• „Képzések és interaktív műhely a Galga mentén”…

A NÉPI MESTESÉGEK PEST MEGYEI EGYESÜLETE rendszeres pályázó, és a pályázatok többnyire sikeresek. Így történt, hogy a 2019. évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Csoóri Sándor Alap program „A tárgyalkotó népművészeti közösségek szakmai tevékenységeinek támogatása, a tudásátadás elősegítése, a közösségek megerősítése” témában beadott pályázatunk a „Képzések és interaktív műhely a Galga mentén”  is eredményes lett, ahol kosárfonó, gyöngyfűző és hímző tanfolyamra kértünk és kaptunk támogatást.

A kosárfonó és népi gyöngyfűző képzéseket egy hetes intenzív formában, táborként valósítottuk meg 2020. augusztus 10 – 15 között, melynek helyszíne a gödöllői CarpLove Pihenőpark volt. A jelentkezők tárgyi tudása a kezdőtől a haladó szintig terjedt, de mindenki nagyon türelmesen és nyitottan állt a helyzethez és érdeklődve figyelte, hogy körülötte mennyi minden zajlik, hiszen szinte mindenki mást alkotott. Így születhetett meg vesszőből egy pitypanggal díszített egyszerű koszorún át a copfszegéses kínáló kosárig sok, szép használati tárgy, vagy gyöngyből egy egysoros virágos karkötő, mely virág motívumok aztán visszaköszöntek a már lényegesen bonyolultabb sárközi csipkegyöngyben is.

Igazán inspiráló és segítő közösség jött létre, melyben öröm volt a munka, az alkotás.

A hímző tanfolyam résztvevői a Galga menti fehérhímzést tanulmányozzák, hogyan lehet azt a mai korszerű életbe a lakáskultúrában, öltözködésben használni, alkalmazni.

A tanfolyamok közös zárónapját 2020. augusztus 15-én tartottuk Szadán a Tájházban. Itt Novák Lászlóné, a tájház vezetője fogadta a résztvevőket, és bemutatta a tájházat. Majd a saját munkáinkból rendeztünk egy kisebb kiállítást az érdeklődők és a magunk gyönyörűségére. Délután Galambos Gáborné és Kiss Istvánné lepényke sütéssel örvendeztetett meg bennünket. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlansága miatt a programot kora délután le kellett zárni, pedig akkor még érkeztek a vendégek, látogatók.

A pályázat másik részében egy bemutatkozó pavilon, műhely készítéséhez kértünk támogatást. Mivel egyesületünknek több kézműves tagja van, így könnyebben van lehetőségünk bemutatni, átadni tudásunkat.

A pavilon már elkészült, előttünk a lehetőség…

  • Hímző és nemezelő tábor a Szadai Tájházban

Egyesületünk ismét megrendezte szokásos nyári táborát a Szadai Tájházban, az önkormányzat támogatásával. Úgy búcsúztunk egymástól, hogy ez volt az egyik legjobb táborunk. Most nehezen jött össze ez a találkozás a vírus helyzet miatt, de társaim évek óta jönnek hozzánk, úgymond visszajárók és tudják, milyen jók itt a körülmények. 

Addig agitáltak, kértek – meg én is vágytam már a találkozásra – hogy végül belevágtunk.

Így kicsit másképpen, más időpontban, más összetételben, kisebb létszámban, de augusztus 24-től 28-ig megtartottuk a tábort. Mindenki nagyon örült, hogy újra együtt vagyunk.

A hímző csapat mellett most nemezelők dolgoztak, kihasználták a jó napos időt és a kellemes udvart. Szinte minden nap elkészült valamilyen tárgy, papucs, kistáska, bábfigura, falikép, kinek mi volt az elképzelése. Vezetőjük Kostyál Erika, aki Budapestről érkezett, nagy türelemmel, szakértelemmel irányította a munkát. Heten nemezeltek, öt középiskolás leány és kettő felnőtt. Volt ott anya a lányával és anya a három gyermekével. Igazán családias volt.

Mi, hímzők pedig a jól bevált pajtában dolgoztunk. Az első három napban Csapó Frigyesné, Ani volt a tanítónk, aki már rendszeresen jár hozzánk Mosonmagyaróvárról. A horvát főkötő minta készítését tanította, párnát készítettünk. Ez mindenkinek nagyon tetszett, mert gyapjúval varrjuk, szépek a színek, és ez egy különleges mintavilág.

A másik téma a furtai hímzés volt, melyet Tarsoly Andorné, Ibolya tanított Debrecenből. Ez egészen más technika, de ritka, kevésbé ismert, hiszen csak egyetlen település

hímző kultúrája. Érdekessége, hogy sötétkék alapon fehér hímzés a szokásos, vagy fehér alapon a sötétkék hímzés. Kis asztalközép terítőt hímeztünk, van, aki kék, van, aki fehér alapon. Nagyon hasznosnak és tartalmasnak tartották a résztvevők ezt a hetet.

A tábor helyszíne is csábítja ide őket, mert van egy jó pajta és zárt épületrész is, így mindenki megtalálja a számára megfelelő környezetet.

Még szinte be sem fejeződött a tábor, de már várjuk a jövő nyarat!

Dr. Dulai Sándorné táborvezető

  • Országos Népművészeti Kiállítás Pályázat

2020. március 17-én, Tárnokon a Közép-magyarországi régióban leadtuk pályamunkáinkat. Igyekeztünk minél több szakágban megjelenni, így hímzés, kosárfonás, viseletkészítés, nemez és gyöngyfűzés témában szép számmal adtunk le alkotásokat.

Az Iharos Népművészeti Egyesület rendezésében szeptember 19-én került sor a kiállítás ünnepélyes megnyitására és a díjazottak elismerésére.

Egyesületünk hímző szakága, a Szadai Varróka ismét nagy sikert aratott és alkotói díjas oklevélben részesült, név szerint Dr. Dulai Sándorné népi iparművész, Bácsné Balla Gyöngyi népi iparművész, Béres Erzsébet Budapest, Kliment Lajosné Fót, Tarász Ilona Budapest, Újvári Tünde Erdőkertes. A díjazott anyag a Galga menti fehérhímzést dolgozta fel, melyben látható bagi, boldogi, kartali, püspökhatvani, szadai, turai terítő, párna, zsebkendő, fejkendő, ajándékos kendő, függöny, gyerekágy garnitúra.

A kiállítás anyagába a következő alkotók kerültek még be: Bálint Gáborné népi iparművész méhsejt mintás nyakpánt, öv és fülbevaló szett; Kostyál Erika türkmén mintás nemezlabda, hattyú alakú tároló, kazak mintás sirdak ülőlap és egy türkmén belenemezelt mintás selyemsál; Nagy Andrea népi iparművész válltáska, fafülű kosár; Szombati Klára, Torba Ildikó és Sárközi Béláné szűrrátét készítőkkel  alkotott  női ruházati kollekció; Simon Szeréna Nagy Kriza ukrán nyakék.

Köszönjük szépen a Szervezők áldozatos és fáradhatatlan munkáját!