• Együttműködés

Együttműködési szerződést kötünk Gárdony Város Önkormányzatával. A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ által működtetett, Dinnyési Templomkert, Hagyományőrző és Turisztikai Központ „élettel való megtöltésére”. Az együttműködési szerződés értelmében a közművelődési feladatellátás egyik fontos pontjának – a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása – értelmében töltjük meg programokkal a hagyományőrző központot. Programjainkról a MART facebook oldalán és a Kulturális Központ web oldalán is folyamatosan adunk majd tájékoztatást.

A Dinnyés Hagyományőrző Központ főépülete előadások, bemutatók, tanácskozások stb. megtartására alkalmas. A földszinten három előadóterem, egy előcsarnok és kiszolgáló helyiségek találhatóak. Az előadótermek közül kettő egybe nyitható, lehetőséget adva nagyobb közönséget vonzó rendezvények lebonyolítására. A tetőtérben a rendezvények fellépőit kiszolgáló helyiségek, (pihenőszoba, öltözők, vizesblokk) kerültek kialakításra.

Bővebben a helyszínről az alábbi linken keresztül:

https://gardonykultura.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=11

  • Szálról szálra, színről színre

Két alkotónk, Józsa-Szaka Kata, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész és Hegyaljai Tünde, népi iparművész alkotásaiból rendezünk kiállítást Móron, a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhelyen Már mindenki nagyon várja a tavaszt és egyben a közművelődési intézmények nyitását. A színek és formák, minták, technikák sokfélesége jelenik meg a tárlaton. Minden, ami nemez: faliszőnyegek, párnák, ruhák, táskák, kendők, ékszerek, játékok, bábok.

  • Élőszavas mesemondás

„Jelen pandémia-helyzetben ezzel a felvétellel szeretnénk kedveskedni azoknak, akik elzárva, a karantén miatt, vagy a járványügyi szabályok miatt nem találkozhatnak egymással, s mindannyiunknak, akiknek hiányoznak a közösségi programok.” Ezzel a gondolattal vezette fel Ocsenás Katalin igazgató asszony a március 10-én a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ számára készült élőszavas mesefelvételt a Papucsszaggató királykisasszonyokról. A felvétel megtekinthető Gárdony város honlapján, az intézmény és a M-ART Facebook oldalán is.

 Koncert felvétel

Március 13-án zajlott a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ Galéria épületében a Kákics együttes lemezfelvétele. A felvétel háttereként kiállított szőtteseket dr. Gulyás Antalné szőtteseiből válogattuk.

  • Minták, mesék, mesterségek… on-line konferencia

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében március 20-án Minták, mesék, mesterségek… a népművészeti tartalmak a tanórai és tanórán kívüli nevelésben címmel on-line konferenciát tartottunk.

A program a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában, az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számú „Otthonról haza” című projekt elemeként valósul meg.

A program keretében videók formájában előadásokat lehetett megtekinteni a YouTube csatornán keresztül. Az előadások kiegészültek módszertani útmutatókkal, melyek a népművészeti tartalmak feldolgozásához adtak segítséget. Az oktatáshoz ajánlott óratervek mellett, sablonok, rejtvényes feladatok, nyomtatható foglalkoztató lapok is elérhetőek voltak az érdeklődőknek.