• Viselet- és Népi Babakészítők Szakmai Bizottsága – Berzeviczy-Fehér Jánosné

2023. április 21-22-én ismét megrendezésre kerül a „Viseletek régen és ma” XII. Országos Egri Konferencia a Heves megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Viselet és a Népi Babakészítők Szakmai Bizottsága közös szervezésében.

A konferenciához kapcsolódóan a „Hagyomány és Divat” címmel kiállítást rendezünk, mely 2023. 04.21. – 05.18. között látogatható Eger, Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Mind a kiállításra, mind a konferenciára szeretettel hívjuk és várjuk az esemény iránt érdeklődő viseletvarrókat, alkotókat és minden érdeklődőt,  akit érdekel a múlt- és a ma divatja. Rendkívül különleges előadásokkal, előadókkal és programokkal készülünk.

A Viselet- és Népi Babakészítők Szakmai Bizottsága nagyon fontosnak tartja az ilyen rendezvényeken való részvételt, hiszen ilyenkor az alkotók egymástól is meríthetnek ötleteket és egymástól kérhetnek segítséget is, valamint megcsodálhatjuk egymás Alkotását.

Mindannyian tartalomban és élményben is gazdagodhatunk!

Viseletkonferencia felhívás

  • Viselet- és Népi Babakészítők Szakmai Bizottsága – Molnárné Riskó Erzsébet
Babakészítő kurzus és kiállítás

A 35 éve tevékeny Kiss Áron Magyar Játék Társaság alapszabályához híven a játékkultúra értékeinek felderítése, megőrzése, fejlesztése, terjesztése érdekében dolgozik a kezdetektől fogva.
Sikeres programja 2002 óta évente a „Róza baba” népviseletes baba készítő műhely, népi iparművészeket is nevel már. A program dr. Györgyi Erzsébet nyugalmazott főtanácsos főmuzeológus (Néprajzi Múzeum), és egy nagy tehetségű és elhivatottságú alkotó, Zorkóczy Miklósné Lázi Éva (a Népművészet Mester) kapcsolatának szülötte.
A 20 év alatt több, mint húsz öltözetben készült Róza baba, köztük hazai nemzetiségiek is, a résztvevők száma összesen több százra becsülhető – mert a kezdettől kitartók mellett folyamatosan változott is a résztvevők személye. A program vezetését 2015-től Molnárné Riskó Erzsébet Király Zsiga díjas népi iparművész vette át, vezeti mind a mai napig. A sikerültebb babák évente megmérettetésre kerülnek Győrben, az Országos Babakészítési Versenyen, ahol külön kategóriát képeznek a népviseletes babák.
A programhoz kiválasztanak egy öltözetet a programvezetővel, amelynek ismertetéséhez előadót kér fel a Társaság. A program vetített képes előadással kezdődik muzeológustól, vagy egyéb viselet szakértőtől. Ezt követi a munkanapok sora, amelyek folyamán a programvezető intenzíven irányít, egyes résztvevők is beadják a közösbe tudásukat. A babatest és az öltözet elkészítése ritkán fér bele még a 7 napos programba is, utólagos segítségnyújtás is történik. Az idei év témája a Pest környéki Mende (Tápióvidék) község népviselete volt, melyről Baksa Brigitta tartott előadást.
A 8. napon volt a jubileumi „20 éves a Róza baba” c. kiállítás ünnepélyes megnyitója. Dr. Györgyi Erzsébet üdvözlő szavai után a megnyitó beszédet Viszóczky Ilona, Miskolc Herman Ottó Múzeum néprajzos-muzeológusa tartotta, aki néhai Varga Mariann néprajzkutatóval a hazai népviseletes baba készítés történetét összefoglalta. Köszöntőt pedig a győri Országos Babakészítési Versenyeket 25 éve szervező Keglovich Zitától halott a közönség. Ezután a programvezető tartott rövid tárlatvezetést.
A kiállítás a Játék Társaság Budapest, Orlay utca 2/b alatti műhelyében tekinthető meg 2023.04.21-ig.