• Utazó Tojáskosár

A Tojásdíszítők Egyesületének 10 tagja járta az országot ezzel a gyönyörű, tyúkanyó formájú fonott karos kosárral és tanították a tojásírást közösségeknek. 30 közösség több mint 600 tagja próbálhatta ki díjmentesen a hagyományos, viasszal-írókával való tojásdíszítést. Már az első darabok is sikeresek voltak. A Csoóri pályázatnak köszönhetően teltek meg a kosarak egy garnitúra írókával, viasszal, mécsessel,  és valósulhatott meg az oktatás. Oly nagy sikere volt, hogy ezt mindenképpen folytatni kell jövőre is! 

(fotók: Tyúk-kosarak és Utazó-tojáskosár-BálingK-Szszentm-ovis3)

 • A tojásírás élő hagyománya – nagyszabású hímes tojás kiállítás a Hagyományok Házában

2019-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség hazai jegyzékére a tojásírás. Ezt a felterjesztést Mosonyi Éva és Gombosi Bea készítette el 34 tojásíró csatlakozásával és egy tucatnyi szervezet támogatásával. Mivel az eltelt több mint két év húsvétjai a pandémia miatt zárt falak közé szorultak, most nyílt lehetőség ennek élő megünneplésére. 

A kiállításon a felterjesztésben részt vevő tojásírók, a Tojásdíszítők Egyesületének tagjai és a tanítványok munkái szerepelnek, összességében 50 alkotó több mint 900 hímes tojása. A kiállítás életképein keresztül megismerhetik a látogatók a tojásírás eszközeit, a hímes tojásokhoz kapcsolódó főbb szokásokat is. Nagyszabású, gazdag kiállítás, ajánljuk mindenkinek!

(fotók: meghívó)

 • Nemzetünk Hímes Tojásai 2022

A tavaly Mosonyi Éva által elindított program célja, hogy mindenki megmutathatja a saját maga által készített hímes tojásait és ezt egy digitális albumba rendezve szép húsvéti hangulatot teremtsen. A kézben tartott fotók jelentése az, hogy ezzel a kézzel készítettem, és reméljük sokan kedvet kaptak a törékeny varázslatok elkészítéséhez.

Majdnem 140 fotó érkezett, és nagy öröm, hogy nagy része hagyományos technikával készült.

(fotó: nemz-22)

 • Mosonyi Éva 2000 darab saját készítésű hímes tojását adományozta oda Hosszúhetény önkormányzatának

2020 húsvétján Hosszúhetény lakosai „Hímestojás-Mintakincstárral” lettek gazdagabbak. A hagyományőrző településnek ajándékozta Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész az általa készített 2000 db piros színállású, különböző mintájú, saját maga készített írott tojást. A gyűjteményt Csörnyei László polgármester örömmel vette át. Mosonyi Éva bízik abban, hogy a gyűjteménybe hamarosan bekerülnek a település saját mintáival írt tojásoai is.

 • Mester és Inas program (Csoóri Sándor Alap)

A Csoóri Sándor Alap Mester és Inas Programjának köszönhetően 5fő 35 év alatti fiatal vehetett részt Jókainé Gombosi Beatrix Népművészet Ifjú Mestere tojásíró műhelyében, hogy az 50 órás tudásátadás során megismerkedjenek a Kárpát-medence tojásíró hagyományával. A különböző technikák és stílusok elsajátításáról egy kiállítás keretében számoltak be a résztvevők, amely Nagykovácsiban az Öregiskolában volt látható. A kiállítást Horváth Szilárd, a gödi Búzaszem Iskola vezetője méltatta megnyitó beszédében.

 • Tanulmányút Moldvában és Gyimesben

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként Jókainé Gombosi Beatrix etnográfus, népi iparművész két hetes tanulmányúton volt a húsvéti időszakban, Moldvában és Gyimesben. Míg Somoskán a húsvétra veresített tojás és a Mátkázóvasárnapra megírt tojások jelentették a kutatásának témáját, Gyimesközéplokon a húsvéti ételek készítésre került a hangsúly, a töltött bárány elkészítése és a vedres locsolkodás újraéledő szokásának lehetett részese.

 • Húsvéti műhelymunka −Tojások drótozása Délvidéken

A Nők Kishegyesi Fóruma szervezésében Kishegyesen lett megtartva az a rendezvény, amelyen a műhelymunka keretén belül a résztvevők megismerkedhettek és megtanulhatták a tojások drótozását. A műhelymunkát dr. Tóth-Glemba Klára kisebbségkutató, tojásdíszítő oktatta és vezette be a jelenlevőket a technika fortélyaiba. A műhelymunkán több mint 4o érdeklődő volt jelen a környező délvidéki településekről.

 • Kézműves Remek Gajdos Zsuzsának

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett Magyar Kézműves Remek 2021 pályázaton díjazott lett Gajdos Zsuzsa tagunk „Kalotaszeg virágai hímeseken” kollekciója.

Gratulálunk díjazottunknak!

 • Gajdos Zsuzsa kiállítása

Először mutatkozott be önálló kiállítással Gajdos Zsuzsa a szombathelyi Berzsenyi Dániel könyvtárban, „Hímesre írva” címmel. Fiatal alkotóként is hatalmas szakmai siker volt a kiállítás a sokféle írott tojással. Foglalkozások is tartoztak a tárlathoz.

 • Nagyhét a Mezőgazdasági Múzeumban

Báling Aranka és Rózsa Györgyné 2006 óta a nagyhét minden napján népszerűsíti a tojásírást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A hímes tojás készítését is tanították a múzeumi látogatóknak, nagy sikerrel.

 • Tojáskiállításon Szlovéniában

A szlovén- horvát- osztrák- magyar közös tojáskiállításon Magyarországot képviselte Körmendiné Tarrósy Piroska őriszentpéteri tojásíró tagunk. Nagy büszkeség a környező országok hímesei között ott lenni.

 • Nagy érdeklődés Balogh Ildikó tojásai iránt

Balogh Ildikó népi iparművész nemcsak alkot és kiállít, hanem sok helyütt tanítja is a családi örökségként kapott tojásírást, karcolást. A szív motívumok, égi-földi szimbólumok által inspirált tojásait több nagyszabású kiállításon is láthatta a közönség. Sok nemzet gyermekeit felvonultató iskolában félszáz gyermekkel ismertette meg a viaszolt tojásírást. Tevékenységéről rendszeresen több alkalommal hírt adott a kaposvári regionális és az országos média is.

 • Bakó Ildikó Takácsi programjai

Nagypénteken, Nagyszombaton a falu apraja nagyja írta, karcolta a tojásokat. A tojásfestésen több mint 100 fő örült az elkészült hímeseknek. Bakó Ildikó tojásírást tanított még Ősiben, Győrben, Zircen, Pápán, Győrszemerén és Veszprémben is.

 • Egy hét, két kontinens, négy város, hat előadás

Fekete Ildikó a következő városokban tanított tojásírást, illetve tartott előadást: Lille, Párizs, New-York, New Brunswick, mindenhol óriási volt az érdeklődés. A látogatás-sorozattal, tanításokkal a diaszpórában élő magyarságot kívánta egy kis magyar hagyománnyal gazdagítani Ildikó.