• Palóc Viseletek Napja

a Recski Tájház Palóc Galériában szeptember 24.-én a Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Recski Önkormányzat szervezésében.

Látogatóink megismerkedhettek Bocsi Éva és Kolumbán Zsuzsanna a Népművészet Mestereinek palóc viseletű babáikkal, Lovászné Juhász Rita népi iparművész paraszt-polgári  ruháival és Verebélyi Balázs, a Népművészet Ifjú Mesterének gyűjtött és feldolgozott palóc viseleti és úja-feldolgozott tárgyaival.

A színpadi viseleteket a Nógrád Táncegyüttes, a Lajtha László Néptáncegyüttes, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, a Szabad Szombat Táncegyüttes, a Felsőtárkányi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Recski Nyugdíjas Klub tánccsoportja és a Mátraderecskei Asszonykórus viseletének bemutatásában és műsorában ismerhettük meg. A palóczene legszebb dallamait a Dűvő zenekar előadásában hallgattuk.

Kézműves programokkal – hímzéssel, gyöngy-és gyékényszövéssel, faragással és babakészítéssel – a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotói várták a vendégeket. A közreműködőket és látogatóinkat “szakácsaink” palócleves, babgulyás és csülökpörkölt kóstolóval várták, amelyhez muzsikát a Dűvő zenekar szolgáltatta.

A Palóc Viseletek Napja szakmai védnöke Szabó János, palóc táncművész volt.

Köszönet a szereplőknek, a felkészítőknek, a hagyományos kultúránk iránt érdeklődő látogatóknak, a kultúra befogadóinak, az előkészítést és lebonyolítást segítő önkéntesnek!

Rendezvényünk a Nemzeti Kulturális Alap, Recsk Nagyközség Önkormányzata, a Hagyományok Háza Hálózati programja és a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány támogatásával valósult meg.

  • Összefogás a palóc szőttes megmentéséért

a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, Urbánfy Éva Palócföldön született, jelenleg is Parádon élő iparművész vezetésével dolgozunk a palóc szőttes megmentésén és tovább fejlesztésén. Öröm számunkra a környezetünkben élő  fiatalok érdeklődése a hagyományos szőttestechnika iránt.

  • Hímző szakkör

Recsken Szabó Tünde művelődési szakember szervezésében, KOVÁCS  FERENCNÉ népi iparművész szakmai vezetésével kezdte meg munkáját a hímző szakkör. A szálhúzásos és szálán-varrott hímzés technika  alkalmazásával készülnek szakköri tagjaink a palóc hímzés hímzésismeretek elsajátítására. Programunkat a Csoóri Sándor pályázat támogatja.