2022 februárjában összesen 72 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

februárban is folytatódtak képzéseink. 42 képzési ütemben (7 óra/csoport/ütem) zajlottak a foglalkozások – elméleti és gyakorlati órák, Békéscsabán és Miskolcon. Békéscsabán a másodéves OKJ-s képzések keretében a nemezkészítők, hímzők, bőrművesek, fazekasok és faművesek képzési alkalmai zajlottak, továbbá az elsőéves, államilag elismert szakképzéseken tanulók közül a kosárfonók, hímzők, mézeskalács díszítők, fazekasok, szíjgyártó-nyergesek, szövők és takácsok találkoztak. Az akkreditált képzések közül a gyertyaöntés, tojásdíszítés, viseletkészítés, illetve mind Békéscsabán, mind Miskolcon a népi játszóházvezetői képzések folytatódtak.

Aradon népi ékszerkészítő műhelyfoglalkozássorozat zajlik, 3 alkalommal is megvalósultak a foglalkozásaik.

Folytatódtak alkotóházunkban a népi kézműves szakköreink, a rézművesek, nemezesek, hímzők, csipkekészítők és mézeskalácsok is tartottak foglalkozásokat, mindösszesen 12 alkalommal, illetve rövid szünetelést követően újraindultak a vászonszövők is.

  • A XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

előkészítése február hónapban ért a finisbe. Folyamatosan érkeztek a pályázati anyagok, átvételük, leltározásuk komoly feladatot jelentett, hiszen több mint 1600 pályamunka érkezett. A zsűrizésre február második hetében került sor, egyesületi tagjaink közül nagyon sokan vállalták, hogy önkéntes munkájukkal segítik a zavartalan lebonyolítását. A zsűri 876 db alkotást javasolt bemutatni a kiállításon.

A kiállítások installációját mindkét helyszínen, a Békés Megyei Könyvtárban és a Munkácsy Mihály Múzeumban is önkéntes munkában építették fel a jelentkező tagjaink. Az installációk elkészítése és a kiállításrendezés kb. kéthetes időtartamban zajlott, a felkért kurátorokat szintén segítették önkéntesek.

A Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválra minden alkalommal készülünk kis ajándékokkal, melyet közösen kitalálunk, majd tagjaink készítenek el, csomagolnak be, s adnak át a résztvevőknek. A már hónapok óta készülő ajándékok csomagolására is februárban került sor egy jó hangulatú együtt dolgozás keretében.

  • Aszakkör-ök mentorálása

Mint korábban már hírt adtunk róla, az NMI által meghirdetett, s Békés megyében is nagyszámban beindult, online filmekre épülő népi kézműves szakkörök mentorálását kísérleti projektként vállaltuk. Előzetesen egyeztetett időpontokban február hónapban is szakáganként tartottunk online konzultációkat a filmeket készítő szakkörvezetők segítségével, vezetésével, esetenként bejelentkező szakköri tagokkal. A februári online találkozási alkalmakon jobbára csak azok jelentkeztek be, akik kérdezni szerettek volna, így teljeskörű képet e hónapban nem alkothattunk arról, hogy hogyan haladnak a szakkörök, ám bízunk benne, hogy a tavasz nagyobb aktivitást hoz elő, különösen, hogy közelednek a kiállítások időpontjai. Az online alkalmakon túl – igény szerint – kontakt találkozási alkalmakra is várjuk a szakköri tagokat, illetve néhány helyre a szakkörvezető szakembereink személyesen is elmentek segíteni az alkotómunkát.

  • Szolgáltatások

A járványügyi korlátozások feloldása – reményeink szerint – aktív rendezvényszervezési előkészületeket indít meg a településeken, a kisebb és nagyobb közösségekben. Érezhető ez az egyre nagyobb számú megkeresésből, érdeklődésből, árajánlatkérésből – főként népi kézműves játszóházakat, mesterségbemutatókat, népi kreatív játszóteret, kosaras körhintát, illetve kisebb számban kiállításokat igényelve a következő hónapokra. A sátraink, installációink bérbeadásáról is több érdeklődés érkezett. Tagjaink szívesen kapcsolódnak be a szolgáltatásokba, s vállalnak közreműködést rendezvényeken. Sajnálatos módon nehezíti e tevékenységi körünket az infláció, s legfőképpen a szállítás komoly, jelentős árnövekedése. Február hónapban a Balassi Bütykölde foglalkozások indultak újra, azaz a hétvégi családi táncházak kézműves kísérőrendezvényeként vezettünk foglalkozásokat. Tótkomlóson is örömmel fogadták a Mesterségek Házában a népi játszóteret, illetve a játszóházakat.

  • Jeles eseményeink

2022. március 4-5-6-án valósult meg a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál, melynek részletes beszámolóját a következő havi NESZenciában tesszük közzé. Előzetesen álljon itt annyi, hogy ismét egy emlékezetes, szakmailag különleges, érdekes, emberileg sokat nyújtó eseményen vagyunk túl.

A szusszanásnyi pihenést egy újabb nagyrendezvény, az egyesületünk 40. évfordulójának megünneplése követi majd áprilisban, de természetesen az előkészületek már javában zajlanak. Nem árulunk el titkokat, de sok-sok meglepetéssel készülünk, melybe az egyesület tagságát igyekszünk aktívan bevonni, s eddig már közel 200 fő jelezte részvételét.