• HÚSVÉTRA KÉSZÍTEM….

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Hagyományok Háza hirdette meg a 2023-as évi Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete rendezvényt 2023. március 27- április 2. között, az EURÓPAI MŰVÉSZET ÉS KÉZMŰVESSÉG NAPJA programhoz csatlakozva.

A Vajdasági Magyar Folklórközpont, mint a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) tagja is részese volt az eseménynek. Rendezvényeinket a Vajdasági Magyar Folklórközpont székházában (Szabadka, Dózsa György 17.) szerveztük meg 2023. márc. 28-án és ápr. 1-jén.

2023. március 28. (kedd, 16:00-18:00 óra között): az érdeklődők a VMF székházban megtekinthették a hazai közösségek és a Kárpát-medence tájainak díszítményeivel készült hímes tojásokat az alkalmi kiállításon és a NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY állandó tárlatában.

2023. április 1-jén szombaton– egész napos (10,00 és 16,00 óra között) hímes tojás készítést szerveztünk az előbbivel azonos helyszínnel, HÚSVÉTRA KÉSZÍTEM… címmel. Örömünkre, felhívásunkra gyermekek szüleikkel, de egyéni érdeklődők is szép számban megjelentek az összejövetelen és vettek részt a munkában. A foglalkozáson, elsősorban vidékünk magyarsága körében egykor kedvelt, sajátos, leggyakoribb díszítésű hímes tojás készítéssel, de a Kárpát-medence tájainak hímes tojás díszítményeivel is ismerkedhettek a gyakorlatban a résztvevők. A berzselt tojás készítés iránt ugyan nagyobb volt az érdeklődés, de az írókát is szinte valamennyien kézbe vették. Egyesek rácsodálkoztak, mások ismerkedtek vele, néhányan próbálkoztak is használatával, és több, kevesebb eredménnyel ez a próbálkozás sikerrel is járt… Mindenképpen, sikerélmény volt valamennyiük számára az elkészített hímes tojás, a szervező számára pedig, hogy többek számára is, sikerült közelebb hozni népi kultúránk e szegmensét! A gyakorlati oktató Harangozó Ottília volt.

Programunkat mindkét alkalommal a húsvéti ünnepkörhöz tartozó szokások video bemutatójával, a tájegységenként dokumentált díszítmények (szakirodalom) bemutatásával, a VMF gazdag gyűjteményében található változatos, igen mutatós, a Kárpát – medence tájainak magyarsága körében ismert hímes tojások bemutatásával is gazdagítottuk.

Kellemes hangulatban telt a napunk, számos hímes tojás is készült, melyeket készítőik magukkal vittek.

A résztvevők az illatozó teán kívül zsíros-hagymás és bundáskenyeret fogyasztottak, erőt gyűjtve a munkához.

Munkánk iránt érdeklődést mutatott a Hét Nap, hazai hetilap és az M1 TV csatorna (HU) is. Köszönjük a megjelenést!

A VMF megbízásából a rendezvényt Raj Rozália és Nagy István szervezte.

SAJTÓMEGJELENÉS:

Húsvéti tojásfestés Szabadkán

https://hetnap.rs/cikk/Husveti-tojasfestes-Szabadkan-43193.html

M1

Ma éjjel 2023.04.05-i adás (12 perc 42 mp-től)

https://mediaklikk.hu/video/ma-ejjel-2023-04-05-i-adas/