2023. július 24-től két héten át, a NESZ delegálásának köszönhetően alkalmunk volt részt venni Törökországban Isztambul egyik kerületében, Büyükçekmece-ben a 24. Kulturális és Művészeti Fesztiválon. Magyarországról öten mentünk: Bakó Ildikó, tojásfestő, a Veszprémi Népművészeti Egyesületből, Dr. Kovács Istvánné, Petrovicsné Agócs Ibolya, és Csepi István a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületből, és Jófejű-Wéber Kinga, csipkekészítő, a Kisalföldi Népművészek Egyesületéből.

Már a repülőtéren fogadott minket a guide, a személyes segítő, és tolmács, aki az egész ott tartózkodásunk alatt nagy segítségünkre volt.

A fesztivál megnyitójára másnap került sor, amikor a polgármester örömét fejezte ki, hogy a modern város megalapításának 100. évfordulóján itt köszönthet 100 nemzet képviselőjét. Mindenkit szeretettel üdvözölt, nevén nevezett és kezet fogott. Számunkra külön megható volt, amikor a fesztivál újságjának az első száma fél oldalas képet közölt rólunk.

A szervezőkkel nem mindig találtunk közös beszélt nyelvet, de a széles mosoly már az első napon megalapozta a jó hangulatot, és a barátság lehetőségét. Hamar rájöttünk, hogy az internet fordító nagy segítségünkre van.

A résztvevők napi háromszori étkezésben részesültek, amit részben a hotelben, részben pedig a Kultúrparkban tudtak elfogyasztani.

A hotel mintegy 15 kilométerre volt a fesztivál helyszínétől, ezért minden alkalommal a szervezők transzfer buszokat biztosítottak.

Mi magyarok, és még néhány náció a Turizoom Hotelben laktunk. A hotel személyzetével, tisztaságával, felszereltségével kapcsolatban a kezdeti félreértések után már nem volt panaszunk. Külön értékeltük, hogy a hotelnek saját strandja volt a Márvány tenger partján, így délelőttönként alkalmunk nyílt egy kis fürdésre és pihenésre is.

A kézművesek a Karavánszerájban mutatták be mesterségüket és árulták portékáikat, míg a táncosok az Amfiteátrumban léptek fel. Akik nem fértek be a lelátóra, azok sem maradtak ki, hiszen a Kultúrparkban több helyen óriás kivetítőn is lehetett követni az eseményeket. A látványosságok már délben elkezdődtek, és éjfélig tartottak. A nagy melegben (38 fok) gondoskodtak a helységek légkondicionálásáráról.

Gyakran kerekedtek performanszok is. Az egyik hangszerkészítő dobolni kezdett, majd bekapcsolódott egy másik, egy harmadik. Síppal, lanttal, csörgődobbal. Akik körbeállták, tapsoltak és táncoltak, és mindenki más nemzet szülöttje volt.

A Kultúrparkban volt a történelem egy kis szelete. Az 1500-as években épült Karavánszeráj és Mecset illetve a mellette álló kút ma is aktív rituális hely, amit még a Szigetvárt is megjárt nagy Szulejmán szultán építtetett. Ugyanitt a sok szép növényzet, a virágok, a magasra nőtt leanderek, a pázsit és szépen kövezett utak mentén szobrokat helyeztek el, Törökország nagyjai és hősei emlékére. A fesztivál központi irodája is itt volt a kiszolgáló helyiségekkel együtt, ami az óriási tömeg ellenére is mindig biztosított szabad helyet, és tiszta volt.

A július 30-án este megrendezett Fekete-fehér esten mindenkinek fekete és fehér ruhában kellet részt vennie. Ezt a Büyükçekmece-i öböl másik oldalán rendezték meg a hegyoldalban, ahonnan csodás kilátás nyílt naplemente előtt és utána is. A színpadon több náció zenekara is játszott, de a legnagyobb sikert a magyar cigányzenészek aratták. Ezt elfogultság nélkül, bátran mondhatom. A parkett tele volt táncosokkal. Másnap pedig minket, magyarokat a Karavánszerájban az „Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék…” kezdetű nótával fogadtak.

Augusztus 2-án hajókiránduláson vettünk részt a Boszporuszon. A hajón csak a fesztivál résztvevői vettek részt, mindannyian a fesztivál emblémájával ellátott pólóban. A kétórás buszos út után két órát ringatóztunk a Boszporusz csatornáján. Megcsodálhattuk partot, illetve a három hatalmas hidat, ami a víz felett ívelt át. Visszafelé egy kis halászfaluban álltunk meg ebédelni, utána pedig még egy kis nézelődésre és vásárlásra is jutott idő.

A szervezők nagyon vigyáztak az egészségünkre és a biztonságunkra. Mindenkit megvártak és nem hagytak ott senkit ott. Az információkat mindig pontosan és időben előre közölték. Nem bíztak semmit a véletlenre.

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, akik lehetőséget biztosítottak a számunkra, hogy ezen a nagyszerű fesztiválon részt vehessünk.