Csatlakozás az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz,  közös program a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével megvalósított programhoz.

„KEZEINK DÍCSÉRETE”

Jászszentandráson első alkalommal, – a  Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Dávid Család szervezésében -, március 31.-én  egész napos  „nyitott műhely” program keretében került  megszervezésre a népi kézműves rendezvény. Színtere a hagyományőrzésről, a művészeti – és kézműves tevékenységről  ismert Dávid-Alkotóház volt.

Rendezvényünkkel az országosan megfogalmazott célok elérését szolgáltuk.  Óvodás és iskolás gyermekek és  helyi civil szervezetek tagjai ismerkedtek az alkotóházban rendezett kiállítás tárgyaival, a helyi hímző és faragó szakköri tagok alkotásaival, a tájegységi díszítőelemekkel  és a magyar hagyományokból ismert  szimbólumokkal.

A rendezvény több mint száz   résztvevője csatlakozott a kézműves foglalkozásokhoz. A felnőttek a jászmotívummal díszített kitűzőket, a gyermekek a közelgő húsvéti ünnepünket köszöntő  tojást és szoknyácskába öltöztetett nyuszilányt készítettek.

Öröm volt látni a gyermekek „rácsodálkozását” a kezek által alkotott szépségekre,  megismerni kreativitásukat, hallgatni az érdeklődő kérdéseiket. Az elkészített ajándéktárgyakon kívüli  „jutalom”  Sántáné Kati néni pogácsája és  süteménye volt, aki  verssel is köszöntötte a gyermekeket.

Az egyesületi  program művészeti vezetője Pataki Miklósné a Népművészet Mestere, az egyesület elnöke, a helyi megvalósítást Dávid Sándor egyesületi alelnök, Dávid Sándorné és Antal Lászlóné egyesületi tagunk  vezette.

A Hevesi Radics Udvarban március 29 – április 1 között a Csillagvirág Népművészeti Egyesület szervezésében  több mint 400, többségében  gyermek vett részt a „nyitott műhely” programban.  Az  alapfokú művészeti és általános  iskolás gyermekek örömmel fogadták meghívásunkat, látogatták a tárlatvezetéssel bemutatott kiállításainkat,  a dokumentációs tárat, köszönettel fogadták szakmai bemutatóinkat, kipróbálták a szövés és fonás  mesterségét,  majd közelgő ünnepünk köszöntésére ajándéktárgyakat készítettek. A hevesi program megvalósítását 19 alkotó segítette.

A Recski Tájházban és alkotóházban  április 1.-én a  hímzés és faragás iránt érdeklődő fiatalok látogattak. A Tájház bemutatását előadás, mesterségbemutató és közös alkotó-és kézműves foglalkozás követte.  Lelkes mátraderecskei és recski egyesületi tagjaink is örömmel kapcsolódtak a „kezek dicsérete” programba.  

Három szakágban  követendő alkotómunka folyik a recski faragó, a hevesi szálasanyagkészítő és a jászszentandrási hímző szakkörben. Az itt készült tárgyakat  a hagyományőrző napokon a nagyközönség is megcsodálhatja.