Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Hetési szövés tudásátadó workshop

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza támogatásával 2018. októberében elindított tudásátadó workshop alkalmain minden szombaton összejönnek a tanulók, „kisinasok”, hogy Hácskó Imréné Zsuzsi népi iparművésztől eltanulják a Hetési szőttes készítésének folyamatát a szövőszék összeállításától egészen a késztermék elkészítéséig.

A tudásátadó alkalmak helyszíne Zalaszombatfa. Az a zalai-hetési kistelepülés, ahol az 1950-es években a Virágh házaspár hagyományőrző munkája nyomán éledt újra a hetési szövés és megalakult a háziipari szövetkezet.

Jelenleg 5 fiatal lány és asszony sajátítja el azt a tudást, amit jelenleg az országban egyedüli oktatóként Hácskóné Zsuzsi ad tovább.

A csoport részt vesz első megmérettetésén is, a Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázatra egyéni és közösségi alkotásokkal jelentkezett.

  • Kézi hímző képzés

Februárban ismét képzésre jelentkeztek azok a hímző kézművesek, népi iparművészek, akik a 2016-2017-es években a NESZ támogatásának köszönhetően elvégezték a 60 órás kézi hímző képzést.

Az idei évben a Csoóri Sándor Alap támogatásának és a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően 120 órás kézi hímző képzést indított az egyesület. Az oktató Illés Károlyné, a Népművészet Mestere.

A képzésben 22 fő vesz részt, közülük 13-an a korábbi képzés résztvevői. Örömteli mindkét adat, hiszen ez jelzi, hogy igény jelentkezik és ezáltal szükséges a szakemberek folyamatos továbbképzése.

  • Népi Design Stúdió

Egyesületünk 10 fős alkotóközössége az idei évben részt kíván venni azokon az alkotópályázatokon, amelyek lehetővé teszik közösségi alkotások benyújtását.

Az alkotóközösség tagjai készülnek a Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázatra és a „Kitesszük a szűrét” VIII. Országos Szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatra.

  • „Hagyomány-Mesterség-Jövő” Felnőtt Népi Szakképzési Konferencia és Kiállítás

Egyesületünk a Hagyományok Háza és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara társrendezőkkel 2019. február 7-8-án rendezte meg szakképzési konferenciáját.

A konferencia lehetőséget biztosított a közművelődési intézmények, a kulturális civil szervezetek, a Területi Szakképzési Centrumok és a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák közötti párbeszéd elindításához, együttműködéséhez, országos kiterjesztéséhez. Társadalmilag, gazdaságilag is fontos, hogy a felnőtt népi szakképzés megtalálja méltó helyét a rendszerben, mert nemcsak egyéni vállalkozókká váló kézműves mestereket képez, hanem egyben a magyar népi kultúra hagyományos, itt-ott kihalófélbe került kézművességét is képes megmenteni, mindezzel együtt hozzá tud járulni a magyar kreatív ipar kibontakozásához. Épp ezért a konferencia nagyon gyakorlat orientált: cél a jogszabályok nyújtotta lehetőségek pontos megismerése a Szakképzési Centrumok és a Megyei Kamarák szakemberei által, a hagyományőrző szervezetek képzési eredményeinek szélesebb körű bemutatása, a népi kézműves felnőttképzés tapasztalatai, közös gondok és problémák megbeszélése.

A konferenciához kapcsolódóan hasonló címmel a Hagyományok Háza népi kézműves képzései vizsgamunkáiból, valamint az oktatók munkáiból láthat kiállítást a nagyközönség.

A kiállítás helyszíne: Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben (8900 Zalaegerszeg, Ady u. 14.)

Látogatható: 2019. február 8 – 2019. március 2.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET