Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • „Hímezz Magyarra”

Újszerű kezdeményezésnek adott helyet a Debreceni Egyetem nagy előadó terme, az Auditorium Maximum. A „Hímezz Magyarra” című szakmai konferenciát az EMMI, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata, a Panyolai Szilvorium ZRT támogatásával szervezték. A konferencia fővédnöke dr. Bartha Elek, néprajzkutató, a Debreceni Egyetem rektora volt. A „Szórványmagyarság Napján”, november 15-én tartott rendezvényt a „Hímezz Magyarra” program életre hívója, dr. Szöőr Anna pszichológus nyitotta.  Bemutatta a debreceni konferencián szereplő barátait, akik partnerei a Hímezz Magyarra” országos program kezdeményezésében.  

A konferencián előadást tartott  a megye hímző szakköreiről, múltjukról és jelenükről a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület jelenlegi elnöke,  Hubert Erzsébet, korábbi elnöke, dr. V. Szathmári Ibolya a megye jelentős hagyományáról, a szűrről adott igen gazdag beszámolót,   előadást tartottak  jeles alkotóink, Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész, a furtai hímzésről, Tarsoly Andorné hímző népi iparművész a komádi hímzésről. Az előadásokat gazdag dia anyaggal illusztráltak az előadók.  Kormányos Lászlóné hímző, viseletvarró, népi iparművész saját tervezésű és kivitelezésű ruháit mutatta be az Egyetem diák modelljei segítségével.  A szomszéd megye népszerű hímzéséről, a beregi keresztszemesről Herczeg Péter a vásárosnaményi Beregszem Egyesület elnöke tartott látványos bemutatót.  A program moderátora L. Mikecz Ágnes etnográfus, hímző szakkörvezető volt. A közel 80 fős hallgatóság zenei élményt is kapott Virágos Lajosné Kozák Anikó hajdúsági népdalai és a kárpátaljai Credo Verséneklő együttes jóvoltából. Külön élmény volt, hogy az előadók mindegyike és a közönség soraiban ülők többsége olyan öltözetben jelen meg, amelyeken valamilyen jellegzetes népművészeti díszítmény jelent meg: hímzés, zsinórozás, rátét.

  • NIO zsűri

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület hagyományosan november 20-ra hívta meg a NIO zsűrit. A beadott alkotások sokfélesége miatt 7 tagú szakember gárda 150 alkotást bírált, amelyet 39 alkotó adott be az Észak-alföldi régióból, Pest megyéből, BAZ megyéből. 27 munkát elutasítottak, 5 ajándéktárgy minősítést, a hagyományos kategóriában 37, a modern kategóriában 7 alkotás kapta a legmagasabb minősítést.

  • A Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely

foglalkozásán a rece munkával ismerkedtek meg a részt vevő hímző szakkörvezetők. Az elméleti és a gyakorlati foglalkozást Tarsoly Andorné hímző népi iparművész, szakkörvezetőnk tartotta.

  • Megyei Prima Primissima díj

November 23-án a Közművelődési és Népművészet kategóriában Hajdú-Bihar megye Prima Primissima díjával tüntették ki egyesületünk vezetőségi tagját, Radics László mézeskalácsos népi iparművészt, a Népművészet Mesterét. A három kategóriában megítélt díj (közoktatás, sport, közművelődés és népművészet) átadó ünnepségét a Kölcsey Központ Báltermében tartották.  Radics mestert Kubik Anna színművésznő vers összeállítással köszöntötte. A díj mellé mindhárom jutalmazott a Kincsem versenyló makettjét is megkapta.

  • A XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

kiállítását Debrecenben a Debreceni Művelődési Központban rendezték meg. A díjátadót nagy érdeklődés kísérte. A csodálatos alkotások fiatal alkotói között egyesületünk tagjainak tanítványai,- közülük néhányan már tagjaink is, díjazásban részesültek. Baji Imre kosárfonó, mestere édesapja; Baji Imre, népi iparművész, Garda Gréta szűrrátétes, mestere Gyönyörűné Erdei Judit népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Soós Bianka szövő, mestere Galánfiné Schmidt Teréz, népi iparművész, a Népművészet Mestere.

  • A Prima Primissima

díj elnyeréséhez elkezdődött a közönség szavazás. 2019-ben a nádudvari Fazekas dinasztiát a család valamennyi jelenleg is élő és alkotó fazekasát terjesztették fel. A döntés várhatóan a napokban születik meg. Támogatni lehet december 4-ig SMS-ben 36/70/7077000 számon. A Fazekas család kódja 26. Csak ezt a számot kell beírni.

Minden szavazatnak örülünk a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület nevében is!