Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VI. Országos Hétvégéje rendezvényről

A Vajdasági Magyar Folklórközpont 2019- ben immár negyedik alkalommal volt részese a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje rendezvénynek, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként.

A rendezvényt néhány általános iskola már számontartja! Így ez évben is a Majsai Úti Általános Iskola képviseltette magát a legnagyobb létszámmal, 120 tanulóval. Ezen kívül érkeztek más érdeklődők is. A program szerint a műhelyek körbejárása és a VMF tevékenységének ismertetője után csoportokat alkotva, valamennyi előrelátott foglalkozáson részt vehetett a közel 250 látogató, ahol a gyapjú-feldolgozás folyamatát kiértük végig elsősorban (válogatás, mosás, tépés, fonás, szövés (kereten). Készítettünk gyermekjátékokat is gyapjúból (karmantyú és pamacsbabát, csiga, nyuszi állatkát. stb), de kiegészítettük a fazekasság alapjának ismertetésével és készültek hurka – és marokedények is.

Ezek funkcióira (egykor és ma) hívtuk fel a figyelmet úgy, hogy énekes gyermekjátékok részesei lettek ezek a termékek még a helyszínen, az egykori falu hangulatát is idézve.

A gyapjúfonó mesterségről valamint Bukovina és Pirot gyapjúszőnyegeiről a kivetítéssel egybekötött előadáson hallhattak a jelenlévők. 

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a tetőtérben kialakított műhelygalériával bővült a VMF! Bár a munkálatok nem egészen fejeződtek még be, de a rendezvény idején már alkalom volt arra, hogy ezt birtokba vegyék a népi kézművesség iránt érdeklődők.

Az oktatást Harangozó Ottília, Dobó Ilona, Makó Erzsébet, Ikotity Júlia, Lazarević Teréz, Fülöp Mária, Raj Rozália és Nagy István vállalta.

Kellemes hangulatban telt el a rendezvény, ahol díjmentesen vettek részt az érdeklődők, és igen pozitívak a visszajelzések.

Az előrelátott programot módosítva/bővítve, a rendezvényt a VI. Lánchenger Szőttespályázati Kiállítás megnyitója zárta.

A rendezvény időpontja, nyitva tartás: 2019. április 5., 10.00-17.00 között. A tárlat viszont 2019. ápr. 30-ig volt megtekinthető, és örömünkre igen nagyszámú érdeklődőt vonzott. Külön öröm számunkra, hogy a helyi középiskola textil szakának növendékei, több csoportot alkotva tekintették meg a kiállítást, tárlatvezetést is kérve.  

 A VMF elnöksége megbízásából a szervező és a rendezvény koordinátora Nagy István és Raj Rozália volt.

Ez évi rendezvényünk a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Szövetsége támogatása által valósult meg. A támogatást ezennel is megköszönjük!

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET