• Hagyományos mázas kerámia szimpózium, 2021. augusztus 16-21. Litvánia

Augusztus közepén nekem és két békéscsabai kollegámnak, Barcsay Andreának és Hugyecz Lászlónak jutott a szerencse, hogy részt vehettünk a Vytautas Valiusis Kerámia Múzeum és a Litván Kulturális Központ szervezésében megrendezett nemzetközi fazekas szimpóziumon.

A rendezvényre több országot is meghívtak, de annak ellenére, hogy a járvány egy kicsit csillapodni látszott, sokan nem vállalták az utazást és volt olyan csoport is aki elindult, de nem tudott átjönni a határokon. Végül litván, lett és magyar fazekasok mutathatták meg tudásukat egymásnak és a helyi érdeklődőknek.

Az esemény helyszíne a csodálatos Lelilunai Kerámia Múzeum volt, amely a híres három generációs fazekas mesterről, Vytautas Valiusisról, a múzeum létrehozójáról kapta nevét. Házigazdánk nagyon nagy tudású, vendégszerető művész, aki hatalmas gyűjteményén keresztül megismertetett bennünk a litván kerámia történetével.

Mi is kaptunk lehetőséget prezentálni a magyar hagyományos kerámia történetét egy órás előadáson keresztül. Saját stílusunkat és technikánkat is bemutathattuk több napon keresztül a múzeum műhelyében, kollégáinknak és a folyamatosan érkező vendégeknek.

A programon sok érdeklődő tanár vett részt az ország különböző művészeti iskoláiból.

A szimpózium egy kiállítás megnyitóval ért véget, ahol minden résztvevő művész jelen volt egy-két alkotással, melyek majd a múzeum állandó gyűjteményében lesznek láthatóak.    

A magyar csoport prezentációja, kiállított munkái és technikai tudása lenyűgözte a házi gazdákat és a vendégeket egyaránt. Szeretettel várnak minket vissza és ők is szívesen részt vennének hasonló magyarországi rendezvényeken.

Hálásak vagyunk, hogy találkozhattunk az említett országok művészeivel, kerámiájával és kultúrájával.

Köszönjük a fent említett intézményeknek és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, hogy ez létrejöhetett.

Szente Krisztina, fazekas Népi Iparművész – Dabas és Térsége Kézműves Egyesület