.”

Simon Katalin

 

„A 9 nap alatt sok ezer érdeklődő látogatta meg a NESZ által szervezett kézműves bemutatókat és próbálta ki a foglalkozásokat. Sokan megfogalmazták, hogy különleges élmény volt számukra a magyar hagyományos kézművességgel ismerkedni. A több mint 200 pavilon közül kiemelkedett a magyar, például a hagyományos mesterségek bemutatásával és a kézműves foglalkozásokkal is, hiszen a legtöbb ország digitális eszközökkel, képekben, filmekkel mutatta be, hogy mire büszke, nálunk kézzelfoghatóan meg lehetett tapasztalni, és különös élmény volt sokaknak, hogy emberekkel beszélgethetett.

Sokan többször visszajöttek, voltak, akik több napot nálunk töltöttek, hogy minél több kézműves tevékenységet kipróbálhassanak.

A délutáni és esti órákban folyamatosan voltak érdeklődők, sokszor sorba kellett álljanak, várni kellett, hogy kipróbálhassák a tevékenységeket.

Ottlétünkkor köszönthette a magyar pavilon a 300.000. látogatót, egy Dubajban élő magyar családot, akik korábban szintén többször részt vettek a kézművesfoglalkozásainkon.

Nemcsak a látogatóknak, de nekünk, részvevőknek is nagy élmény volt a világkiállítás magyar pavilonjának részese lenni. Köszönjük a lehetőséget!”

Vetró Mihály

 

„Az Expo 2020 Dubai Világkiállításra való eljutás életem egyik meghatározó élménye lett. A jelentkezés után az esélytelenek nyugalmával töltöttem napjaimat, amikor is a NESZ hivatalos levélben küldte az értesítést, beválogattak a csapatba. Nagy boldogság volt ez, mivel hét fő képviselhette az országunkat, mutathattuk be népművészetünk sokoldalúságát.

Az utazás előkészítése járt egy kis izgalommal, mivel hímzőnek jelentkeztem, de a szervezők szerették volna, ha a pingálást is bemutatom az Expo látogatóinak. Természetesen sikerült minden alapanyagot és kelléket beszereznem az indulásra.

Az első napoktól nagy nézettségnek örvendhettünk, mivel ilyen program egy ország bemutatkozásánál sem volt látható. A látogatók rácsodálkoztak a munkánkra, sokat kérdeztek, érdeklődtek és fotóztak. Nagy sikere volt a viseletünknek is a bőszoknyák különlegesnek számítottak. Minden nap kaptunk több száz dicséretet, mind a ruhánkra mind a munkánkra vonatkozóan. Számomra talán a legemlékezetesebb az volt amikor az egyik kisfiú sokáig nézett egyszer csak vette a bátorságot odajött és megkérdezte: „You princess?” A helyi magyar közösség is kilátogatott hozzánk, gyorsan terjedt a hírünk, hálásak voltak minden beszélgetésért, érezhetően büszkék voltak ránk.

Szeretném megköszönni a lehetőséget, a bizalmat, hogy részese lehettem ennek a csodának!”

Jenei Anikó

 

„A Népművészet Egyesületek Szövetsége által megbízott népi kézművesek mindegyike szakmailag megfelelő tudással rendelkező kézműves volt. Éppen ennek eredménye, hogy az általunk végzett kézműves bemutatók és kézműves foglalkozások nagyon nagy sikerrel zajlottak le.

Ezt az is bizonyítja, hogy a Dubai legnagyobb TV társasága és napilapja is készített rövid filmet és írt az általunk végzett tevékenységről. A foglalkozások és bemutatók délután 14.00 órától 21.00 óráig zajlottak, szünet nélkül.

A bemutató előtti és az azt követő órákban volt lehetőségünk az EXPO más országainak kiállításait megtekinteni, amelyek többsége nagyon előremutató és az adott országra jellemző témákban mutatta be kultúráját és a fenntartható fejlődés kérdésében képviselt jövőképét.

A Magyar Pavilon népszerűségéhez és látogatottságának növeléséhez a foglalkozásaink és bemutatóink hozzájárultak és a rólunk készült média hírek elősegítették népszerűségének növelését.

Köszönetet szeretnék mondani, hogy lehetőségem volt részt venni a Világkiállításon.”

Komjáthi Tamásné

 

„A Dubai 2020Expon a magyarországi csipkekészítést képviselhettem, ezen belül különös megtiszteltetés, hogy a varrt csipkék közül a höveji csipkét vihettem el a világkiállításra és tarthattam róla mesterségbemutatót.

Készítettem a hagyományoknak megfelelő fehér organdi alapon fehér csipkét, de ugyanezen a munkafelületen aranyhímzéses munkadarabon is dolgoztam, ami egyben a csornai hímzést is képviselte. A helyi öltözködéskultúrához kapcsolódva bemutattam egy fekete kendőn elhelyezett gyönyörű höveji motívum elkészítését is.

A Magyar Pavilon népszerűségét nap mint nap megtapasztalhattuk, hatalmas sor kígyózott mindig az épület előtt. A Pavilonból távozók a kiállítás és az interaktív bemutatók megtekintése után nálunk a magyar népi kézműves kultúrával ismerkedhettek.

Az Expon bemutatkozó 192 pavilon többsége ultramodern futurisztikus nagyon látványos vetítésékkel igyekezett bemutatni az adott országot.  A rengeteg technikai csoda és az idegsejteket a végletekig felfokozó extrém előadások után a látogatók óriási érdeklődéssel fordultak a gyökereinkhez visszanyúló népművészeti ágak bemutatóihoz a kézzel készült munka varázsa pedig elragadtatással töltött el minden nézelődőt.

Csodálattal szemlélték az emberek a kézi munka számukra hihetetlen aprólékosságát, a magyar motívumok ámulatba ejtő szépségét.

Megható volt tapasztalni a Dubaiban élő magyar közösség szeretetét, a magyar népikultúrára, -kézművességre való igényét. Voltak visszajáró látogatóink, akik többször ellátogattak hozzánk és órákon át szemlelték munkánkat”

Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia