• I. PALÓCFÖLDI TEXTILES SZAKMAI NAP

2024. április 20. napján rendezte meg egyesületünk az I. Palócföldi textiles szakmai napot. A szakmai előadások a szimbólumokról, a palóc hímzés technikáiról, motívum kincseiről és történetéről szóltak, amely tudást Landgráf Katalin, Fiser Józsefné és Verebélyi Balázs osztott meg az érdeklődőkkel. Viselet egy életen át címmel Déska Bertalanné Margitka tartott viselet bemutatót a rimóci asszonyok életkor szerinti öltözeteiről, amely után gyakorlatban a pliszírozás tudományát is kipróbálhatták az érdeklődők. A rendezvényt kiállítás kísérte egyesületünk mestereinek munkáiból.

  • VÁNDORLEGÉNY KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

Egyesületünkből Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész felkészítésével Kiss Lenke Napsugár (11 éves) készített pályamunkákat a XV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. Kákából fonott tartót készített csuhévirágokkal, amelyek bekerültek a kiállítás anyagába. Ezúton is gratulálunk neki!

  • MOTOLLA KÉZMŰVES BARÁTI KÖR HÍREI

A Motolla Kézműves Baráti Kör tojásdíszítő tagjai részt vettek az I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázaton, és a szakmai zsűri közösségi kategóriában 1. helyezéssel értékelte a beadott alkotásokat. Molnár Mónika hímeseit szalmarátétes kategóriában szintén 1. díjjal értékelték.

Húsvétig hétfőn a Motolla Kézműves Baráti Kör tagjai a „XVII. Palóc Húsvét a Füleki Várban” című rendezvényen hagyományos tojásdíszítő technikákkal, mézeskalács díszítéssel, gyékény figurák készítésével és nemezeléssel ismertették meg az odalátogatókat. A foglalkozásokat nagy érdeklődés kísérte.

Április 13-án került sor Budapesten a Hagyományok Házában a „Lelkünk ékes hímesei” szakmai konferenciára, ahol neves szakemberek mellett Benkóné Horkay Tünde előadása is elhangzott „Szlovák – magyar kapcsolatok a felvidéki húsvéti hagyományokban” címmel.