Fazekas Szakmai Bizottság – Albert Attila

A „Magyarszombatfai Fazekasság” hagyománya Nemzeti Értéktárunk része, mindemellett szerepel a Szellemi Kulturális Örökségek Nemzeti Jegyzékében is. Az őrségben a XIV. sz. óta foglalkoznak fazekassággal (első írásos emlékek 1366-ból). A földművelés, a háztáji gazdálkodás mellett kezdtek foglalkozni a téli időszakban a férfiak fazekasáru készítésével, majd a tavaszi munkák megkezdése lőtt lovasszekérrel Zalán keresztül Somogy megyébe hordták az árujukat és főleg gabonára cserélték. Az edények értékét elsősorban a használhatóság, másrészt főképp a formai szépség adta, és nem a díszítés gazdagsága. Az őrségi edényeket a háztartásokban elsősorban azért kedvelték, mert funkciójuknak tökéletesen megfeleltek. A paraszti fazekasságnak ez a szép hagyománya mindmáig fennmaradt Magyarszombatfán.
Ennek a kulturális örökségnek, és a magyar fazekas hagyományoknak, minél szélesebb körben történő bemutatása, fejlesztése, és az új szakmai együttműködések ösztönzése érdekében a településen már 2002 óta fazekas találkozók kerülnek megrendezésre. A 2025. július 4-6. között megrendezésre kerülő „Nemzetközi Fazekasfesztivál Magyarszombatfán” esemény egy új szintre emeli az eddigi közösségi összefogást. Nagy örömünkre a fesztiválra több, mint 50 hazai fazekasműhely regisztrált be, és külföldi meghívottakkal is számolunk.
A négy napos rendezvény központi témája a fazekasság, amit kiállítás, szakmai előadások, bemutatók, versenyek és kirakodó vásár tesz vonzóvá mind a mesterek, mind a nagyközönség számára.
A rendezvény hagyományos kísérőprogramjai a népi kultúra, és a tájjellegű gasztronómia köré szövődnek. Az esemény hatása messze túlmutat a településen, és képes az egész tájegység reprezentatív képviseletére.
A rendezvények központi helyszíne a Ginti Panzió és Étterem több, mint 1 hektáros magánterülete.