• Magyar Kultúra Napja

Székelyudvarhelyen, 2023 január 22-én ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját a „Tárgyi anyanyelvünk” címet viselő népművészeti kiállítással. A kiállított tárgyak alkotói a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tagszervezetének, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének tagjai.

Egyesületük 1979-ben alakult meg. Közel 45 éves múlttal rendelkezünk. Célunk a történelmi udvarhelyszéki népi kézműves hagyományok fölkutatása, továbbéltetése. Tagjaink között vannak: csuhé-, szalma- és vesszőfonók, fafaragók, csipkeverők, gyöngyfűzők, csontfaragók, hímzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, bőrművesek, szövők, varrók, csomózók, rézveretkészítő, népi ékszerkészítők és viseletkészítők. A hagyományátadást szakkörökben, kézműves alkotótáborokban, és kiállítások segítségével tesszük.

A népművészet a tárgyalkotás anyanyelve. A népi alkotóművész, kézműves, iparművész sajátos tárgyi nyelvet használ. Követi a hagyományt, személyiségéhez és a jelenkorhoz igazítja alkotását. Wass Albert szavaival élve: „Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a magyar, bárhol éljen is”.