• Változás

A Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület életében egy szomorú esemény történt, elhunyt Dékány-Szabó Ildikó elnök. A Szeptember 12-én tartott közgyűlés új elnökséget választott. Elnök: Báling Aranka

Elnökhelyettesek: Angster Mária, Négyes Tímea.

  • Emlékezzünk Dékány Szabó Ildikó csuhéfonó népi iparművészre!

Fájdalmasan rövid élet adatott a kiváló nagypalli csuhéfonónak, Dékány Szabó Ildikónak, aki Pécsett született 1972. ápr. 6-án és 2023. aug. 19-én hunyt el.
A pécsváradi II. Béla Gimnáziumban érettségizett. A csuhéfonással barátnője ismertette meg. Valósággal megbabonázta a népi kézművességnek ez a műfaja! Kosarak, kínáló tálak készítésével kezdte, majd alátétek, befont üvegek, székek és táskák következtek. Míves alkotásaira 2018-ban kapta meg csuhéfonó szakágban a tárgyalkotó népi iparművész címet. Emblematikusak a natúr és diólevéllel festett csuhéból font alkotásai.
Munkáit 2003 óta rendszeresen zsűriztette a Népi Iparművészeti Tanácsnál. Több mint ötven alkotását fogadták el. Azóta a népi kézművességnek ez a műfaja töltötte be az életét, s ebben támogatta a családja. Tagja és másfél évig elnöke a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületnek, s tagja volt a Győr–Sopron Megyei Népművészeti Egyesületnek is.
Szerepeltek alkotásai 2009-ben a Magyar Nemzeti Galériában, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezte „Egy gyékényen árulunk” kiállításon, majd annak kecskeméti bemutatóján; a budapesti Népi Iparművészeti Múzeumban 2018-ban a „Mesterségek Művészete” és a Műcsarnokban rendezett Népművészeti Nemzeti Szalon (Kéz /Mű/ Remek) kiállításon (2015). New-Yorkban, a Magyar Házban 2015 nyarán állították ki több munkáját. Az IPOSZ által szervezett „Betlehemi jászol” és két NESZ-tagegyesület kiállításain rendszeresen részt vett.
Díjat 2003-ban kapott először: pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központban rendezett „Népművészet és Modernség” című nemzetközi szalma-, csuhé-, és gyékényfonó pályázaton a natúr-festett barna alátétje különdíjban részesült. 2017-ben az AMKA szervezésében, a „Magyar Kézművesség 2017” pályázaton Budapesten, a Duna Palota) az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói díjában részesült a natúr és természetes piros színű csuhéval befont gyermekszéke. 2018-ban az ovális tálaló szettje részesült díjazásban az AMKA által szervezett „Magyar Kézművesség 2018” pályázaton. 2019-ben az AMKA szervezésében a „Magyar Kézművesség 2019” pályázaton több csuhétáskája is díjazásban részesült. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében került sor a XV. „Virágzó Népművészet” pályázatra és kiállításra Miskolcon, a Népi Kézműves Alkotóházban 2019-ben. Ott a csuhé táskája és két kerek kosara kapott „Hagyományos Míves Termék” minősítést. Az általuk meghirdetett XVI. „Virágzó Népművészet” pályázaton a fedeles tároló doboza és egy gyermektáskája kapott „Hagyományos Míves Termék” minősítést. A Nagypalli Kézművesház Csuhé – Gyékény – Sás Állandó Kiállításon több alkotása látható. Élete utolsó másfél évében a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület elnöke volt.
Ildikó, nyugodj békében!