A Népművészeti Egyesületek Szövetsége második alkalommal is 7 kiváló alkotót delegált a Dubai Világkiállításra, hogy március 17-19. között bemutassák a látogatóknak Magyarország kézműves kultúráját. A Magyar Nemzeti Hét keretében az érdeklődők a csipkekészítés, gyöngyfűzés, hímzés, mézeskalácsdíszítés, szálasanyagkészítés, szövés, tojásdíszítés bemutatóit csodálhatták meg és próbálhatták ki az azokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokat.

A márciusi kézműves csapat résztvevői Bakó Ildikó tojásdíszítő, Csíki Tünde hímző, Kiss Gabriella gyöngyfűző, Kiss Tünde szálasanyagkészítő, Milner Angéla mézeskalácskészítő, Nagy Magdolna szövő és Nemes Viola csipkekészítő voltak. Feladatuk mesterségbemutató és kézműves foglalkozás tartása volt.

Büszkék vagyunk rájuk, hogy hatalmas sikert arattak és általuk számtalan ország megismerhette hagyományainkat.

Mindannyian életre szóló élményekkel tértek haza, melyet beszámolóikban osztottak meg velünk. Most, az első részben Csíki Tünde, Kiss Gabriella és Kiss Tünde élményeit osztjuk meg veletek.

 

„Kézműves társaimmal nagy izgalommal vártuk az utazást egy számunkra ismeretlen országba, kultúrába. Már jó előre megkezdtük a készülődést. Amint kiderült a küldetésünk időpontja, csoportunk vezetője Kiss Gabriella azonnal elkezdte a csapatépítést egy közös messenger csoport létrehozásával, ahol megismerhettük és segíthettük egymást a készülődésben. Így már mindannyian jó ismerősökként találkoztunk a repülőtéren, és érkeztünk meg úti célunkhoz, Dubaiba.

  Az Expo 2020 területére belépve meghatva és büszkén álltunk a magyar zászló alatt. Első dolgunk az volt, hogy feltérképezzük a magyar pavilon helyét, illetve bejárjuk a 438 hektáron elterülő pavilon várost, persze ez utóbbi nem sikerült az idő hiánya miatt. A magyar pavilonban kedves fogadtatásban volt részünk, végig kalauzoltak kiállításon, majd bemutatták a munkánk színhelyét és a kiszolgáló területeket is.

  A délelőtti órákat a pavilonok látogatásával töltöttük, majd a munkánk az installáció berendezésével kezdődött. A magyar kézműves csapat hamar egy vásári forgatag hangulatát idézte meg, amely nem csak a szemeket, hanem a dolgos kezeket is vonzotta három napon keresztül. A részvételünk páratlan és hiánypótló volt az Expo 2020 területén, igazolja ezt az is, hogy minden kézműves folyamatosan tartotta a foglalkozásokat.

  A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjaként a nógrádi palóchímzések bemutatásával készültem a kiállításra és bemutatóra.  A hímzés iránt érdeklődő látogatók is többre vágytak mint a bemutató, hamar elhangzott a kérdés, hogy kipróbálhatják-e.  Lehetőségük volt megismerkedni a nógrádi palóc motívumok hímzésével, amelyekből később képeslapot készíthettek. Számos látogatónak sikerült mosolyt csalni az arcára, hogy készíthettek valami kézzel foghatót.

  A vendégek szívesen próbálták ki mind a hét mesterséget, volt aki másnap is visszatért alkotni. A harmadik nap végén fáradtan ugyan, de fájó szívvel bontottuk le a sátrainkat. Az élmény, amit mi is kaptunk azzal, hogy hirdethettük a magyar népművészetet, a magyar kultúrát, büszkeséggel töltötte meg a szívünket, s mindeközben mi magunk is egy csapattá kovácsolódtunk.

  Megtisztelő számomra, hogy az Expo 2020 rendezvényen képviselhettem a hímző szakágat, magyar kézműves társadalmat, Magyarországot. Köszönöm a lehetőséget, a támogatást a NESZ részéről.”

Csíki Tünde

 

„Büszkeséggel tölt el, hogy ékszerkészítőként képviselhettem hazánkat a NESZ csapatának tagjaként.

A kiállításhoz és a bemutatókhoz hagyományos Kalotaszegi és Sárközi ékszereket, viseletkiegészítőket vittem, melyeket minden nap több százan megfogtak, felpróbáltak.  A kézműves bemutató során a legnagyobb sikert a gyöngyből készült trikolor kokárda és fülbevaló okozta a látogatók körében. A munka elkezdésétől egészen sötétedésik folyamatos volt az érdeklődés minden kézműves standon.

A világ különböző tájairól érkező látogatók szívesen leültek elkészíteni nemzeti jelképünket. Dolgoztunk iráni, egyiptomi bangladesi, jemeni, francia, német, amerikai és természetesen magyar résztvevőkkel is. Aki leült kipróbálni a mesterséget, kész darabbal tért haza.

A magyar pavilon Aqua Roots of Hungary tematikája vízügyi szektorban dolgozóként is különleges élményt nyújtott. Nem csoda a látogatók kiemelt érdeklődése, ottjártunkkor 3 órát is sorba álltak, hogy a megtekinthessék a pavilon programját.

A délelőtti órákat az Expó pavilonjainak látogatásával töltöttük. Reggel már viseletben érkeztünk a helyszínre, így a látogatók sokszor megállítottak, érdeklődve honnan jöttünk, melyik nemzetet képviseljük. Spanyolország, Kuala Lumpur, Kuvait, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Palesztína mellett közel 200 ország kínált kiállítást, melyek pár percre a helyszínekre repítettek a hihetetlenül élethű high-tech megoldásaikkal. Kézműves bemutatóval a magyar pavilonon kívül, nem találkoztunk.

Köszönöm a Szövetségnek, hogy részese lehettem ennek a felejthetetlen élménynek.”

Kiss Gabriella

 

„Mindig nagy megtiszteltetés és öröm, amikor kézművesként képviselhetem hazámat, így nagy izgalommal vártam az Expo 2020 Dubai Világkiállítást. Egy ilyen rendezvényen, ahol közel 200 ország képviseli magát, nagyon érdekes megnézni, hogy melyik nemzet mit mutat meg magából. A nagyobb pavilonok igyekeztek látványos technikai elemekkel lenyűgözni a látogatókat, ezekhez gyakran órákat is sorba kellett állni az érdeklődőknek. Számomra leginkább mégis azok a pavilonok voltak érdekesek, amelyek kultúrájuk, hagyományaik kincseit mutatták be. És bár kézműves bemutatókat nem láttunk, de nagyon sok kézműves terméket csodálhattunk meg a pár nap alatt.

A Magyar Pavilon mind külső, mind belső látványban nagyon különleges volt. Így méltán lehettünk rá büszkék. A kint tartózkodásunk alatt volt a magyar nemzeti hét és a magyar nap, így külön figyelmet kapott a pavilonunk. Mi kézművesek színes szép viseleteinkkel, kézműves bemutatóinkkal és foglalkozásainkkal is hozzájárulhattunk ehhez a sikerhez. A kézműves tevékenységünket nagy népszerűség övezte, az emberek örültek a lehetőségnek, hogy leülhettek, és kipróbálhattak különböző technikákat.

Én természetes alapanyagokat vittem ki. Csuhéból és kákából tartottam kézműves foglalkozásokat. A fiúkra is gondolva mindegyik napon lehetett kákából tutajt készíteni, melyet nemzeti színű zászlóval díszítettünk. Ezen kívül az első nap csuhébabákat készítettünk hosszú kenderhajjal. Majd a magyar nap alkalmából kitűzőket fontunk csuhéból és nemzeti szalaggal díszítettük, míg az utolsó nap csuhévirágokat és lepkéket készítettünk. A három nap alatt sok érdekes emberrel megismerkedtem, beszélgettem, és nagyon jót nevettünk, amikor kiderült, hogy az indiai kultúrában a hümmögő fejcsóválás valójában igent jelent és én félreértettem őket.

Köszönjük a lehetőséget a NESZ-nek és a szervezőknek, hogy mi is képviselhettük a hazánkat ezen a rangos eseményen.”

Kiss Tünde

 

„Megtiszteltetés számomra, hogy a NESZ delegáltjaként képviselhettem a Világkiállításon Dubaiban a magyarországi tojásdíszítőket és bemutathattam a tojásírást és karcolást. Örömmel készültem, terveztem a mintalapokat, fúrtam a tojásokat, listát írtam a szükséges anyagokról. A magyar pavilonról már utazás előtt is sok dicsérő, elismerő cikket olvastam, valóban  kiemelkedő, ahogy megtervezték. Bemutatták a víz keletkezését, összetevőit, a víz és az élővilág kapcsolatát. Ottlétünk alatt ezt a vizet fogyasztottuk. A pavilon munkatársai kedvesek,  barátságosak és segítőkészek voltak.

A világ minden szögletéből jöttek érdeklődők. Először a karcolást mutattam be, egyre többen lettek körülöttem. Egyszerre három fő próbálhatta ki a karcolást. A mintalapon kiválasztott mintát, ha kérték, akkor a körvonalát megkarcoltam. Türelmesen vártak – akár, fél órát is –, hogy sorra kerüljenek. Nagyon boldogok voltak, amikor elkészült a hímestojás és elvihették magukkal.

Egy arab fiú széles mosollyal mondta, neki nagyon tetszik a magyarok gazdag népművészete, táncai és elkezdte csapdosni a lábaszárát. A látogatók kipróbálhatták a tojásírást is szintén mintalap alapján, ezt is nagyon kedvelték. A mini kiállítás is nagy sikert aratott, láthattak karcolt tyúk és libatojásokat, írott tyúk és libatojásokat, főleg, hogy a pavilonba bejutni várakozók sora a kiállítás előtt kígyózott. Majdnem frászt kaptam, amikor kocogtatták a tojásokat, hogy valódi, vagy fa.

Mindennap viseletben érkeztünk, mellyel nagy feltünést keltettünk, többen megkérdezték honnan jöttünk és közös fényképet kértek.

Köszönöm a lehetőséget, jó volt magyarnak lenni Dubaiban is.”

Bakó Ildikó

 

„Nagy izgalommal és örömmel készülődtem eddigi életem legmesszibb útjára. Tudtam, hogy egy teljesen másik világ, más kultúra, nagy élmények várnak rám Dubaiban. Az Expon való részvétel lehetősége még különlegesebbé tette ezeket a napokat, ahol a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Egyesület tagjaként képviselhettem hazám kézműveseit, pici betekintést nyújthattam hagyományainkba. (Az egyik látogató a mobilja segítségével lefordította, mit gondol rólunk, miután mindegyikünknél megfordult. Ezt írta: „Csodálatos a kultúrátok!”)

Azt nem tudtam, hogy a mézeskalács milyen fogadtatásra talál majd a látogatók között, hiszen a világ minden tájáról érkeztek. Volt, aki ismerte – főleg az európai, amerikai országokból érkezettek -, és volt, aki nálam találkozott vele először. Örömmel tapasztaltam, hogy kivétel nélkül mindenkinek mosolyt csalt az arcára, amint kipróbálta az írókázást. Különösen a gyerekek boldogsága töltött el örömmel, megállapítottam: mindegy, hogy a világ mely sarkában él egy gyerek, azonnal tudja, miről is „szól” a mézeskalács. Elmélyülten, nagy gonddal rajzoltak a kalácsokra, majd gyorsan bele is haraptak és széles mosollyal majszolták el. Percnyi megállás sem volt, folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Amúgy is nagy forgalom volt a magyar pavilonnál, hosszú sorban, türelmesen várták, hogy bejuthassanak. Különleges volt az épület és a benti látvány is, mely vegyítette az ismeretterjesztést a látvánnyal, ötletesen, fantáziadúsan irányította a figyelmet hazánk gyógyvizeire.

A mi kézműves foglalkozásunk teljesen egyedülálló volt, tudtommal csak nálunk lehetett kipróbálni a különböző hagyományos mesterségeket. Szerintem jól kiegészítette a pavilonban folyó bemutatót, és üdítő változatosságot jelentett a sok-sok számítógéppel előállított látvány tengerében, ami mindenhonnan körülvette az embereket.[…]

Életre szóló emlékeket szereztünk mind a heten, csupa jó érzéssel, amit tetézett az, hogy milyen gyorsan sikerült csapattá kovácsolódnunk, egymást segítve, támogatva dolgoztunk végig és barátokként értünk haza. Büszke vagyok rá, hogy részese lehettem egy nem mindennapi rendezvénynek és ennek a csapatnak.”

Milner Angéla

 

Előzmények

A Dubai Expo rendezvényén a második kézműves csoportban hat kézműves társammal vettem részt.

Feladatunk a magyar kézművesség képviselete, hagyományaink megismertetése volt. Szakmánk szerint gyakorlati bemutatót vagy kézműves foglalkozást tartottunk és mini kiállítást rendeztünk be. Az első résztvevő kézműves csoport tagjai segítették munkánkat és megosztották tapasztalataikat. Javaslataikat felhasználtuk, ezúton is köszönjük segítségüket.

Magyarország pavilonja

Tevékenységünkhöz a magyar pavilon munkatársai megfelelő környezetet biztosítottak. Előzetes kérésünknek megfelelően elő volt készítve minden igényelt eszköz. A pavilon munkatársai, kapcsolattartó kontaktunk segítőkészek voltak, mindig számíthattunk rájuk. Köszönetet mondva búcsúztunk tőlük.

A Dubai EXPO témája a Lehetőség, Fenntarthatóság, Mobilitás. 190 ország vesz részt az első Közel-Keleten megrendezett világkiállításon.

A magyar pavilon központi témája a víz. Színvonalasan, sokrétűen mutatja be Magyarország kivételes természeti adottságát a gyógy- és termálvíz kincset a kezdetektől a mai felhasználási lehetőségekig. Méltán egyike a leglátogatottabb pavilonoknak.

Az EXPO lehetőséget nyújt a kiállító országoknak a bemutatkozásra. Számos nemzet élt a lehetőséggel és a virtuális látványelemek mellett kiállítják a kultúrájukat, hagyományaikat megjelenítő eszközöket, viseleteket, kultikus tárgyakat.

Kézművesek az EXPO-n

Hiszem, hogy Magyarország megismeréséhez hozzájárultak a kézműves bemutatók is. A pavilonok virtuális világa után, sokan éltek a lehetőséggel és kipróbálták a manuális tevékenységeket. A nyelvi korlátok nem jelentettek áthághatatlan akadályt a kommunikációban. Az angolul tudó társaim segítették a megértést, és örömömre szolgált, hogy a francia nyelvtudásommal én is segíthettem időnként társaimat és a nyelvet beszélő érdeklődőkkel kapcsolatba léphettem. Élmény volt megélni pl.  a tunéziai, iráni látogatók érdeklődését, hiszen hazájukban gazdag hagyománya van a szőnyegszövésnek. Szövőkeretemen erdélyi festékes szőnyeg motívumot szőttem hagyományos színösszeállítással. A bátrabb látogatók kipróbálták a szövést, elkészítettek egy-egy sort.

A március 15-i nemzeti ünnep jeles esemény volt, amelyre kiemelten készültünk. Minden ott töltött napunkat folyamatosan érdeklődés övezte, többen visszatérő vendégek voltak. A saját kezűleg készített kis alkotások, amelyeket elvihettek, még évek multán is emlékeket idéznek fel. 

Csoportunk

Csoportunk az ott tartózkodás alatt jól összekovácsolódott. Mindenben segítettük egymást az első perctől kezdve. Szabadidőnkben együtt szerveztük a programjainkat. A baráti hangulat, összetartás segítette, motiválta az egész csapat munkáját. A csoport vezetője Kiss Gabriella már az indulást megelőzően és a helyszínen is folyamatosan irányította és szervezte a csoport munkáját, így minden gördülékenyen zajlott.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatta a csoport és az én munkámat, hogy méltóképpen képviseljük a magyar kézműves hagyományokat.”

Nagy Magdolna

 

A Világkiállítás

Az elmúlt 170 évben a világkiállítások lehetőséget adtak arra, hogy a legnagyobb találmányokat bemutassák a nagyközönségnek. A 2020-as Dubai expo is ezt a tradíciót követi és célja a legújabb technológiai újítások bemutatása a világ minden tájáról. […]

A Dubai expo három nagy témakör köré rendezte az országokat és a pavilonokat is. A fentarthatóság negyedben sok fejlett technológia példát láthatunk ahogy az emberek képesek megteremteni a harmóniát a technológia és a természet között. A mobilitás témakör köré rendezték azokat a kiállításokat melyekben megjelenik a fizikai és digitális világ közötti harmónia és kapcsolat, ahol az ötletek és megoldások gyorsabban cserélődnek, mint valaha eddig. A lehetőségek negyedben olyan emberekkel találkozhatunk a világból, akik képesek az álmokat és a törekvéseket jövőbeli realitássá változtatni azzal, hogy megtalálják magukban a lehetőséget.

Ahogy közeledünk az Expohoz a tömegen kívül a leglátványosabb elem, amit már az autópályáról és metróról is lehet látni az Al Wasl Plaza amely a világ legnagyobb alátámasztás nélküli kupolája és a Expo2020 központi eleme. Az esti előadások a napközbeni megnyugtató zene, sokszor visszavitt bennünket ide.

Az exponak nem ez az egyetlen bejárata, egy másik igen ikonikus épület Asif Khan szénszálas anyagból épült térrácsa az arab világban tradicionálisan használt masrabija (árnyékoló geometriai mintákkal) kortárs újraértelmezése, gigantikus méretben. 21 méter magas és a 10,5 méter széles kapuk ténylegesen mozgathatók. Szénszálakat fonták és szőtték.

A magyar pavilon méltán nagyon népszerű pavilon volt a világkiállításon. Alapvetően a víz köré épített témákkal, interaktív bemutatókkal sokat adott az oda látogatóknak. A kézműves bemutatók alatt láttuk, hogy volt olyan időpont amikor a sorban állok képesek voltak 2-3 órát is várni arra, hogy bejussanak a pavilonba. (ez egyébként a többi népszerű pavilon esetében is így volt). A pavilon személyzete kedvesen fogadta a csapatunkat, segítséget kaptunk minden kérésünkre. Köszönjük, hogy vendégül láttak minket. […]

A Kézműves Csapat és a kézműves bemutató 

Bizonyára sokan irigykedtek akkor mikor nagy lelkesen elmeséltem, hogy én lettem az egyik kiválasztott, aki Dubajba utazhat a magyar kézműves csapat tagjaként. Én is irigykedtem volna, hiszen ez egy fantasztikus lehetőség, világot látni, bemutatkozni, és büszkeség hazánkat képviselni egy ilyen magas színvonalú és rangú eseményen. Azt azonban ne felejtsük el ennek ára is van. Itt hagyni a családot, olyan hosszú időre amennyire még sosem, illetve együtt tölteni 9 napot teljesen idegen emberekkel, akikkel ki tudja milyen lesz az összhang. A várakozás izgalmába azért ezek a kérdések is felmerültek. Így visszatekintve feleslegesen. A család teljesen jól vette az akadályokat, és a csapatban az összhang is nagyon hamar kialakult. Egy jó vezetővel, közös akarattal csodálatos napokat tudtunk együtt tölteni Dubaiban.

Bemutatózás első napján reggel viseletben igen nagy sikert arattunk, sok-sok látogatóval készültek közös képek. (a viseletek segítettek néhány pavilon kapuját is megnyitni számunkra, ahol esetleg a sort nem tudtuk volna kivárni)

A mesterség bemutatók és a kézműves foglalkozások is nagyon nagy népszerűségnek örvendtek. Bár a pavilon témája nem kapcsolódott a kézművességhez, de ettől függetlenül az emberek természetesnek vették, hogy bemutatjuk hagyományos tárgyalkotó kultúránkat és örültek is ennek a kezdeményezésnek. A nagyon színes forgatagból rengetegen ültek le még csipkeverést is kipróbálni pedig a sok verőke látványa általában sokakat elriaszt.

[…] Volt, aki csak egy-egy sort készített el, volt, aki nagyon lelkesen hosszabb részt készített és láthatóan élvezte a csipkeverést. Meglepő módon nagyon sok férfit is sikerült rávenni nemcsak a csipkeverésre, hanem a hímzésre is.

Ezúton és ebben a formában is szeretném megköszönni mindazoknak, akiknek a munkája, segítsége és hozzájárulása kellett ahhoz, hogy mi ezen a nagyszerű események részt vegyünk. Hálás vagyok, hogy ott lehettem és ebben a sokszínű világban is bemutathattam a csipkeverés szépségét.

[…]Miközben az expon csipkét vertem a helyi hölgyek közül rengetegen jöttek oda hozzám és meséltek arról, hogy mennyire hasonlít az amit csinálok (a technika és az eszközök) arra ami az Ő kultúrájukban is van és úgy hívják Talli Embroidery. Mutattak videókat és képeket. Igen érdekes a technika és tényleg nevezhetjük rokon ágazatnak a csipkeveréssel. Az elkészült leginkább fémmel díszített szalagot, amit készítenek ruhák díszítésére leginkább esküvői ruhákhoz használják.

Akit kicsit jobban érdekel a technika ezeken a linkeken található róla sok információ:

http://nationalclothing.org/middle-east/53-united-arab-emirates/212-talli-embroidery-%E2%80%93-famous-emirati-women%E2%80%99s-folk-craft.html

https://abudhabiculture.ae/culturall/en-article/talli/

https://artsandculture.google.com/story/talli-simple-threads-complex-beauty-dubai-culture-arts-authority/QQVxOxFtPMyAsw?hl=en

Nemes Viola