Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföld öröksége

Tovább folytatódott a Palócföld Öröksége program, mely a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatásaként, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közreműködésével valósul meg.

Március 23-án Nemtiben Palócföld öröksége címmel a legszínesebbnek nevezett palóc népviseletről és a csodás palóc hímzésről tartottak előadást és bemutatót Bocsi Éva és Pethőné Szabó Piroska. A nagyszámú érdeklődő a tavaszi ünnepnapokhoz és a tavaszi munkákhoz kapcsolódó viseletekkel ismerkedhetett meg. Bocsi Éva bemutatta és elmesélte a Kossuth-gyász ruha történetét, aminek aktualitását az adta, hogy 2019. március 25.-én volt Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója. Pethőné Szabó Piroska bemutatta a gyönyörű palóc lyukhímzéssel készült munkáit. A rendezvény második részében különböző hímzésfajtákkal, a nemti fékető részeivel, készítésével ismerkedtek meg az érdeklődők. 

Március 23-24-én kétnapos bútorfestő tanfolyam valósult meg:  A bútorfestés, avagy amit a népi bútorok díszítéséről tudni kell -Gömöri festő asztalosok hagyatéka címmel.

A tanfolyamot Benko Pál a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete és a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja tartotta. 

A másik tanfolyamra Nagydaróc községben került sor április 6-án. A szervezők és támogatók köre itt bővült a helyi CSEMADOK Alapszervezetével. Az érdeklődők az Ipoly-mentére jellemző viaszos-batik tojásfestő technikával ismerkedhettek meg Benko Tünde vezetésével.

Benko Tünde Ipoly-menti hímes tojásai és Benko Pál festett kazettái elnyerték a Nógrádi Regionális Termék védjegyet is.

Bocsi Éva a Földgömb magazinban

2019. március 29.-én jelent meg a Földgömb c. magazin március-áprilisi száma, amelynek a Mesteremberek elnevezésű rovata Bocsi Éva Népviseleti babakészítő népi iparművészt és babáit mutatja be.

Palóc húsvét

 Palóc értékek a Palóc Húsvéton  A füleki vár húsvét hétfőn hagyományos ünnepi rendezvénnyel várta az érdeklődőket. A Palóc Húsvét immár tizennegyedik alkalommal valósult meg. A főszervező Füleki Városi Művelődési Központ, idén is gazdag programot kínált.

A hangsúly idén is a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződött. Elsősorban a palóc hagyományokat igyekeztek bemutatni, ami főleg a Motolla Baráti Kör kézműveseinél jelenik meg, akik különböző tojásfestési, illetve tojásdíszítési technikát mutattak be. De igyekeztek a szlovák kultúrát is megmutatni. Így az idén szlovák kézművesek is érkeztek, akiknél a drótozást lehetett elsajátítani.

Palóc kavalkád Brüsszelben

2019. április 3-án palóc nap volt Brüsszelben. A palóc nap két felvonásból állt, délután az Európai Parlamentben tanácskoztak, este pedig a Balassai Intézetben adtak ragyogó előadást a palócföldről érkezett művészek, előadók, kézművesek. A rendezvénysorozatot a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjének, Csáky Pálnak és a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány egyik alapító tagjának, Lencsés Zsoltnak a sikeres együttműködése előzte meg.

Egyesületünket Bocsi Éva babakészítő népi iparművész, Holecz Istvánné népművészet mestere és Kiss Tünde népi gyékényfonó képviselhette Brüsszelben. Egyesületünk tagjai részt vettek az Európai Parlamentben A palóc etnikum bemutatkozása konferencián és a Balassi Intézetben tartott Palóc kavalkád kulturális műsoron.

Komatál komakendő pályázat

Egyesületünkből négy alkotó munkái kerültek be a Komatál komakendő pályázatra. Benko Pál gyékénykosara, Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás fazekas népi iparművészek kerámiái és Kiss Tünde kákából fonott termékei. Bercsényi Tamás és Kiss Tünde díjazásban is részesültek.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET