• Együttműködési találkozó

2019. november 23-án a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete és a Magyar Kínai Kulturális Egyesület vezetősége, küldöttei Kozárdon találkoztak, hogy megbeszéljék együttműködésük további teendőit. Nem az első alkalom volt, hogy kölcsönösen részt vettek közös programokon, hiszen az ifjúsági tagozat delegáltjai már a Kozárdon tartott XIV. Nemzetközi konferencián tájékoztató bemutatkozást tartottak egyesületük működéséről, munkájáról. Az érdeklődés kölcsönös volt a két szervezet vezetősége, valamint tagsága részéről, ezért is kezdeményezte a találkozót a Magyar Kínai Kulturális Egyesület. Kezdeményezésük célja az együttműködés erősítése, egymás népi kultúrájának bemutatása, megismertetése. A találkozón Török János elnök fogadta a vendégeket, ismertette az egyesület tevékenységét, munkásságát, dr. Hajasné dr. Banos Márta Kozárd polgármestere falujárás során bemutatta a település fejlesztése során létrehozott turisztikai attrakciókat, nevezetességeket, a falusi turizmus által kínált lehetőségeket. Dr. Bablena Ferenc István, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke méltatta a kínai-magyar kulturális kapcsolatok erősítésének jelentőségét, a két ország gazdasági, turisztikai kapcsolatrendszerének kiemelt fontosságát, jelentőségét. A vendégek fogadásában közreműködött Törökné Petró Mária egyesületünk tagja, valamint Figuráné Csáki Zsuzsanna a település önkormányzatának képviselője.

  • Bocsi Éva kiállítása

2019. december 4-én a Szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban nyílt jubileumi kiállítása Bocsi Évának, akinek ezúttal elsősorban az adventi ünnepkör és a téli elfoglaltságokat bemutató babáit láthatjuk. Az első alkalom, hogy a gazdag néprajzi gyűjteményének textiljeiből, hímzett lepedőket, asztalabroszokat, szőttes dunnahuzatokat, párnákat, asztalkendőket is elhozott a tárlatra.

A népviseleti ruhagyűjteményének néhány érdekes darabja is látható, mint például a Kossuth-gyász vagy  a matyó-varrott felsőszoknya.

Az érdeklődők a kazári népviselet legjellemzőbb fejdíszekből, a féketőkből öt különböző alkalomra valóval ismerkedhetnek meg.

A tárlat február 22-ig látogatható.

  • Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat

A XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjnyertes alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Egyesületünkből két alkotó lett díjazott. Fiser Józsefné II, Verebélyi Balázs III. helyezést ért el. Az alkotók munkáit 2020. január 16-ig nézhetik meg az érdeklődők.

  • Ünnepváró vásár

A Hagyományok Háza 2019-ben is megrendezte az Ünnepváró vásárt. Karácsonyra hangolódva, számos zene, tánc és kézművesfoglalkozás várta az érdeklődőket. A háromnapos rendezvényen Hajdú Marcsi kosárfonó, és Fiser Józsefné hímző vettek részt.

  • Kézműves foglalkozások

December 14-én került sor a hagyományos adventi kézműves program Kozárdon a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szervezésében. Az érdeklődők megismerkedhettek a lucázás (kotyolás), szerencsevarázslás, gyertyamártás hagyományaival. A foglalkozásokat Török János, Törökné Petró Mária és Oláh Mónika vezette.