• Népművészeti szakkörök

A Csoóri Sándor Alap támogatásával szervezett Népművészeti szakköreink egyesületünk székházában Nyíregyházán a Széchenyi u. 20. sz. újra indultak az alábbiak szerint:

 • Csipkekészítő szakkör – Vezeti: Estók Judit népi játszóház vezető. Időpont: hétfő du.
 • Nemezkészítő szakkör – Vezeti: Szakady Kincső népi nemezkészítő, népi játszóház vezető. Időpont: kedd du.
 • Szövő szakkör – Vezeti: Gráf Zsuzsanna népi iparművész. Időpont: szerda du.
 • Faműves szakkör – Vezeti: Kovács Béla népi iparművész, Rádi László népi iparművész. Időpont: csütörtök du.
 • Fazekas, kerámia szakkör – Vezeti: Szolanics Elvira népi iparművész. Helyszín Nyírszőlős Szegély u. 88. Fazekasház Időpont: péntek du.
 • Kosárfonó szakkör – Vezeti: Fehér Mihály népi iparművész. Időpont: péntek du.

Szakköreinkhez folyamatosan csatlakozhatnak kezdő és haladó kézművesek!

 • Díszműkovács képzés

Egyesületünk kezdeményezésére és szervező munkájának is köszönhetően a Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által elindított díszműkovács képzés sikeresen folytatódik.

A leendő kovácsok gyakorlati képzésére a tiszaeszlári kovácsműhelyben kerül sor egyesületünk tagjainak, Vajda László a népművészet mestere, az MMA akadémikusa, és ifj. Vajda László népi iparművész kovács mesterek vezetésével.

A szakképzés változásának tükrében valószínű már csak korlátozott számban indítható ez a kihaló szakmát életben tartó képzés. Az együttműködő felek amíg lehetőség van rá újra indítani szeretnék a képzést megfelelő számú jelentkező esetén.

 •  Mester és inas program

Sikeresen pályázott Vajda László a népművészet mestere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által meghirdetett „Mester és Inas” pályázat keretében. Így kapott lehetőséget, hogy  átadja tudását 2 „inasnak”.

A „Mester és Inas” projekt egy olyan tudás átadó, tudás bővítő program, amelynek célja, hogy a nagy szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező Népművészet Mesterei a fiatal alkotók részére szakmai tapasztalatcserét biztosítsanak, átadják meglévő tudásukat és megismertessék az adott kézműves szakma fogásait.

 •  VII. Fazekas -Keramikus Szaktábor

2020 június 22.- 26. – Nyírszőlős és Bodony

A zilahi kerámiát szerettünk volna ebben az évben tanulmányozni és készíteni. Sajnos a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé, nem tudtunk a helyszínre utazni. Helyette Les Gábor fazekas mester bodonyi műhelyét látogattuk meg, ahol tanulmányozhattuk hátrahagyott munkáit.

A nagyszerű mester tiszteletére próbáltunk erdélyi kerámiát készíteni és olyanokat, amelyeket Gábor is szívesen készített. Egy pár napra elfoglalhattuk a műhelyeket. ahol Les Norbert ugyanolyan alázattal és tudással tanít, mint ahogyan édesapja tette. Ott tartózkodásunk ideje alatt élvezhettük Mária /Gábor felesége/ és Éva Norbert párja/ vendégszeretetét, melyet ezúton is köszönünk.

 •  Kézműves Nap a Tiszavirág Campingben (workshop)
 1. június 20.

A Tiszavirág Camping (Tokaj és Rakamaz között a Tisza partján) várta a kézművesség iránt érdeklődő fiatalokat és felnőtteket (16-éves kortól).

Négy területen szerveztünk foglalkozást, szakítva a ma élő felfogással nem a 10-20 perc alatt csináljunk valamit szellemében. Mind a négy területen egy-egy komolyabb alkotás elkészítésére volt lehetőséget, szakavatott segítséggel. Előképzettség nem volt szükséges csak az akarat, és a lelkesedés. Természetesen az egyes területek alapjait is megismertettük a munkafolyamat során. A nap során befejeztük az alkotásokat.

 • Bőrművesség: telefontok – Vezette:  Tarcsi -Demeter Anita, Prima Junior díjas népi kézműves bőrműves
 • Drótékszer készítés: gyűrű, fülbevaló ékszerszett – Vezette: Estók Gábor Népi játszóházvezető a „Kösöntyű” ékszerkészítő pályázat nyertese
 • Nemezkészítés: övtáska – Vezette : Szakady Kincső Népi kézműves nemezkészítő. népi játszóházvezető
 • Bútorfestés: kulcstartó, tolltartó – Vezette: Huttkay Tímea népi bútorfestő