2017. November 20-tól december 18-ig kerül megrendezésre Pekingben a Karácsonyi Kultúrbazár néven meghirdetett, magyar gasztro-kulturális programsorozat, melyhez a Minzu Hotel biztosította a helyszínt. De a Magyar Kulturális Intézetben is lettek programok szervezve a rendezvényhez kapcsolódóan. A Minzu Hotel évek óta aktív támogatója a nemzetközi kulturális kapcsolatoknak. Magyarország tavaly csatlakozott a hotel kezdeményezéséhez, mely során nemcsak a gasztronómia és a borkultúra kerül bemutatásra, hanem kézművesek által a népi hagyományainkba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.
Én 2017. november 20-27 között egy hetet töltöttem a Pekingi Magyar Kulturális Intézet és a Minzu Hotel meghívásának köszönhetően Pekingben, hogy kézművesként részt vegyek a Karácsonyi Kultúrbazár rendezvénysorozaton. Velem együtt utazott még Béresné Dormán Ibolya mézeskalácsos kézműves.
Megérkezésünkkor a Magyar Kulturális Intézet egy magyarul beszélő kínai munkatársa fogadott bennünket. Az első kézműves bemutatkozásra a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben került sor. A foglalkozás nagyon sikeres volt, a látogatók csak előzetes bejelentkezéssel tudtak rajta részt venni. Az intézet előterében egy kis kiállítást rendeztünk be munkáinkból. Én csuhéangyalt és csillagot készítettem az érdeklődőkkel, míg Ibolya a mézeskalács díszítését mutatta be, illetve tanította.
A péntek, szombat és vasárnapi napot a Minzu Hotelben töltöttük. Péntek este egy foglalkozást kellett tartanunk (17.30 – 20.30), majd szombat és vasárnap ebédidőben (10.30 – 13.30) és vacsoraidőben 17.30 – 19.00) voltak a foglalkozások megtartva. Én elsősorban kákából készítettem karácsonyi díszeket az érdeklődőkkel. Nagy sikere volt a sodort szívnek és az angyalnak. Bemutatóként pedig csuhébabát készítettem, a Betlehem alakjait (Mária gyermekével). A szálloda egyik éttermében voltak a bemutató helyszínek. Az éttermet a rendezvény idejére magyar képekkel díszítették. A kézműves bemutatókon, foglalkozásokon a szálloda vendégei, illetve külsős vendégek vehettek részt. Általános tapasztalatként mondhatom, hogy nagyon érdeklődőek, illetve nyitottak voltak a kínaiak. A nyelvi akadályok ellenére is szívesen leültek az asztalunkhoz kézműveskedni, vagy csak nézni, amit csinálunk.
A kézműves programon túl még jutott időnk nézelődésre is, így eljutottunk a Kínai nagyfalhoz, de Pekingben megnéztük a Tiltott várost is.
Köszönöm a lehetőséget, hogy kiutazhattam.

Kiss Tünde, népi csuhé- és gyékényfonó kézműves, Hollókő