Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Tudásátadás

2019. június 11-14. között a Recski Jámbor Vilmos Általános Iskolában Jámbor Vilmos hetet rendeztek, melyet évente rendeznek meg a tanév végéhez közeledve. Ebben az évben az alsós osztályok ellátogattak „Nanó szobájába”. Nanó szobája Verebélyi Balázs magángyűjteményének kiállítása, amelyet most közelebbről megnézhettek a gyerekek, és így fejlődött a néprajzi tudásuk. A kiállítás megtekintése után kézműves foglalkozás is volt, ahol a gyerekek a csőrléssel ismerkedhettek meg.  

  • A XIV. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás Palócföldön rendezvényünk egy meghívott szemével

Az idei évben az Otthonról haza- kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében pályázat keretén belül került megrendezésre a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének XIV. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás Palócföldön rendezvénye. A kapcsolatépítés Palócföldön lengyel, szlovák, kínai vendégek bevonásával június 28-30 között volt Kozárdon. Szombaton köszöntőt mondott dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd község polgármestere, és dr. Bablena Ferenc István, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke. A rendezvényt és a kiállítást megnyitotta Török János, az egyesület elnöke. Ezt követte a Magyar – Kínai Kulturális Egyesület bemutatkozása, melyet Wang Yuxiang az egyesület alelnöke ismertetett. Helena Novotná intézményvezető sajnos nem tudott eljönni, ezért a Megalakult a „RINK”, Remeselnícky inkubátor Gemer előadást Valeria Munkova tartotta meg szlovákul, amit János fordított. A következő előadást Erdei T. Lilla etnográfus, muzeológus tartotta, aminek a címe: Móga csipke – új kutatási eredmények. A műhelymunka is a móga csipke sajátos elemeinek technikai megoldásairól szólt, melyet szintén Erdei T. Lilla vezetett.. A móga csipke 7 páras gömbfordulása és a hegyes fordulás volt a tananyag, melyhez többféle lehetőség közül lehetett választani. Volt aki szívecskés mintát, volt aki palmettás mintát választott. Vasárnap a csoport ellátogatott a Tari Meditációs Központba, a Karma Kagyüpa Buddhista Közösség első magyarországi Meditáció Központjában.

Nagyon hamar eltelt az idő, nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a szervezést.

Írta: Ferencz Klára a MOM Baráti körének tagja.

  • XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat

Egyesületünkből két alkotó pályázott a XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton. Hagyományos kategóriában Fiser Józsefné a Hagyományok Háza II. díjában részesült. Verebélyi Balázs modern kategóriában III. díjat kapott. A kiállítás szeptember 28-ig látogatható Mezőkövesden, a Matyó Múzeumban.

  • Virágzó népművészet

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület ebben az évben 15. alkalommal hirdette meg a pályázatát. A Konferenciára és a kiállítás megnyitójára 2019. június 21-23 került sor. Egyesületünkből Les Norbert Gábor fazekas I. helyezett lett, és Kiss Tünde gyékényfonó különdíjban részesült. A kiállítás a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban 2019 augusztus 25-ig tekinthető meg.