• NIT zsűri

Népművészeink és a XVII. Élő Népművészet Nyugat-dunántúli Régiós Kiállításán résztvevő Győr-Moson-Sopron és Vas megyékből pályázati anyagot benyújtó alkotók népművészeti alkotásainak minősítésére szerveztünk kihelyezett népi iparművészeti tárgyzsűrizést.

A zsűrizésen résztvett alkotások közül számos népi iparművészeti alkotás mesterremek minősítést kapott hímzés, fafaragás, tojásírás, gyöngyékszer, viseletkiegészítő és népviseletes baba kategóriákban.

  • Együttműködés a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való több éves szakmai együttműködésünk idei évi egyik eredménye, hogy a kamara 2021. évi naptárában a XVII. Élő Népművészet Nyugat-dunántúli Régiós Kiállításán kiállított, zalai néprajzi kistájegységek tárgyi kultúráját láthatóvá tévő népművészeti alkotások kerülnek elhelyezésre, ezzel együtt népszerűsítik magyar népi kultúránkat és egyesületünk mestereit.

  • Virtuális, online megjelenés

A járványhelyzettel kapcsolatos rendelkezésekre reagálva egyesületünk elindította illetve folyamatosan fejleszti új weboldalait.

A Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkot megismertető weboldalunkon virtuális sétát tehetnek az oldal látogatói az emlékparkba, megismerhetik az emlékparkban található fa sírjeleket készítő fafaragó népművészeket, az elmúlt 6 év szakmai fafaragó táborairól bővített képes beszámolón keresztül láthatóvá válik az emlékpark és a benne elhelyezett fejfák, harangláb, kapu készítése.

A weboldal fejlesztés alatt áll.

Karpat-medencei-fa-sirjelek-emlekpark webnode.hu

  • PANORÁMA Népművészeti Galériánkat

is beköltöztettük a virtuális világba. Mivel személyesen nem találkozhatnak a látogatók az elkövetkezendő időszakban mestereinkkel, ezért panorama-galeria.webnode.hu internetes oldalon mutatjuk be a galériában mestereink munkáit, valamint velük és róluk készített érdekes riportfilmeket is láthatnak majd az érdeklődők.

panorama_galeria.webnode.hu.

  • A Mester válaszol

címmel indul útjára az az online felületünk, ahol a újabb személyes találkozásokig lehetőséget, szakmai segítséget nyújtunk elsősorban azoknak az érdeklődőknek, akik az egyesület elmúlt években megvalósított szakmai workshopjaiban, táboraiban vettek részt és az ott elsajátított ismeretek alapján jelenleg otthonaikban végeznek tárgyalkotó munkát.

A felület lehetőséget nyújt a szakmai tapasztalatcserékre, a szakmai segítségnyújtásra mestereink útmutatásaival. Mindemellett értékes információkat közlünk az adott mesterségekkel kapcsolatban és népművész mestereinket is bemutatjuk a nagyközönségnek.

Az online felület bárki számára látogatható, a szakmai segítségnyújtásra készült Mesterségek oldal viszont csak regisztrált felhasználók részére lesz elérhető.

amestervalaszol.webnode.hu

 A Pannónia-csipke története és mai zalai újravirágzása

Ezzel a címmel jelenik meg várhatóan 2021 tavaszán Román Andrásné Hadri Veronika csipkekészítő Népi Iparművész kutató- és feldolgozómunkáját bemutató kiadványunk.

A kiadvány kézirata és fotódokumentációja elkészült, a lektorálást követően végleges formában kerül már nyomdai feldolgozásra.

A kiadvány megjelenését a Csoóri Sándor Alap támogatja.

  • 120 órás akkreditált Hímző képzés

Sajnos a járványhelyzet miatt későbbi időpontra kellett helyeznünk a hímzőképzés szakmai záróvizsgáját. A képzésben résztvevő 19 alkotó, népi iparművész várhatóan 2021. tavaszán ad számot elsajátított elméleti és gyakorlati tudásáról a szakmai vizsgabizottság előtt.

Sikeres felkészülést kívánunk!

  • Kapcsolattartás

Egyesületünk tagjaival történő kapcsolattartást és társadalmi kapcsolatainkat jelenleg személyes találkozók nélkül tartjuk fenn.

A járványhelyzetben még nagyobb hangsúlyt fektetünk a telefonos kapcsolatfelvételekre, igyekszünk idősebb tagjaink részére minél szélesebb körű szakmai és szervezeti segítséget nyújtani.

Továbbra is megjelentetjük Zala-Népművészet-Kultúra című hírújságunkat, melyben a pandémia idején népművész mestereink bemutatására fordítunk nagyobb hangsúlyt.