Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Horváth Ágota – Fazekas Szakmai Bizottság

  • A „Vándorló Fazekas Segédek” pályázat stafétaünnepe a Kézművesek Baranyai Egyesületénél

2010-ben született meg az ötlet a Vándorló Fazekas Segédek pályázat meghirdetésére. Akkor a Fazekas Szakmai Bizottság öt tagja ajánlotta fel a díjat: vándorlási lehetőséget a fiatal nyertes fazekasnak, ahol a tanításon túl kosztra és kvártélyra is vendégül látták a szerencsés „vándort”. Úgy adta a szerencsénk, hogy már az első évben újabb öt fazekas mester csatlakozott ehhez a felhíváshoz, így 10 hét lett a jutalma az első szerencsésnek.

Idén, 2019-ben már a VIII. Vándorló Fazekas Segédek pályázatot hirdettük meg és lássatok csodát, már 21 hétig járhat műhelyről műhelyre az ifjú gölöncsér.

2019. október 5-én szombaton gyűltünk egybe a Cuháré Közösségi és Alkotóházba (Pécs-Postavölgy), ahol izgalommal vártuk Kovács Péterné Gölöncsér Nóra vetített képes beszámolóját, miközben gyönyörködhettünk a vándorlása alatt készült csodaszép edényeiben. Minden alkalommal e beszámolókat remek hangulat jellemzi, úgy a vándor, mint a befogadó mesterek a szakmai témákon túl anekdotázással színesítik a hangulatot. Most sem volt ez másként.

Eztán került sor arra a megható pillanatra, amikor a „régi” vándor átadja a vándorbotot az újonnan avatott szerencsésnek. 2020-ban Szejke Vilmos Balázs járhatja be a 21 fazekas mester műhelyét-otthonát. Vilmos Nádudvaron végzett és Szatmárnémetiben él. Boldogságától alig tudott megszólalni, amikor megtudta, hogy ő az idei szerencsés nyertes.

A jelenlévő fiatal és idősebb (befogadó) fazekasoknak kedveskedtünk érdekes néprajzi előadással, melyet Lantosné dr. Imre Máriától hallhattunk, finom ételekkel és éjszakába nyúlóan Csuti Tibor és Farkas Gábor fazekas mesterek irányításával raku égetéssel vált izgalmassá a szombatunk. Vasárnap folytattuk az égetést, együtt voltunk napnyugtáig.

Nagy beszélgetések, békés, baráti együttlét még, ami ezen összejöveteleink sajátja. A Cuháré szállással is várja a messziről érkezőket, így akár hajnalig is tarthatnak a végeláthatatlan együttlétek, eszmecserék.

Visszatekintve a mögöttünk lévő nyolc évre, szinte kilencre – az ötletem felvetése óta elteltre gondolok -, kis számvetést készítettem. Elgondoltam, hogy vajon mi lehet a titka annak, hogy a befogadó fazekas mesterek ennyi éven át is megtartották a lelkesedésüket, adniakarásukat, hiszen – mint azt mindannyian tudjuk – hogy ezért az évi egy-egy hetes befogadásért semmi anyagi juttatást nem kapnak. Csak ők adnak, de sokat. Úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk magunkra, erre a kis „fazekastársadalomra”, akik csatlakoztak ehhez az elképzeléshez és őszinte önzetlenséggel mindent megtesznek a tudásuk tovább örökítéséért. A magam részéről hálás vagyok, hogy ez az ötletem, ilyen remek táptalajra talált és köszönöm a fazekas kollégáknak, hogy évről évre megerősítenek abban a hitemben, hogy „nincsen lehetetlenség, csak tehetetlenség”. Sokszor hallani sokféle témában, hogy ezt vagy azt pénzhiány miatt nem lehet megcsinálni….itt az élő cáfolat, hogy bizony, szívvel-lélekkel sokra lehet jutni, pláne, ha egy körbe állván összekulcsoljuk a kezeinket a mellettünk állókkal.

Évről évre újabb fazekas mesterek jelzik, hogy csatlakoznának befogadóként, idén két ilyen jelentkezést kaptunk.

Amennyiben más szakmai bizottságoknak is kedve támadna ehhez hasonlóra, szívesen megosztjuk a mögöttünk lévő 8-9 éves megtapasztalásainkat. Én volnék a legboldogabb, ha „futótűzként” terjedne ez a példánk. Köszönjük, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a „vándor” útiköltségtérítésével hozzájárul e pályázat sikeréhez.

Ha nem hiszitek, amiket ide leírtam, járjatok utána. Szeretettel hívunk, várunk minden jószándékú érdeklődőt minden év október első hétvégéjén Pécsre, a Cuháré Közösségi Alkotóházba fazekas-találkozóra, barátkozásra egy tál ételre, italra, jó szóra.

Illés Károlyné – Hímző Szakmai Bizottság

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi házában október elején a Nefelejcs Hímzőkör furtai hímzésekből álló kiállítása volt látható. Az aktualitást Bujdosó Sándorné Emike, a Népművészet Mestere (aki az idén töltötte 90. életévét) „A furtai hímzések” című könyvének megjelenése adta. A kiadvány magán kezdeményezésére a Kézműves Alapítvány, a Nefelejcs Hímzőkör, az IOLÉ Bt. támogatásával készült el. Szakmai segítséget Tarsoly Andorné hímző szakbizottsági tag nyújtott, és a szervezésben is aktív résztvevő volt. A kiállítás két részből állt, az Emike vezetése alatt készült alkotások, melyek még fellelhetőek a szakköri tagoknál és családtagoknál. A másik rész a Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör idei feldolgozásai. A megjelent könyv segítségül szolgálhat a most alkotni vágyóknak.

Ament Éva – Régi-Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

• Október 12-én, Lökösházán, a Fatimai Szent Szűz Mária templomban Fazakas Gusztáv atya szentelte föl azt a festett karzatot, mely a Békés Megyei Népművészeti Egyesület nyári táborában készült. A 145 cm magas, 13,6 m széles karzat 12 db fatáblát tartalmaz, melynek kiindulópontja a Szent Simon katolikus templom 1650-ben festett mennyezete. A motívumok feldolgozásakor a színeket némileg átdolgoztuk, egységbe foglaltuk. A szentmisét koncert követte, majd az alkotók részére agapét adott az egyházközség.
• November 15-16-án, Hartán Országos Bútorfestő konferencia lesz. Még lehet jelentkezni!