Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Palócföld Öröksége

“Palócföld Öröksége” hímzések a gyakorlatban és a viseletben. Ezzel a címmel tartottak előadást és foglalkozást egyesületünk tagjai Fiser Józsefné és Verebélyi Balázs, Parádon a Közösségi Házban működő szakkör részére. Mindkét foglalkozást nagy érdeklődéssel fogadták a szakkör tagjai. A program a Csoóri Sándor Alap által kiírt pályázati pénzből valósult meg, melyet a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete 2018-ban nyert el. A program célja a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, közösségek megerősítése.

Április 16-án, Kisterenyén, a Civil Házban Palócföld öröksége címmel Bocsi Éva és Pethőné Szabó Piroska népi iparművészek a palóc népviseletet, elődeink öltözési szokásait, a palóc hímzésfajtákat, hímzésmintákat mutatták be.A nagy számú, érdeklődő résztvevő megismerkedett a híres palóc lyukhímzéssel és a kazáriak által a hétköznapoktól a nagy ünnepekig viselt féketők sokféle változatával.

  • Rozsnyói járás Kézműves Inkubátorház megnyitója

2019. 04. 24-én hivatalosan is megnyílt Rozsnyón a “Remeselnicky ikubátor Gemer” háza. “Minden ember – alkotó értékek birtokosa”. “Rozhodnutie je iba na vás – A döntés rajtad áll, lépj be a házba.” A megnyitón az egyesületünket Török János képviselte, mivel évekkel ezelőtt az ötletelések során egyesületünk már partnerként vett részt az ott folyó kézműves tevékenységekben. Az átadón, egyesületünket hivatalos partnerként mutatta be Helena Novotna igazgató asszony.

  • Palóc nap a Család-barát tv műsorban

Május 6-án a palócok kaptak bemutatkozási lehetőséget a Család-barát magazinban. A népzenén, néptáncon, gasztronómián és egyéb kulturális bemutatáson túl, egyesületünkből két tag is szerepelt a műsorban. Bocsi Éva népi iparművész a kazári, vizslási népviseletről beszélt, mutatta meg babáit a nézőknek. Míg a műsor teljes ideje alatt Kiss Tünde népi gyékényfonó kákából font kosarat, és mutatta be munkáit.

  • Palóc Táncháztalálkozó

Május 11-én volt az V. Palóc Táncháztalálkozó. Egyesületünknek négy tagunk képviselte. Bocsi Éva,  Benkó Pál, Benkó Tünde és Pethőné Szabó Piroska népi iparművészek. Elhozták alkotásaikat és  ízelítőt adtak az elkészítési folyamatokból is.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET