• Palócföldi karácsony

Egyesületünk facebook oldalán egy bemutatkozó kampányt indítottunk decemberben, ahol tagjaink szép kézműves termékeit ajánlottuk egy rövid bemutatkozással és sok-sok termékfotóval. Ezáltal is igyekeztünk a magyar népművészeti termékekre és alkotókra felhívni a figyelmet.

  • Díszpolgári cím egyesületünk tagjának

Bocsi Éva  népviseleti babakészítő népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének szülőfaluja, “a településen végzett kiemelkedő kulturális tevékenysége elismeréseként” Vizslás Község Díszpolgára címet adományozta.

Ezúton is szívből gratulálunk neki.

  • Év embere Nógrád megyében

A Nógrád megyei hírlap évről-évre január hónapban 50 embert választ ki, akik az előző évben sokat tettek a megyéért, vagy jó hírét vitték a megyének. Az idei évben az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az egyesületünk tagjaiból hárman is felkerültek erre a listára. Török János népi iparművész, egyesületünk elnöke, Sasvári János Népművészet Mestere, és Pethőné Szabó Piroska Népi iparművész. Gratulálunk a jelölésükhöz.

  • Trianon 100. Fából faragott Magyarország

Trianon 100. évfordulójának emlékére jött létre ezt a kiállítássorozatot a Trianon Múzeum, a Hagyományok Háza és Bálintné Miklós Éva fafaragó együttműködésével. Egyesületünkből Török János népi iparművész Örökségünk című alkotása is bekerült a kiállítás anyagába. Az általa tervezett alkotás Palócföld jellegzetes, őshonos anyagából, akác és feketedió fából készült. Kivitelezése palóc áttört faragással, tájegységünk és népművészetünk legjellegzetesebb ornamentikáját megjelenítve a tulipánt. A feketedióból készült „Nagy Magyarország” talapzaton álló, akác gyökértömb jelentéstartalma számomra a tovább élés, az ősi gyökerekből való újjáéledés reményét szimbolizálja. A meghasadt, de álló, “élő” tulipán szirom, közrefogja a felfelé álló szirmot, megjeleníti a fájdalmat, a 100 évvel ezelőtti szomorú történelmi eseményt. A közé ékelődő zárt szirom a remény, az ujjá éledő alapgyökérből táplálkozva maga az örökkévalóság, a remény megtestesítője.

Az alkotásokra 2021. március 15-ig lehet interneten szavazni.