• Csipkekiállítás Újbudán

2023. március 17-éig volt megtekinthető a Magyar Kultúra napja alkalmából megnyitott kiállításunk a Rét Galériában. A kiállítás anyaga válogatás volt a Magyar Csipkekészítők Egyesülete tagjainak munkáiból. Hálásak vagyunk a felkérésért, aminek örömmel tettünk eleget.

  • Nemzetközi Csipketalálkozó, Nagykálló

Egyesületünk a Nagykállói Népművészeti Egyesülettel és Nagykálló Város Önkormányzatával közösen pályázatot hirdet Magyarországon élő és az ország határain túli csipkekészítő egyének, szakkörök, csoportok, közösségek számára.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

1.) Napernyő (felnőtt kategória)

2.) Legyező (felnőtt kategória)

A napernyő és legyező lehet csipkével díszített, vagy egészében az. Természetes alapanyag használata ajánlott. Bármilyen csipketechnika megengedett. Színe, mérete, alakja tetszés szerinti lehet. A csipkét tartó váz nem lehet műanyag. Az elkészült alkotás használható legyen.

3.) Öltözetünk dísze a csipkés gomb (felnőtt kategória)

Csak textilián lévő gombról van szó, mely díszít, vagy funkciója van. Nem lehet öltözetkiegészítőn lévő gomb. (táska, cipő, ékszer, stb) A gomb belső hordozó anyaga (amit a gomb behúzáskor alkalmaznak, bármilyen lehet: fa, fém, műanyag, stb,), de a gomb külsején a textil, a csipke természetes anyag legyen. A gomb mérete, színe nincs megkötve.

4.) Most ezt szeretem csipkézni (ifjúsági kategória, 15 év alatt)

A csipke anyaga csak természetes alapanyagból lehet. Legnagyobb mérete A/4-es téglalapban elférjen, nem lehet kisebb 5-8cm-nél. Készülhet bármilyen csipke technikával. Színe, formája is szabadon választható.

A kiállítás megnyitó és díjátadás a X. Nemzetközi Csipketalálkozó nyitó rendezvénye.

Ideje: 2023. október 6. 17 óra

Helye: Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium, Nagykálló Korányi Frigyes út 27.

A részletes pályázati kiírást a Nagykállói Népművészeti Egyesület facebook-oldalán olvashatják, ahol a pályázati adatlap is elérhető, illetve további információ Félegyházi Józsefné, Anikótól kérhető telefonon vagy e-mailen (tel: 42 263 161 vagy 20 985 1150; e-mail: felegyhazine@gmail.com).

  • Egyesületünk tagjainak médiamegjelenése

Fábiánné Nagy Ágota és Pokomándy Zsuzsanna (Vásárhelyi Televízió, Öltözetünk dísze a csipke)

https://www.facebook.com/vtvvasarhely/videos/3359776647596200?locale=hu_HU

Sárospatakiné Fazekas Judit (Mozaik, A viseletkészítés hagyománya)

https://www.youtube.com/watch?v=Wqg_tLkZtA0