Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • Gyermek szakkörök

Az egyesület gyermek szakkörein, melyet Nagy Mari és Vidák Anna vezet,  januárban gyapjúból készítettek csodákat a gyerekek. A tenyérnyi nemezelt virágokba a lányok kérésére készítettünk tavasztündéreket. Csak akkor tekintették késznek a munkájukat, amikor kis baba is készült a tündérek kezébe. Milyen szépen élik meg az újjászületés /tavasz/ megújulás idejét. Bár a hó még időnként hull, de lelkükben már ébred a tavasz!

  • Kultúrházak éjjel-nappal

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület hímző, szövő, kosárfonó és citera szakkörének tagjai tartottak bemutató foglalkozást február 17-én a Kultúrházak éjjel-nappal nagykőrösi rendezvényén.

  • Téli kutatóút Grúziában és Örményországban

Január 4. és 19. között Vidák István grúziai és örményországi  kutató utat vezetett egy magyar csoportnak.

Grúziában, a mesebeli szépségű Kaukázusban sikerült rátalálni egyfajta „szvanéti” nemezsapka készítő élő hagyományra. Örményország egyik múzeumában pedig nemeztakarókra leltünk.

Az utazással együtt járt, hogy az élet egyéb területeire is rálássunk. A vallási élet, a vendégszeretet, az étkezési szokások, és az élet egyéb területeinek szemlélése is élményeinket gazdagította. Az idő széles palettáján kínálta e két ország a felfedezéseket. Építményei, templomai között meghatódva jártunk, némelyik 1000-1500 éve áll, és ősi jeleket hordoz.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET