Helyszín: Bulgária, Gabrovó – Etar Skanzen

Időpont: 2023. szeptember 1-3

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által kiírt pályázatra jelentkezve, delegáltként vehettem részt a bulgáriai nemzetközi rendezvényen 2 kísérőmmel, a férjemmel és a fiammal. A program 3 részből állt. Nemzetközi konferenciák voltak, ötvösök versenye és a kézművesek vására a három nap alatt délelőtt 10-19 óráig. Sok országból érkeztek résztvevők: Bulgária, Törökország, Grúzia, Észtország, Szerbia, Horvátország, Örményország, Málta, Irán. Magyarországból még két kézműves volt, a Hagyományok Házából egy gyöngyfűző és egy bútorfestő. Csodálatos környezetben állíthattunk ki, és minden ország kézművese igyekezett bemutatni a portékáit. Sokan tartottak bemutatót velem együtt. Kaptam egy lábbalhajtós korongot, és azon dolgoztam mind a három napon át. Folyamatos volt az érdeklődés, sok látogató megállt, és fotózta, videózta, csodálta a korongozást. Az Etari Skanzen fotósai is levideózták a bemutatómat. Este népzenei-néptánc bemutató is volt számunkra. Busszal szállítottak bennünket Gabrovóból Etarba minden nap. A szállodai ellátásunk a szervezők vendégszeretete, segítőkészsége nagyon megnyerő volt. Az utolsó estén nagyszabású vacsorát is rendeztek. Átadták a legszebben dolgozó ötvösnek a díjat, valamint a legszebb kézműves stand díját is, amelyet a Törökországból érkező kézművesek nyertek el. Volt bolgár néptánc bemutató, és közös tánc is.

Összefoglalva nagyon tartalmas, színes programon vehettünk részt, egy csodálatos környezetben a három nap folyamán. Büszke voltam arra, hogy képviselhettem a magyarországi kézművességet, a mezőtúri fazekasságot a legjobb tudásom szerint. Köszönöm ezt a lehetőséget a Népművészeti Egyesületek Szövetségének.

A szervezők kijelentették, hogy nagyon jó csapat voltunk együtt a különböző nemzetekkel, és jövőre is visszavárnak bennünket.

Hornyákné Sila Katalin, fazekas népi iparművész

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népművészeti Egyesület