• Viselet kiállítás és konferencia Kiskunhalason

„Szedjük ráncba – Pliszírozás régen és ma” címmel nyílt kiállítás Kiskunhalason a Csipkeházban, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület szervezésében. A tárlat Molnár-Madarász Melinda divattervező, a kiskunhalasi Szabó Árpád pliszírozó, viseletkészítő ruháit, valamint a pliszírozás folyamatát bemutató Rapavi Réka fotográfus fényképeit tárta a látogatók elé. A kiállítást március 14-én Erdei Lilla etnográfus, csipkekészítő nyitotta meg.

A kiállítás április 12-én zárult a „Pliszírozás régen és ma” című országos konferenciával, ahol további érdekességeket tudhattak meg a pliszírozás technikájáról a résztvevők.

A konferencia előadásai:

-Katona Edit: A ráncolás szerepe a népviseletek formai kialakításában, díszítésében

-Lőrincz Etel, Életfa díjas textilművész, Népművészet Mestere: A bukovinai székelyek viseletei

A bukovinai székely nők öltözetét bemutatta Fekete-Sebestyén Ibolya kakasdi viseletvarró, Misek Bettina és Babos Dániel közreműködésével.

Délután pódiumbeszélgetés: Molnár-Madarász Melinda divattervező, Szabó Árpád viseletkészítő, pliszírozó, Rapavi Réka fotográfus és Katona Edit közreműködésével.

  • Tojásdíszítők sikere

A Hagyományok Házában került megrendezésre a Tojásdíszítők Egyesülete szervezésében, a tíz éves jubileumi kiállítással egybekötött a „Hímeseknek tulipán kertje” – kiállításmegnyitó .

A Tankó Anna-díjat a zsűri, az ifjúsági második kategória (18-35 évesek) szakmai címmel és elismerésekkel még nem rendelkezők csoportjából választotta. A legkiválóbbnak Sánta Márton bizonyult.

Felnőtt hivatásos kategóriában I. helyezést ért el Soós Melitta.

  • Népművészeti kiállítások Bács-Kiskun vármegyében

A Petőfi Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, együttműködve a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Hagyományok Házával, Egyesületünk a Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram keretében 4 kiállítást valósított meg megyénkben. „KÉT VÍZ KÖZE – Értékek a Duna-Tisza közén” című népművészeti kiállításunk márciusban Kecelen, április Kiskőrösön nyílt meg, májusban Kiskunmajsán és Kiskunfélegyházán rendeztünk egy-egy új kiállítást.

  • Szövő szakkör indult Kecskeméten

A szövés iránt érdeklődők számára új szakkör indult Kecskeméten. Minden hónapban 1 alkalommal találkoznak a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, Berei Andrea vezetésével, ahol elsajátíthatják a felvetés, tervezés ismereteit, valamint a szövés különböző módozatait.

  • Varrógépszelídítő

Ez a kurzus immár második alkalommal fogadta azokat, akiknek van már varrógépjük, de nem minden funkcióját tudják használni. Látszólag egyszerű használati tárgyak, mint kötény, neszesszer varrása közben is sok fortélyt tanultak meg a részvevők Kiss Gabriella viseletkészítő segítségével.

  • Éves közgyűlés

Egyesületünk április 21-én tartotta éves közgyűlését a nagykőrösi alkotóházában. Tagok közül több mint 50 fő vett részt, meghallgatták Berei Andrea elnök szakmai és gazdasági beszámolóját, döntést hoztak az aktuális kérdésekről.

Majd Madár Helga fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, az MMA művészeti ösztöndíjasa tartott előadást az ösztöndíjprogramban eddig végzett munkájáról.

Végezetül finom gulyáslevessel vendégeltük meg tagjainkat, a nap jó hangulatú beszélgetésekkel folytatódott.

  • Vándorlegény pályázat

Nagy Mari és Vidák István, a Népművészet Mestere nemezkészítő házaspárnál aktív utánpótlás-nevelés folyik. Az unokák a XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton szép sikert arattak. A pályázatra 4 leányunokájuk adott be nemeztakarót. Pereczes Hanna Virág (14 éves) ezüst, Tulassay Sári (10 éves) ezüst, Tulassay Zsófi (9 éves) arany díjazást kapott.

Ugyanezen a pályázaton Sánta Márton lakiteleki fazekas és tojásíró I. helyezést ért el alkotásaival.

  • Játék Ablak kiállítás

Megnyílt a Játék Céh kamarakiállítása a Terézvárosi Gyermekkönyvtár portálján.

A Játék Céh játéktervező és -készítő kézművesek és iparművészek alkotó közössége, mely azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az ország különböző részein önállóan tevékenykedő játékkészítőket, közös szellemi műhelyt és közös bemutatkozási lehetőségeket biztosítva számukra.

A céh tagjai által készített játékokból összegyűjtött kiállítást június 14-ig lehet megtekinteni. A kiállítás érdekessége, hogy megtekintése nincs a nyitvatartási időhöz kötve, a könyvtár

teljes hosszában végigfut egy nagy kirakat a Liszt Ferenc tér felé, tehát éjjel-nappal megtekinthető.

  • Mézeskalács-forma faragó workshop

A pünkösdi hétvégén Soós Melitta népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere vezetésével mézeskalács ütőfa faragó workshopot tartottunk gyakorlott fafaragóknak a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Alkotóházában, Nagykőrösön. A negatív forma faragásokat a készítők ki is próbálták: mindenki megsütötte a mézeskalácsát az általa faragott forma felhasználásával.

  • Táboraink 2024-ben

A kosárfonó táborunk már betelt, de igyekszünk újabb időpontot találni egy workshopra az ősz elejére. Még lehet jelentkezni az alábbi táborainkra:

Fonás rokkán, szövés karmantyúfán, Nagykőrös, 2024. június 27-30.

http://www.dunatiszakozi.hu/fono.szovo.2024.html

Hímző alkotótábor, Nagykőrös, 2024. július 22-26.

http://www.dunatiszakozi.hu/himzotabor.24.html

Fafaragó és komplex ifjúsági tábor, 2024. július 29. – augusztus 2.

http://www.dunatiszakozi.hu/fafaragotabor2024.html

Nemezművészeti Találkozó és Alkotótábor, 2024. augusztus 3-7

http://www.dunatiszakozi.hu/nemez2024.html