Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, -az UNESCO- a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenharmadik ülésszakát 2018 decemberében Port Louisban, Mauritius fővárosában rendezték meg.

A Blaudruck/Modrotisk/Kékfestés/Modrotlač, rezerv eljárású dúcnyomás és indigó textilfestés Európában című multinacionális felterjesztést a 24-tagú nemzetközi bizottság egyhangú támogatással felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. A multinacionális jelölés lehetőséget teremtett a kékfestők és a szakértők számára az együttműködés elmélyítésére, melynek eredményeként elkötelezték magukat a közös örökség megőrzése iránt. Magyarországon jelenleg hat aktív kékfestő műhely működik, legtöbbjük családi hagyományt követve és ma is generációról generációra átadva a szakmai tudást. A tiszakécskei-szentendrei Kovács, a tolnai Horváth, a győri Gerencsér-Tóth, a bácsalmási Skorutyák, a nagynyárádi Sárdi és a szombathelyi Szakács kékfestőműhely képviseli a magyarországi kékfestő kismesterséget. A szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása kizárólag a műhelyeken belül lehetséges.

A dokumentum átadása 2019. február 12-én volt a Pápai Kékfestő Múzeumban. A köszöntőket követően Krucsainé Herter Anikó, kultúráért felelős helyettes államtitkár (EMMI) és Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója adták át a dokumentumot. A kékfestő műhelyeken kívül elismerést kapott még Dr. Domonkos Ottó, aki a kékfestés hagyományának kutatásáért és a Pápai Kékfestő Múzeum, a kékfestés méltó bemutatásáért.

Az ünnepséget követően Berzeviczy Fehér Jánosné, viseletkészítő és Mundrusz Anett, divattervező kékfestő textilekből készült kollekcióit láthattuk egy ragyogó divatbemutató keretén belül.

Gratulálunk minden kékfestő mesternek!

Ament Éva, elnök

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET