• Közös gyökereink – Fazekas Ferenc, Fazekas Szakmai Bizottság

„Közös gyökereink” címmel a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt csoportos kiállítás január 18-án, csütörtökön a biharkeresztesi Művelődési Házban.

Dani Béla Péter polgármester köszöntője után ünnepi műsor, majd Benő-Nagy Réka szakgimnáziumi igazgató megnyitója következett. Kifejtette, hogy a közös gyökerek a magyar tárgyalkotó népművészet, azon belül a népi fazekasság iránti elköteleződést jelenti. Ezen felül a kiállítók felnőttként valamennyien a nádudvari népi kézműves iskola diákjai voltak és közös az is, hogy Fazekas Ferenc volt a mesterük. Nagy megtiszteltetésként élik meg, hogy oktatójuk – teljes bizalmat szavazva nekik – együtt állít ki velük, és követi munkásságukat.

Fazekas Ferenc büszkeségének adott hangot, hogy a hagyományokat tovább vivő, szakmájukat szerető alkotók jelentek meg vele a tárlaton és szerinte önzetlenség, irigység nélkül kell átadni az idős mestereknek a tudásukat, ha nem akarják, hogy kihaljanak a régi mesterségek. Az öt fiatal kiállító: Elekné Tóth Beatrix (Debrecen), Fejes Fanni (Bodony), Sályi Annamária és Róbert (Szatmárnémeti), Sóczóné Kása Gyöngyi (Kisújszállás); saját stílusukat megcsillantva a népi fazekasság elemeit felhasználva állították ki tárgyaikat. Fazekas Ferenc példát mutatva tanítványainak, a nádudvari fekete kerámián kívül maga is más stílusú alkotásokat is bemutatott.