Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • XXIII. Győri babaversenyen

2019. szeptember 28-án a XXIII. Győri babaversenyen Bocsi Éva I. díjat nyert a kazári  népviseletes babájával. Fiatal lány nagyszombaton a Feltámadási szent misére illő öltözetét mutatta meg.

Azonkívül a megkapta a babakészítők legnagyobb kitüntetését a Kovács Marika-díjat is. ” A népviseletes babák készítése, oktatása terén végzett országosa kiemelkedő tevékenységének elismeréséért”- olvasható az oklevélen.

  • Nemzetközi csipkekonferencia Domaniewicében

2019. október 4 – 6-án a krakkói és a katowicei csipkeverők Domaniewicében rendeztek nemzetközi konferenciát és kiállítást. Meghívottként egyesületünket Vajda Béláné, Turós Istvánné, Törökné Petró Mária, Török János képviselték. A rendezvényre csipkével díszített táskákkal, és ajándék zsákbamacskával kellett készülni. Alkotásaink nagy sikert arattak. A szakmai előadás a főkötőkről szólt, melynek hazai szemléltetéséhez egyesületi tagtársunk, Magulya Miklósné tulajdonát képező hagyaték gyűjteményének két darabját vittük. Hazafelé betértünk Koniakowba, ahol meglátogattuk a csipkemúzeumot, egyeztettünk Aneta liegierskával és Lucyna Ligockával a készülő V/4-es pályázat projektünkről. Ellátogattunk a hármas határhoz, hol Szlovákia – Lengyelország – Csehország emlékoszlopa találhatóak.

  • Kézműves szakkör Füleken

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének Motolla Kézműves Baráti Kör része Füleken Mocsáry Lajos Alapiskolában a Mocsáry napok keretében rendszeresen tart kézműves foglalkozásokat az alsó tagozatosok számára. Idén négy műhellyel készültek. A gyerekek megismerkedhettek a csigatészta készítésével és a népi bútorfestés alapjaival, bőr ajándéktárgyakat fonhattak és csuhéból különböző figurákat alkothattak. Közben beszélgettek a természetes anyagok fontosságáról, a természetvédelemről. 

  • Palócrózsák kiállítás

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban kiállítás nyílt, Palócrózsák” címmel, Fiser Józsefné hímző népi iparművész, és Sasvári János bútorfaragó-bútorfestő népi iparművész alkotásaiból. A kiállítás kapcsolódik a Magyar néprajzi leírás, nyelvjárás és népcsoportkutatás születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett konferenciához. A kiállítás november 30-ig látogatható.