• Fazekas Keramikus szaktábor,  augusztus 23-24-25

A tábor kiemelt témája a Habán kerámia volt.

Táborunk első napjait Kaposszerdahelyen a Falusi-Terjék műhelyben tölthettük. Falusiné Terjék Éva, népi iparművész előadása és gyakorlati oktatása során megismerkedhettünk a habán kerámia formavilágával, a különböző korszakokra jellemző virágmintás és figurális díszítési elemekkel.

Meglátogattuk Szennán, az országban egyedülálló módon – egy élő falu közepén- létrejött Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, ahol láthattuk Belső –Somogy és a Zselicség népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját a 19. sz. közepétől a 20. század első feléig.

2021. augusztus 26.

Minden alkalommal, a tábor nélkülözhetetlen részt vevői a legfialtabbak.  Délelőtt az ő részükre tartottunk foglalkozást: festettünk, korongoztunk.  Délután a tábor többi részt vevőivel elméletben és gyakorlatban is megismertettük a habán kerámiát –tányérokat festettünk-.

2021. augusztus 27.

A tábor részt vevői ellátogattak a Sóstói Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, ahol Dr. Szabó Sarolta, etnográfus, címzetes múzeumigazgató bemutatta a Jósa András Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu Néprajzi gyűjteményében található habán kerámiatárgyakat, valamint a fazekas edényeket.  Továbbá megnéztük a Péchy-Kovács kerámia magángyűjteményt és a múzeumfalu időszaki textil kiállítását. A délután, figurális kerámiakészítéssel –emberi fejforma- folytatódott, melynek vezetője Verebélyi Olga szobrászművész volt.

2021. augusztus 28.

Raku kerámiaégetés volt ezen a napon Nagy László vezetésével.  Folytatódott a szobrok elkészítése, valamint a tányérok festése.

A tábornak 43 részt vevője v olt. /A fazekasok Kaposszerdahelyről, Nádudvarról, Debrecenből, Hajdúböszörményből és Nyírszőlőből voltak jelen /. 

  • Faműves Tábor

Idén június elején tartottuk hagyományos faműves táborunkat Sulyánbokorban. Ebben az évben az egyesület vándorkiállításához készítettünk posztamenseket. Perge József bemutatót tartott a „láncfűrésszel történő faragásból”.

Vendégünk volt Galánfi András, Kossuth Díjas fafaragó, a Népművészeti Mestere, a MMA Népművészeti Tagozatának tagja. Színes előadást tartott, amiből nagyon sokat tanulhatott mindenki!

Ugyanekkor, Balogné Szűcs Zsuzsanna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Igazgatója, mutatta be a Múzeumfalú múltját, a jelenét, és a fejlődés irányait!

Megállapodtunk, hogy rövidesen kapcsolódási pontot, pontokat keresünk közös céljaink megvalósulásának érdekében.

  • MMA tábor Létavértes

Egyesületünket képviselte résztvevőként Huttkay Tímea bútorfestő, előadóként Szakady Kincső nemezműves.

  • Mesterségek Ünnepe

Augusztus 20-22-ig megrendezett Mesterségek Ünnepén Egyesületünk tagjaival a Táncsics Mihály utcában találkozhattak az érdeklődők! Folyamatos mesterségbemutatókkal, a közönséget is bevonva adtunk betekintési lehetőséget munkánkba. Megújult sátrainkban, nagy örömünkre szolgált, hogy újra részt vehettünk a rendezvényen, és ezúton is köszönjük a szervezők munkáját.

Résztvevő tagjaink:

Ifj. Vajda László Kovács

Magi Imre fafaragó

Huttkay Tímea bútorfestő

Szakady Kincső nemezműves

Szatmáriné Győri Tünde takács szövő

Estók Gábor Drótékszer készítő

Estók Judit csipkekészítő

Kozma Zoltán mézeskalácsos