Mézeskalács Szakmai Bizottság – Dávidné Szmeló Judit

„Kalákában népi értékeinkért”

A címként idézett projekt keretében mézeskalács készítés tanfolyam valósult meg 2021 augusztusában a Komárom – Esztergom Megyíi Népművészeti Egyesület érdeklődő tagjai számára.

 A tanfolyam a Csoóri Sándor pályázat támogatásával jöhetett létre.

A mézeskalács készítés különböző technikáinak elsajátítása, gyakorlati feladatokkal történt. Ütőfás, rátétes magvas, írókázott, terülő mázas, valamint térbeli mézeskalácsok készültek.

A népművészet területén működő alkotók, saját mesterségük stílusait és díszítményeit vitték át igen változatosan a mézeskalács készítésbe.

Jó hangulatban, alkotókedvben élvezhettük kalákában a tanfolyam napjait.

 

Szálasanyag Szakmai Bizottság – Bárány Mara
  • Szálasanyagok a Mesterségek  Ünnepén 2021.

A szálasanyag mesterek kiváló munkákkal, sok különlegességgel jelentek meg a vásárban.

Nagy öröm és elismerés, hogy idén kosárfonó mester, Pados Zoltán (Velem) lett az” Év Mestere” Az évek óta minőségi munkákkal, változatos kosárféleségekkel megjelenő mester a bírálók egyöntetű véleménye szerint érdemelte ki a kitüntetést.

Dulics Margit (Zala) jól használható változatos formájú kosarakat hozott a vásárba.

 Szatmári Ferenc (Bihar) a kosárfonás mellett cirokseprű készítéssel is foglalkozik, ebből tartott nagy érdeklődés mellett bemutatót.

Kozmai Ilona (Dabas) változatos színű kosarai méltán népszerűek vonzó környezetben bőséges árukínálattal jelent meg

Bencsik Márta (Békés) kiváló szalmakalap kollekcióval, és csuhémunkákkal vett részt a vásárban.

Néhány kalapot,és ötletes szalmadíszeket a Pest-Budai Egyesület standján is láthattunk.

Az Erdélyi szalmafonó mesterek kínálata idén is vegyes volt, megjelentek a szalmakalapok mellett a forgácskalapok is.

A csuhésok kis számban voltak jelen kiemelkedő volt Klencner Erzsébet(Szatmár) székkötő bemutatója, valamint Bene Ágostonné(Duna –Tisza köze)aki hangulatos környezetben dolgozott.

A gyékényes Mezei –Rácz Ferenc (Fejér M.) folyamatosan fülezte a szatyrokat, amelyek igen kelendőek voltak. A többi gyékény áruja is szép volt. Gyékényes játszót az M-Art egyesület tartott.

Különlegesség volt a sással kötött székbemutató Négyes Tímeától (Régi Mesterségeket F. E:)

a kákamunkák Kis Tündétől (Palóc) és Szabó Karola(Veszprém) szalmaszakajtó bemutatója, amely mesterség ma már ritkaságnak számít.

Viseletkészítő Szakmai Bizottság – Berzeviczy-Fehér Jánosné
  • „Hagyomány és Divat” kiállítás Egerben.

 A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával rendezte meg 2021. szeptember 10-11-én Egerben a „Viseletek Régen és Ma” XI. Országos Népviseleti Konferenciát, melyhez kapcsolódott a „Hagyomány és Divat” kiállítás.

A kiállításon 33 viseletkészítő népművész, alkotó mutatkozott be, valamint a Zala megyei Népművészeti Egyesület viseletvarró tudásátadó kurzusán készült göcseji paraszt-polgári viseletek, melynek szakmai feldolgozásánál és tervezésénél Tajti Erzsébet, Bordásné Budai Valéria és Donkóné Birkás Tünde közreműködött. Marx Mária etnográfus és Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész kutatásának felhasználása alapján.

A viseletkészítők munkái 2021. szeptember 30-ig láthatóak Egerben a Bartakovics Közösségi Ház kiállítótermében.  

A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek hagyományos viseletei és a ma hordható öltözetek láthatóak az egri kiállításon.

 A kiállításon gyönyörködhetünk zoborvidéki, hetési, jászsági, kiskunhalasi, kéméndi, délalföldi, madocsai, zentakörnyéki, göcseji tradicionális viseletekben.

A hagyományos viseletek mellett a kiállításon olyan ma hordható öltözeteket is láthatunk, melyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

Eger és a Heves megyei Népművészeti Egyesület örömmel ad helyt a rendezvénynek, hiszen fontos, hogy a sokszínű és tájegységenként változó hagyományos viseleteinket megmutassuk.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos viseletek alapján készült ma hordható viseleteink iránt is felkeltsük az érdeklődést, ezzel is példát mutatva, hogyan lehet megőrizni egy motívumot, egy szép formát. Hogyan lehet életben tartani, ma is viselni a különböző tájegységek viseleteit.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület Elnöke nyitotta meg.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható, aki ellátogat az egri kiállításra egy különleges látványban lesz része.

A kiállításnak óriási a sikere, nagyon sokan látogatják, megcsodálják a gyönyörű hagyományos viseleteket és a ma hordható, zsinórdíszítéssel, szűrrátéttel, hímzéssel, gyönggyel, höveji csipkével díszített ruhakölteményeket.

 A ma hordható öltözetekről sugárzik az elegancia, hagyomány és modernitás, régi és új találkozik a kollekciókban!

Köszönet minden Alkotónak, hogy a viseleteiket. ruhakölteményeiket bemutathatjuk Egerben!

A „Viseletek Régen és Ma” XI. Országos Viseletkonferenciáján rendkívül tartalmas, értékes és érdekes előadásokkal gazdagodhattak a résztvevők.

 A Hagyomány és Divat egri kiállításról készült fotói megtekinthető a Heves megyei Népművészeti Egyesület honlapján www.hmne.hu

  • „Viseletek régen és Ma” XI. Országos Népviseleti Konferencia Egerben.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezte meg XI.-ik alkalommal, az Országos Népviseleti Konferenciát Egerben 2021. szeptember 10-11-én.

A 2001-ben megálmodott rendezvény ebben az évben 20 éves volt! Nagy öröm számomra, hogy viseletkészítéssel egyre többen foglalkoznak és fontos az Alkotók számára az, hogy Egerben bemutatkozzanak, valamint az egri Konferencián is részt vegyenek.

A 2021-ben megrendezett Hagyomány és Divat kiállítás, valamint a „Viseletek régen és ma” elnevezésű konferencia egyúttal jubileumi ünnep, örömünnep is volt egyben.  A 2020-as év bezártsága, a pandémia után jó volt újra látni egymást és örvendeni egymásnak. Megcsodálhattuk közösen a kiállított viseleteket, öltözeteket és az öltözethez tartozó kiegészítőket. Gyönyörködtünk egymás munkájában és segítséget kérhettek az Alkotók egymástól és a szakemberektől is.

 Az egri kiállítás jól prezentálja a viseletek sokszínűségét, a különböző tájegységek, valamint a különböző népi technikák hogyan jelennek meg a mai modern, hordható ruhákon és kiegészítőkön, követve a divat trendet.

A konferencia részvevőit  Igyártó Gabriella, a NESZ  ügyvezető igazgatója  és  Kiss István a HMNE elnöke köszöntötte. 

A konferencia levezető elnöke jó magam  Berzeviczy-Fehér Jánosné, a Népművészet Mestere az Országos Népviselet- és Babakészítők Szakmai Bizottsága képviseletében voltam.

Kiss István A HMNE Elnökének köszönhetően a konferencia előadásai  a közösségi médiában  élőadásban követhető volt.  Így akik a rendezvényen nem tudtak jelen lenni, a technikának köszönhetően a rendezvény részesei lehettek.

A „Viseletek régen és ma” egri konferenciát Fehér Zsombor a népművészet ifjú mestere (a Kerekes Band megalapítója)  „Nap felkelte a hegyen” címmel a Mátrától – Gyimesig, Palócoktól a Csángókig  nyitotta meg. Virtuóz furulyázásával elvarázsolta a hallgatóságot, a részvevőket.

Rendkívül tartalmas, értékes és színvonalas előadások részesei lehettek azok, akik az egri konferencián részt vettek.

Etno-divat címmel dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott igen értékes és érdekes előadást.

Dr. Juhász Katalin már több alkalommal tartott előadást Egerben. Korábban a Nomád nemzedék divatjától az etno-dizájnig címmel.

Ez alkalommal folytatásként, az Etno-divatról szólt, az öltözködés önkifejezéséről, valamint prezentációjában példákkal bemutatta, hogy a divathullámok hogyan hatottak az öltözködésre. Divat az etno! Előadásában láthattuk, hogy hogyan alakult a divat a Táncházak megalakulásától napjainkig. A divattervezők, valamint a népművészek által készült viseleteket, öltözeteket hol és hogyan használták, viselték az előadóművészek, énekesek, hazai zenészek, valamint a nemzetközi hírességek is szívesen öltik magukra a magyar hímzéssel díszített ruhákat. Az előadását megfűszerezte egy kis énekléssel is, így nemcsak az előadásában, hanem az énekhangjában is gyönyörködhettünk.

Dr. Simonovics Ildikó a Magyar Nemzeti Múzeum 20. századi és kortárs textil gyűjteményének a vezetője, a Clara-Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött c. kiállításnak a kurátora, divattörténész előadása lenyűgöző volt.

Rotschild Klára legendás élete, a 20. század divattörténelme rendkívül izgalmas, különleges és érdekes előadás volt. dr. Simonovics Ildikó divattörténész, sok – sok kutatómunkával fényt derített egy kivételes asszony nem kevésbé kivételes életére. Az előadására szánt idő kevésnek bizonyult, szívesen és nagy élvezettel hallgattuk volna még, de reméljük, lehet még folytatása.

Hortiné dr. Bathó Edit néprajzkutató a jászok elhivatott kutatója. A parasztpolgári viseletek és azok megújításáról tartott előadásában hangoztatta a jász identitás megőrzését, annak fontosságára fel híva a figyelmünket.

A konferenciánk egyik kiemelt előadói 2021-ben a Jászok voltak!

A Jászsági identitás, a parasztpolgári viseletek megújításának gyakorlati tapasztalatairól Tajti Erzsébet, a jászsági viseletek napjainkban való viselésének fontosságáról Borbásné Budai Valéria tartott nagyon színvonalas és értékes előadást.

Számomra nagyon fontos, hogy a határon túl élő Alkotókat is megszólítsuk. Így kapott meghívást Vargyasi Melinda Sepsiszentgyörgyi népi iparművész, aki 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjában részesült. Előadásában az erdélyi területek hímzéseit ismerhettük meg az általa készített ma hordható viseleteken a hozzá illő viselet kiegészítőkkel együtt.  A konferencia résztvevői divatbemutató keretében gyönyörködhettek az általa készített öltözetekben. Nemcsak a prezentációjában hanem „élőben” is láthattuk az általa készített ruhákat.

Molnár Madarász Melinda a Meyke márkanév megalapítója, előadásában a népművészet megjelenésének lehetőségeire irányította a figyelmünket a 2021-es divatban.

Meyke a mai modern nő számára készíti el a ruhakölteményeit úgy, hogy az variálható legyen. A magyar népművészet tájegységeinek hímzései, viseleteinek formavilága jelenik meg egy – egy öltözetén. Szívesen dolgozik együtt a népművészekkel, alkotókkal, tanácsával segíti az alkotók munkáját.

Termékfejlesztési közös projektunk során, ahol a NESZ kezdeményezésére egy 7 fős általam irányított csapattal együtt megálmodtunk és elkészítettünk egy olyan termékcsaládot, egy prototípust, modellt, mely őrzi a népművészetünk stílusjegyeit. A pandémia alatt 2020-ban egy derecskei szűrrátéttel, valamint békési kézi hímzéssel díszített prototípus, termékcsalád közösen való megálmodása, elkészítése mindannyiunknak sok örömet, erőt és lendületet adott.

Meyke előadásába becsempészve, meglepetésnek szántuk a XI. egri Konferencia részvevői számára, hogy a kedvenc közös termékünket saját magunk mutassuk be. A meglepetés sikerült!

A „Viseletek régen és Ma XI. Országos egri Viseletkonferencia egy nagy örömünnep is volt egyben, hiszen 20 évvel ezelőtt csak reménykedtünk, hogy a rendezvényünk évtizedek multán is megrendezésre kerülhet Egerben.

Péntek este a Szépasszonyvölgyben a Kulacs Csárdában volt az ünnepi vacsora. Az est háziasszonya Nagyné Váradi Anna. Közreműködött a felsőtárkányi Hagyományőrző Néptáncegyüttes Szabó Dániel vezetésével.

A XI. egri Konferencián nemcsak színvonalas, tartalmas és értékes előadásokkal gazdagodtunk, de jó alkalom volt arra is, hogy újra együtt lehettünk.

A magam nevében is köszönöm, hogy részese lehettem.

Bízom benne, hogy legközelebb is találkozunk.

Az egri Konferencián készült hang- és képanyag megtalálható a Heves megyei Népművészeti Egyesület honlapján www.hmne.hu