2022. május 11-15. között a kézműves világ Bursára figyelt! A Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet 5. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Népi Kézműves Fesztivált, ahol Magyarországot a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alkotói képviselik. Maucha Katalin gyöngyfűző és Venczelné Danyi Judit gyöngyfűző népi iparművész, nemezkészítő mesterségbemutatóin és kiállításán keresztül csodálhatták meg a résztvevők a magyar kézműves kultúra egy szeletét. 

A rendezvényről Venczelné Danyi Judit, nemez készítő osztja meg élményeit:

„Megtiszteltetés volt számomra, hogy Maucha Katalin gyöngyfűzővel közösen részt vehettem a TÜRKSOY szervezésében az 5. Nemzetközi Népi Kézműves Fesztiválon. Nagy álmom valósult meg, hiszen így eljuthattam Bursába, a selyemipar egyik fellegvárába.

Ismerős alkotókkal és alkotásokkal is találkoztunk, hiszen a Mesterségek Ünnepének ők is résztvevői voltak néhány évvel ezelőtt.
Az eseményen közel száz kézműves, művész mutatta be alkotásait, és avatta be a látogatókat mesterségének rejtelmeibe.

A szervezők nagy szeretettel, segítőkészséggel és odafigyeléssel álltak mellettünk. A fesztiválon való részvétel mellett arra is figyeltek az idő adta lehetőségeken belül, hogy bemutassák Nekünk Bursa történelmét, nevezetességeit. A többi vendég ország mestereivel egy szállodában laktunk, így a fesztivál végére sok -sok baráttal lettünk gazdagabbak.

Érkezésünk után a kiállítás helyszínére mentünk és egyből munkának láttunk, berendeztük a standot.
Másnap volt az ünnepélyes megnyitó, ami után az állami delegáció képviselői megtekintették a kiállítást. Másnap Bursa város Alpolgármestere, Şevket Orhan Úr adott fogadást, ahol Maucha Katalin képviselte a magyar szekciót.
Méltatták a kiállítást, megköszönték részvételünket és minden alkotó ajándékcsomagot kapott.
Az első napokban főleg iskolás csoportok jöttek. Nagy élmény volt látni a lelkes arcokat, ahogy próbálgatják a portékákat. A bemutatón a népi motívumok nemezen való alkalmazását nagy érdeklődéssel nézték, még a nemezes alkotó barátaink is. A magyar népi ékszerek is nagyon sok elismerést kaptak.
A munka mellett azért nagy figyelemmel szemléltük a többi alkotó standját. Csodálatos volt látni a selyemgubó feldolgozását egészen a kész termékekig. Sok-sok, számunkra új érdekes kézműves tevékenységet ismerhettünk meg.
Szakmailag és emberileg is nagyon sokat kaptunk és próbáltunk adni, úgy érzem sikerrel. Csodálatos élményekkel, és barátságokkal lettünk gazdagabbak.

Köszönöm a lehetőséget a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek, valamint köszönjük a TÜRKSOY-nak, és a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának a lehetőséget, hogy mi képviselhettük hazánkat, a magyar népművészetet a rendezvényen.”

Venczelné Danyi Judit