A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület novemberi hírei, decemberi előzetes

  • Egyesületünk székházában, alkotóházában a működésre vonatkozóan egyenlőre nem tervezünk nagy változásokat. Minden szakkörünk számára a továbbiakban is biztosítjuk a kényelmes, fűtött, világos helyiséget, minden tervezett, szakmai és közösségi programot meg tudunk valósítani. Változás januártól lehetséges, erről alapos mérlegelés, számolás után döntünk, – egyeztetve az érdekeltekkel.
  • November 18-ra hívtuk meg a Hagyományok Háza kihelyezett NIO zsűri bizottságát. Helyszín a Népi Mesterségek Háza volt. Beérkezett 19 alkotótól 82 alkotás.  Hímzett, faragott, csipke és zománcmunkák, gyöngyök, fazekas tárgyak egyesületi tagjaink alkotásai, valamint érkeztek pályamunkák Karcagról, Nyíregyházáról, Miskolcról és Nagyváradról is.
  • A NESZ jubileumra egyesületünkből 9 alkotónk érkezett. Az egyesület szakmai vezetői és két alapító tag tudott részt venni az ünnepségen. Ők Kéked Lászlótól, a MMA Népművészeti Tagozat elnökétől vehették át a 40 éves munkát megköszönő Emléklapot. A jellegzetes debreceni ételek közül a mézeskaláccsal, a pereccel, színes kaláccsal, pogácsával és grillázzsal vendégeltük meg a tagszervezeteket. Másnap, a küldöttgyűlésen vehettük át a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves jubileumára adományozott Emléklapot.
  • A november 23-i vezetőségi ülésünkön a delegáltak beszámoltak a NESZ ünnepségről és a küldöttgyűlésről, a tisztújítás eredményéről, a NESZ új vezetőiről. Részletesen ismertettük a pályázati lehetőségeket, amelyek a vizsga elnöki és vizsga bizottsági tagságra vonatkoznak, hiszen tagjaink közül többen tudják teljesíteni az elvárt feltételeket. A vezetőségi ülés napirendjei között szerepelt a 2023-as évre tervezett első kiemelt program, az évadnyitó csapatépítő rendezvény, a Magyar Kultúra Napi kiállítás Álmosdon, a Debreceni Egyetemmel kötött Együttműködési Megállapodás.

      Előzetes:

  • December 10-én vendégünk lesz a debreceni Motolla Egyesület. A betlehemes játékokat két debreceni és a nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium csoportja fogja bemutatni, melyet rögzít majd a Debrecen TV. A népi kézműves foglalkozásokat egyesületünk mesterei tartják. Lesz gyertyamártás, mézeskalács díszítés, nemezelés, szövés.