M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • Piknikek városszerte

Július 27-én egyesületünk MintaKINCStár bemutatót és alkotó foglalkozásokat tartott Székesfehérváron, a Széna téren megrendezett közösségi pikniken.

A résztvevők kipróbálhatták szabadtéri ügyességi játékainkat – pl. gólyalábat, karikadobálót stb..

Az alkotni vágyók mesés lapokat készíthettek lovagokkal, hercegnékkel, várakkal, megelevenítve a népmesék helyszíneit és szereplőit.

Szeptember 28-án, a Felsővároson megrendezésre kerülő programon egyesületünk mesterség bemutatókkal lesz jelen.

Szeptember 29-én délután a Béke téri közösségi napon ismét találkozhatnak velünk az érdeklődők.

A programok a TOP.6.9.2.-16-SFI-2018-00001 Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron c. projekt keretében valósulnak meg.

 • MintaKINCStár a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 17-20. között újból megszokott helyünkön, a Budapest Történeti Múzeum kertjében vártuk a játszani, alkotni vágyó kicsiket és nagyokat. Az idei év főtémája a cipő, a papucs volt. Mi is készültünk – lehetett nálunk óriás lábbelikkel fotókat készíteni, szegedi papucsos könyvjelzőt és „csizmás” butellabábokat készíteni. 

Tárgysimogató polcunk ismét rabul ejtette a kicsiket, szeretettel, érdeklődéssel forgatták, próbálgatták a számukra már ismeretlen tárgyakat.

Az idén újdonságként kékfestő és japán sasiko mintákat felhasználó kirakókkal, sodoku-val is készültünk.

 • MintaKINCStár bemutató

Bemutatót tartottunk szeptember 7-én a Sukoró-Pákozdi Arborétumban az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon, majd szeptember 20-án, Velencén, a Megyenap 2019, Megyekorzó rendezvényen a megyei értéktár részeként. 

 • Elkezdődött az ősz, kezdődnek az óvodai és iskolai programok 
  • Szeptember 6-án „János vitéz” barangolásai címmel rendezett programon vettünk rész, a népzenei, néptáncos programblokk mellett a gyerekek kézműves foglalkozás keretében alkottak velünk. Készültek huszárok, csákók, lovacskák, és mézeskalács ütőfával mintázott címerek és huszárok. A programon több száz székesfehérvári általános iskola diák vett részt.
  • Szeptember 21-én megkezdődött a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegében vizuális alkotó sorozatunk – témánk a mese. A programot havonta egyszer szombat délelőttönként tartjuk.
  • Szeptember 25-én Őszköszöntő címmel szervezünk programot a Prohászka Ligetben. Ide a belvárosi óvodák gyerekeit várjuk, játékos őszi foglalkozásunkra. 7 állomás – 7 kihívás
  • A programok a TOP.6.9.2.-16-SFI-2018-00001 Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron c. projekt keretében valósulnak meg.
 • Folytatódnak foglalkozásaink a székesfehérvári Népmesepontban az EFOP 3.3.4-17-2017-00011 pályázat keretében

Szeptembertől hetente újból több alkalommal várjuk a programban résztvevő óvodásokat és általános iskolásokat. Élőszavas mesemondás, Meseösvény I. és II., Mesék és hősök I. és II., Mesevarázs c. programjaink tervezésénél törekszünk a komplexitásra, melynek középpontjában a népmese áll. Nagy hangsúlyt fektetünk a társas és egyéni kompetenciák fejlesztésére, az alkotásra, a művészi kifejezésre.

 • „Örökségük örökségük” c. programsorozat

Egyesületünk eredményesen pályázott a TOP 7.1.1-16-H-031-3 „Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igények kielégítse” című konstrukció keretében.

Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy több generációt öleljenek fel. Célunk a közösségépítés, a szemléletformálás. Fontosnak tartjuk, hogy Székesfehérvár múltját és értékeit élményszerűen mutassuk be a résztvevőknek. A tudásátadás, a közös játék, az alkotás élményének megteremtése egyaránt fontos számunkra. Vetélkedőkkel, akciónapokkal, klubbal, tanfolyamokkal várjuk az érdeklődőket.

Programjaink:

  • Meseösvény
  • Te vagy aki léphet!
  • FehérVÁRjáték
  • MintaKINCStár tanfolyam
  • Pedagógusklub
 •  „Régi, ritka mesterségek nyomában” c. kiállítás és ismeretterjesztő programsorozat

Jelen kiállításunkkal egy több éve elkezdett munkát kívánunk folytatni. Szeretnénk most a régi, ritka mesterségek nyomába szegődni, az érdeklődés középpontjába helyezve ezeket. A kiállítás során bemutatókat szervezünk az érdeklődők számára, megismertetve őket ezekkel a mesterségekkel, remélve, hogy a fiatalok és a felnőttek érdeklődősét egyaránt fel tudjuk kelteni.

A választott mesterségek: papírmerítő, könyvkötő, kőfaragó, faszobrász, faesztergályos, ütőfás mézeskalácsos.

 •   Zsűrizést szervezünk nép- és iparművészeti tárgyak kategóriában

Decemberben tervezzük egyesületünk hagyományos Adventi kiállítását melyet zsűrizés előz meg.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Hagyományok Háza által felkért szakemberek végzik az alkotások minősítését. A zsűrizésekre előjelentkezés szükséges.

 

Bővebb információ programjainkról a magyarart@gmail.com címen kérhető.