• Virtuális közösségi tér – „Népi kézművesség otthonodban”

Egyesületünk a Hagyományok Háza Települési Program keretében elindította azt a virtuális közösségi teret, melyben népművész mestereink segítséget nyújtanak az egyesület 2019-2020. években valamint 2021. évben a megyei területi feladatellátásában létrehozott és működtetett alkotócsoportok és a szakmai továbbképző táborok résztvevői számára. A weboldalon elérhető mesterségek: hímzés, szövés, pásztorművészet, tojásírás, természetes fonalfestési eljárások, csipkekészítés fazekasság-kerámia készítés magas tűzön.

A weboldal célja, hogy azokban az időszakokban, melyek a foglalkozások illetve tábori alkalmak közé esnek, a résztvevők otthoni alkotómunkája során felmerülő nehézségeire, szakmai kérdéseire megoldást nyújtson, ezzel segítve a folyamatos alkotómunka és tudásátadás megvalósulását.

A weboldal elérhetősége: amestervalaszol

  • Hírújság

Megjelent a Zala megye – Népművészet – Kultúra c. havonta megjelenő hírújságunk újabb különszáma. A XVII. Élő Népművészet Nyugat-Dunántúli Régiós Kiállítása díjazott alkotóit és közösségi alkotásait bemutató sorozatunk a III. lapszámmal teljessé vált.

A díjazott alkotók alkotásai várhatóan 2021. áprilisától láthatóak lesznek az országos nagyközönség számára is Budapesten.

XVII. Élő Népművészet Nyugat-Dunántúli Régió Kiállítása III. rész by Zsuzsanna Devecz – issuu

  • Göcseji parasztpolgári viseletek újjáélesztése

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően az idei évben 60 órás tudásátadó öltözetvarró kurzust hirdet egyesületünk varrónőknek, viseletvarró népművészeknek, varrni tudó hagyományőrzőknek a göcseji parasztpolgári női öltözet újjáélesztésére, újratanítására és mai elterjesztésére.

Olyan géppel varrni tudó lányok, asszonyok jelentkezését várjuk, akik a későbbiekben vállalják mások számára is ezeknek a ruháknak a megvarrását, a göcseji öltözet elterjesztése érdekében.

A tudásátadást a jászsági „Rokolya Varróműhely” jeles szakemberei, Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet viseletkészítők szakmai közreműködésével valósítjuk meg.

A felhívás és jelentkezési lap a zmegyesulet@gmail.com címen igényelhető, valamint elérhető a Zala Megyei Népművészeti Egyesület facebook oldalán.

  • Népművész tagjaink szakmai érdekképviselete

Egyesületünk 39 tagjának nyújtottunk szakmai segítséget az MMA-21-MH750 számú, az alkotók művészeti tevékenységeinek támogatására kiírt pályázatának elkészítéséhez, a pályázati felület kezeléséhez, a pályázatunk benyújtásához.

Bízunk benne, hogy alkotóink a kedvező pályázati elbírálásokat követően további szakmai fejlődést valósíthatnak meg, ezzel tovább színesítve és gazdagítva népi tárgyalkotó kultúránk XXI. századi megjelenését.