• Készülődés

Hosszú hónapok óta készülnek a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületének, Szadai Varróka nevű hímzői a Békéscsabán rendezendő Textiles Konferenciára és Kiállításra. Ők évek óta a Galga mentén még feltalálható fehér lyukhímzéseket tanulmányozzák és alkotásaikat is ebből a körből készítik. Most is Galga menti fehér lyukhímzéssel készített tárgyakkal pályáznak. A csoport kislétszámú, csak heten vannak, de annál aktívabbak.

  • Nyomódúcok a Galga mentén

Fontos eseményre készül a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete, mert egy kiadvány megjelenése közeleg. A kötet egy gyűjtőmunka összefoglalása, címe: Nyomódúcok a Galga mentén. Az írója: Dulai Sándorné népi hímző iparművész. A kötetben 50 fotó, 528 eredeti méretű nyomódúc rajza és természetesen szöveges bemutatás is tartozik hozzá. A nyomúdúcok rajzait Újvári Tünde hímző készítette, aki aktív segítője volt a gyűjtésnek. Azért is fontos ez a kiadvány, mert a Galga mente hét településén még fellelhető mintáit tartalmazza. Ezek: Bag, Boldog, Galgahévíz, Püspökhatvan,Szada, Tura, Veresegyház.

Az első könyvbemutató tervezett helyszíne és időpontja: Szada, 2022. január 24.

  • „NEMZEDÉKRŐL NEMZEDÉKRE A GALGA MENTÉN”

CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2021-0150 azonosító számú Csoóri pályázat megbeszéléseit tartottuk Szadán és Erdőkertesen. A 2021. szeptemberben induló pályázat sajnos nagyon sok akadályba ütközött, így még mindig átszervezés, áttervezés alatt áll. Reményeink szerint 2022. februárban tudunk elindulni a programokkal.

  • „Utánpótlás nevelés a Galga mentén”

CSSP-TARGYALKOTÓ-SZ-2020-0117 azonosító számú projektünk keretében folytatjuk a munkát kosárfonás és népi gyöngyfűzés témában a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban. A téli szünet után ismét kicsi kényszer szünetet kell tartanunk, mert sajnos nagyon sok tanuló lebetegedett.