Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Somfai Tiborné, Elvira néni Parád díszpolgára lett

Több évtizedes odaadó, sokoldalú nevelő munkájáért a napokban díszpolgárságot kapott Somfai Tiborné Elvira néni, akit néprajzos, hagyományőrző körökben megyeszerte jól ismernek. Az elismerést Mudriczki József polgármester adta át az ünnepeltnek. A település legrangosabb címének odaítéléséről ez év elején döntött a grémium. Az ünnepségen a község apraja-nagyja részt vett.

Ezúton is gratulálunk Elvira néninek, aki egyesületünknek is örök ifjú tagja.

HEOL cikk

Országos Népviseleti Konferencia

 A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület  közösen rendezte meg  a X. Országos Népviseleti konferenciát,  2019. április 12- 13-án, Egerben.

A jubileumi  rendezvény  a Megyeháza dísztermében került megrendezésre.  Egri érsekek történelmi  portréi alatt  közel 150  érdeklődő  hallgatta az előadásokat. A konferencia részvevőit  Ígyártó Gabriella, a NESZ  ügyvezető igazgatója  és  Kiss István a HMNE elnöke köszöntötte.  A konferencia  levezető elnöke  Berzeviczy-Fehér Jánosné  , a Népművészet Mestere volt.  Mielőtt  az érdemi  munka elkezdődött, bejelentésre került, hogy  technikai újdonságként az előadások  a közösségi médiában  élőadásként  lesz látható, teljes hosszában. Ennek eredményeként a konferencia  közönsége a helyszínen  jelenlévőkön túl több ezerre tehető.

Az előadások  előtt  Fehér Zsombor  furulya  játéka varázsolta el a hallgatóságot. Majd énekükkel bekapcsolódtak az előadásba  dr. Juhász Katalin  és Juhász Réka is .

Az előadások sorát  dr Juhász Katalin  kezdete  „ Ingem gatyám de szennyes” címmel,  a ruházat  gondozása és a testi tisztálkodás  szokásairól. A komoly néprajzi eladást  a témába illő  dalok tarkították,  meg-meg énekeltetve  a közönséget is.

A második  program  ismét  népdalokkal  kezdődött.  Gisztl Anna  és Szalai Zsuzsa  éneke  vezette be a  munkásságukról  szóló előadást. a fotó bemutatókkal, videókkal  kiegészített  beszélgetés  alatt egymásnak  adva  a szót, bontakozott ki közös  és önálló  tevékenységük, hogy a prezentáció  csúcsként  élőben mutassák be a  az általuk  készített   ruhákat ifjú  hölgyeken.

A következő előadóként  Stumpf Imre  viseletkészítő mutatta be  prezentációját  :” Karcsú derék, míves sujtás”   címmel.  Mesélt a tervezés  és kivitelezés  nehézségiről.  Bemutatta a    Soutache  termékeket is, melynek  neve a  sujtás szóból  származik. A varázslatos ruhákat  gyönyörű lányok mutatták  be, nagy tetszést  aratva.

 A szünetet követően Nyárád menti  kesergők éneklésével kezdte  Juhász Réka. Előadásának  címe: „Kerek égen  járó,  nap után forduló” is  ennek  a kesergőnek egy  sora. A mai rátétmintás viseleteiről mesélt. éneke ,  ruhái és egész mosolygós  lénye  elbűvölte   a hallgatóságot.  Viseleteibe  öltözött  lányok elbűvölték  a közönséget.

Az első nap  utolsó előadása  Zoboralja  örökségét  mutatta be. Az autentikus  népi viseletek  egy  új  világot  mutattak be, Balkó Ildikó előadásában.  Mesélt a  Zoboralja tizenhárom  magyar falujának  szokásairól,  viseleteiről.  Ildikó is teljes viseltben jelent meg. A bemutató  meglepetéseként  édesanyja zoboraljai  népviseletben mutatkozott be.  A közönség szinte  minden darabját   simogatta, kézbe vette,  csodálta.

Az est ünnepi vacsorával zárult,  a Ködmön csárda különtermében.  A szórakoztatásról  a Matyó Népművészeti Egyesület táncosai gondoskodtak.

A  megérdemelt  pihenést  követően, április 13-án   újult  erővel  indult a konferencia  második  napja.

 A napot Kovács J. Attila csizmadia- és cipész mester,  népi iparművész előadása  indította, „Lábbeli  viselet és lábbeli készítés Magyarországon régen és  ma” címmel.  A mindenre kierjedő előadás  történelmi betekintést  adott a régi korok  csizma, bocskor,  cipő viselési szokásairól,  készítési eljárásokról,   a mai iparosúlt  technológiákról.  Az előadás csúcspontjaként  bemutatta  „ világ bajnok” cipőit, azok  keletkezésének történettét. A helyszínen kiállított  darabok  ámulatba  ejtették az érdeklődőket.

A konferencia  utolsó előadását V. Szalontay Judit néprajzkutató,  a Csornai Múzeum címzetes igazgatója tartotta , „A vászonöltözettől a templomi nagyünneplőig” címmel. Előadásában szó esett a  csornai „metéléses” és „aranyfonalas” menyecskekendőkről, az életfás és madaras rábaközi gyapjú hímzésekről. Többek között beszélt  a Csornai  múzeum  gyűjteményeiről,   gyűjtési módszereiről. 

 A konferencia  zárásaként  a résztvevők  értékelték a  konferencia  munkáját.

A  X. Országos Népviseleti Konferencia  kísérő eseménye a Hagyomány és divat  kiállítás  volt.  A kiállítás értékelését Berzeviczy-Fehér Jánosné  a Viseletkészítő szakmai bizottság  vezetője  külön  beszámolóban értékelt.

Amit a konferenciáról összefoglalóként  elmondhatunk: a húsz év alatt soha ennyi résztvevője  nem volt még a rendezvénynek. Az előadások  mind témájukban ,mind színvonalukban  a korábban  megszokott , kiváló  minőséget  nyújtották. A konferencia  részvevői  visszajelzésekben  jónak, vagy  kiválónak  értékelték  a rendezvényt.    A konferencia  alatt több száz  fotó készült ,  közel  8 óra videó  rögzítette az eseményeket. Ezek  vágott  feliratozott  változatait elkészítjük,  az érdeklődőknek  hozzáférhetővé tesszük,  archiváljuk  a későbbi időkre.  A közösségi médiában való  megjelenésével a konferencia anyaga  eljutott  olyanokhoz is, akik  valamilyen ok  miatt  nem tudtak személyesen  jelen lenni,  és olyan új  érdeklődőket  tudott bevonzani, akik  eddig nem figyeltek a népi hagyományokra.  

 A konferenciát  nagy média  érdeklődés övezte:   Heves Megyei Hírlap több cikkben, híradásban  tudósított  ez eseményről.  A Tv Eger  több riportban számolt be  a konferencia előkészületeiről,   és annak megvalósulásáról.  A Szent István  Rádió és a Kossuth Rádió  riportban emlékezett  meg a kiállítás  megnyitásról. Az M1  Tv  élő adásban  tudósított a konferenciáról.   

Linkek 

Hagyomány és Divat kiállítás és a megnyitó 

Videó a  kiállítás megnyitóról

A konferencia 1. napja

Első nap  előadás  videója

Első nap előadás videója 2.

A konferencia  második napja

A második  élőadásának  videója

Vacsora képei

Híradás A Tv Egerben

Híradás A Tv Egerben 2.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET