• A Tojásdíszítők Egyesületénél megkezdődött a filmforgatás!

Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége óriási célt tűzött ki maga elé. Több mint 600 kézműves filmen keresztül a kézművesség szinte teljes spektrumát mutatja be kis szakköri foglalkozásokon keresztül, ami elérhető lesz magánemberek és közösségek számára is.

Szentendrén megkezdődött az első kisfilmek felvétele. Bemutatjuk majd a tojásdíszítés módszereit, fortélyait és betekintést adunk a tájegységek tojásaiba. Igazi különlegessége lesz a sorozatoknak az ünnepekhez kapcsolódó témák feldolgozása, melynek szerves részét képezi egy-egy pillanatnyi folklór, s ez a komplex megfogalmazás inspirálhatja a szakköri tagokat a kézműves tevékenységekre.

Fotóink az első forgatási napokon készültek.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjára közel tizenötszörös volt a túljelentkezés. Minden évben 100 fő kaphatja meg a három évre szóló ösztöndíjat.  Jókainé Gombosi Beatrix a Tojásdíszítők Egyesületének tagja az idei évben elnyerte az ösztöndíjat. Pályázatának címe: Hímes tojásírás hagyománya Kárpát-medencében, amely tartalmaz kutatást, alkotást és tudásátadást is.