• 120 órás akkreditált hímző képzés

Egyesületünknél tovább folytatódott a Hagyományok Háza által akkreditált 120 órás kézi hímző képzés. A 19 hallgató novemberben két hétvégén tanulhatta meg a kalotaszegi és székelyudvarhelyi, valamint a kalocsai színes és szomorú pamukos hímzés technikákat és a hozzájuk tartozó néprajzi ismereteket.

Az oktatás novemberben Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész vezetésével történt.

  • „Hagyomány – Fiatalok – Jövő”

A fiatalok kézműves képzését és alkotómunkájuk bemutatása lehetőségének biztosítása hívta életre azt a projektet, mely az októberi projektismertető nap után novemberben már szakmai megbeszélésekkel, műhelylátogatásokkal, ismerkedéssel folytatódott.

A 16-25 év közötti fiatalok megismerkedtek a Zala Megyei Népművészeti Egyesület munkájával, a Gébárti Kézművesek Háza közművelődési szolgáltatásaival, a civil szervezetek tevékenységeivel.

A csoport résztvevői között népi kézművességgel vagy képzőművészettel foglalkozó fiatalokat, valamint a kézművességgel, a népművészettel még csak most ismerkedőket köszönthettünk.

November végétől május közepéig bezárólag a fiatalok 2 csoportban kétheti rendszeres találkozási alkalmak során megismerkednek a kerámiakészítéssel, a népi fazekassággal, az ékszerkészítéssel (gyöngytől az ötvösmunkáig).

A szakköri foglalkozásokat követően „Young-Art” című kiállításon és „Fiatalok Kézműves Udvara”-ban mutathatják be a nagyközönségnek tudásukat és elkészült alkotásaikat.

  • Kiállítások

A Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolája szervezésében került sor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban 2019. október 14-23 között a „Népi kézművesség a hétköznapokban” című kiállításra.

A kiállításon meghívott vendégként szerepeltek egyesületünk alkotócsoportjainak és egyéni alkotóinak népi iparművészeti tárgyai.

A kiállítás céljai között szerepelt a népi kézműves szakmák nappali képzésben való oktatásának elindítása a Nyugat-Magyarországi Régióban is.

  • Másodkiállítás

November hónapban a kibővített Gébárti Kézművesek Háza új épületszárnyában a zalaegerszegi kihelyezett őszi NIT tárgyzsűrizés és a Népi Design Stúdió 2019-es évben díjnyertes alkotásaiból rendeztünk be kiállítást.

Ezzel is népszerűsítve a népi iparművészetet, az innovációs technikákat és magas színvonalú megvalósításokat, valamint elismerve a népművészeink NIT zsűrizésen elért eredményeit.

  • Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

2019. december 15-én Debrecenben megrendezett országos zsűrizésen és kiállításon a Nyugat-Magyarországi régió előválogatásán és szakmai zsűrizésén továbbjutott alkotók és alkotásaik közül egyesületünk két ifjú tagja, valamint Győr-Moson-Sopron megyét és Szlovéniát képviselő három fiatal alkotó szakmai munkáját méltó elismeréssel jutalmazta az országos zsűri.

A Nyugat-Dunántúli Régióból díjazott fiatal művészek:

Gerencsér Enikő -Kékfestő kategória III. korosztály egyéni 1. díj

Kertész Réka – Fém ékszer kategória III. korosztály egyéni 1. díj

Szomi Szimona és Szomi Tatjana – Hímzés kategória III. korosztály egyéni 2. díj

Vidák-Bécs Máté – Nemez kategória III. korosztály egyéni 2. díj

Ezúton is szívből gratulálunk az elért sikerekhez, a további színvonalas alkotómunkához sok örömöt és kitartást kívánunk!

  • „Újragondolt Hetés”

– a történelmi Hetés viseletének feldolgozása szlovéniai magyar és zalai népművészekkel, designerek bevonásával

A 2019. április – 2020. július között zajló, EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében a 2019. év workshopjai és nyári alkotótábora végéhez ért.

A 28 fő részvételével zajló szakmai munka azonban a 2020. áprilisában megrendezendő workshopig is folyamatosan zajlik. November és március között az alkotócsoportok otthon egyénileg, illetve csoportos találkozásokban folytatják az elkezdett szakmai munka megvalósítását, az öltözetek, viseletek díszítését, további tervek készítését.

  • Hagyományok Háza megyei hálózati munka

A Hagyományok Háza megyei hálózati munkájában egyesületünk 2019. évben közszolgáltatási szerződés keretében vállalta a közművelődési feladatellátást.

Az idei évi feladatellátásunkban országos hatókörű konferenciát rendeztünk Zalaegerszegen a felnőtt népi kézműves szakképzés aktuális kérdéseiről „Hagyomány – Mesterség – Jövő” címmel. Megyei és országos hatókörű kiállításokat, játszóházakat és mesterség bemutatókat bonyolítottunk le Zalaegerszegen és számos megyei kistelepülésen, továbbképzések és táborok formájában biztosítottunk újabb szakmai tudásbővítési lehetőséget népművészeinknek. A Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkba elhelyezésre kerülhetett az a 107 fa sírjel, melyet az ország számos területéről érkező fafaragó népművészek készítettek az elmúlt 6 év zalaegerszegi országos fafaragó táboraiban, és amely Emlékpark méltóképpen reprezentálja a Kárpát-medencei túlnyomó részt protestáns fa sírjel kultúráját.