Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Fazekas Ferenc – Fazekas Szakmai Bizottság

  • Az ördög szarvát is látták

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói Magyarszombatfán jártak februárban.

Klempa-Szöllősi Rózsa végzős fazekas tanuló beszámolójából kiderül, hogy mesterük, Fazekas Ferenc, a Népművészet Mestere vezetésével indultak a Velemér-völgybe. Magyarszombatfa, az egyik nyugat-dunántúli fazekas központ, azon belül pedig ifj. Albert Attila fazekas népi iparművész fazekasműhelye volt az úti céljuk. Ő a műhelymunkák alkalmával azt kérte, a tanulók felejtsenek el mindent, amit eddig tanultak, s legyenek nyitottak az új mozdulatsorokra. Az agyag ősi feldolgozását is kipróbálták. Az őrségi agyag sütő-főző edények készítésére is alkalmas, ellentétben az általuk használt alföldivel. Az eddig csak a tankönyvekből ismert balos koronggal, csonka kúp alakú egyterű, fatüzeléses kemencével és helyi fazekasmesterekkel is ismerkedhettek.
A Hagyományok Háza munkatársa, Nagy-Pölös Andrea és Dr. Nagy-Pölös Zoltán előadásokat tartottak számukra. Tévé stábbal is találkoztak: a műhelyben és a fazekasháznál forgatott dr. Csonka-Takács Eszter a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője és csapata. A forgatás a magyar fazekasság kulturális világörökségbe való felvételét célozta.
Égethettek hagyományos módszerrel, mikor is éjjel feltűnt előttük a legendás ördögszarv a kemence felső nyílásain kicsapó láng rajzolatában. Jártak a mester édesapjánál, id. Albert Attilánál, aki bevezette őket a raku égetés rejtelmeibe.
Kirándulásuk utolsó napján Velemérben megnézték az Árpád-kori templomot.
– Az egy hét alatt átélhettük a régi inasok életét, akik három éven keresztül járták a céhmesterek műhelyeit és feszített tempóban dolgoztak. Ez a piciny 300 fős falu, Magyarszombatfa életre szóló élménnyel ajándékozott meg bennünket, mi is az Őrség szerelmesei lettünk. Tervezzük, hogy a nyári nemzetközi fazekas-találkozóra is visszajövünk – írta Klempa-Szöllősi Rózsa.

Ament Éva – Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

• Ismét nemzetközi hírekkel büszkélkedhet a NESZ Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága: Kovács J. Attila, cipészmester ismét elnyerte a háromévente megrendezett Wiesbadeni Nemzetközi Cipőkészítő Bajnokság VILÁG LEGJOBB CIPÉSZE címet! Ezúttal 4 arany és 1 különdíjjal örvendeztette meg a szakmát és a magyar kézműves társadalmat! Tisztelettel és szeretettel gratulálunk, Attila!
• 2019. március 15-én ismét örömteli esemény érte a NESZ Régi Ritka Mesterségének szakmai csoportját: Kovács Miklós, kékfestő a Népművészet Mestere, népi iparművész hagyományaink ápolása és a kékfestő mesterség magas szintű művelésért, s annak szakszerű tovább adásáért Kossuth-díjban részesült. Igazi elismerés, s a szakma méltó dícsérete! Kívánjuk, hogy a kékfestés ma élő legidősebb mestere még sokáig taníthassa az arra méltó követőket, s élvezze a méltó elismeréseket! Isten éltesse Miklós bácsit!

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

Februárban két akkreditált tanfolyam fejeződött be.
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében a 30 órás csuhéfonó képzés hallgatói szépen teljesítettek . A kosarakon, bábokon kívül eljutottak a szatyorkészítés fortélyainak elsajátításához is. Oktatójuk Bencsik Márta volt. A feltételeket mindenki teljesítette, a vizsgájuk sikeres volt.
A Hagyományok Házában a 60 órás gyékényfonó tanfolyamon többféle technikával ismerkedtek meg a résztvevők. Fontak kosarat, üveget, készítettek szakajtót, tárolót. A már gyakorlottabb kezet igénylő kalap készítésével zárult a tanfolyam. Oktatójuk Bárány Mara volt. A dolgozat és a munkák bemutatásával mindenki jól vizsgázott.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET