• Hímző szakkör indult Egerben

2024. évben az NMI ASzakkör program támogatásával elindult Egerben is az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál könyvtárában a hímző szakkör, Verebélyi Balázs hímző, a Palócföldi NIE tagjának vezetésével, 11 fő részvételével. A hetente megtartott szakköri foglalkozásokon Békés Vármegye hímzéseit dolgozzák fel.

  • Tavaszköszöntő

A Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében 2024.február 24-én megtartott „Tavaszköszöntő” rendezvényen egyesületünket Illés Zsófia Brigitta, Törökné Petró Mária és Török János képviselte. A program keretében csipkeverés bemutatót és műhelyfoglalkozást vezettek, kicsiknek és nagyoknak. Köszönjük a meghívást, a részvételi lehetőséget.

  • Kárpát-medencei Textiles Fesztivál

Örömmel és büszkeséggel adjuk hírül az egyesületi tagjaink, a XIX. Kárpát- medencei Textiles Fesztiválon elért sikereit. Csiki Tünde hímző, Turós Istvánné csipkés a szakágukban egyéni pályázóként első helyezést értek el, Törökné Petró Mária hímző munkája kiállításra került a BMNE csoportjának alkotásai között, valamint Verebélyi Balázs a Népművészet Ifjú Mesterének kollekciója is látható a kiállításon.

Köszönjük a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek a kiállítás megrendezését, színvonalas szakmai előadásokat, a kísérő programokat, a szíves és szeretetteljes vendéglátást.

  • Állami kitüntetés

Tisztelettel és szeretettel gratulálunk Déska Bertalanné Margitka népi iparművésznek, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjának, akit 2024. március 14-én Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Magyarország Köztársasági Elnöke.

  • Ékszerkészítés

60 órás népi ékszerkészítő tanfolyamon vett részt tagtársunk. Szarvas Józsefné Marcsi tollából:

2023. év októberében a Békés Megyei Népművészeti Egyesület 60 órás népi ékszerkészítő képzést indított, amelyen hat csoporttársammal Farkasné Jeszenszky Anita oktató iránymutatásával kezdtünk elmélyedni a népi ékszerkészítés rejtelmeibe. A képzési napok befejezését követően nagy izgalommal készültünk a záróvizsgára, amelyre a tananyag részét képező ékszerek elkészítése mellett egy záró dolgozat összeállítása és természetesen a szóbeli megmérettetésre való felkészülés is feladat volt. A  elkészített darabok kiállítás keretében kerültek bemutatásra.

  1. március 19-én valamennyien sikeres vizsgát tettünk. A vizsga elnöke Nagy Gyöngyi népi iparművész volt.
  • Bocsi Éva kiállításának látogatói

2024 elején a Felvidékről, Nagykürtösről érkeztek az idei év első látogatói Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere kiállítótermébe. A négytagú családban az édesanya szintén öltöztet babákat a tájegységük népviseletébe. Nagy figyelemmel hallgatta a tárlatvezetést, sok érdeklődő kérdése volt a babakészítésről. Azóta is tartják a kapcsolatot.

  • A határon túli, Motolla Kézműves Baráti Kör háza táján történt

A Motolla Házban 2024.február 24-én mézeskalács – díszítő szakmai napot tartottunk a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjával, Király Zsiga díjas mézeskalácsdíszítővel, a szécsényi Takács Bélával és kedves feleségével, Erzsikével. A jó hangulatú képzésen szakmai útmutatást, tapasztalatokat, fortélyokat osztott meg a résztvevőkkel a mester. A rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

  • Hímeseknek tulipán kertje

„Hímeseknek tulipán kertje” címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Házában a Tojásdíszítők Egyesülete szervezésében. A fennállásának tíz éves jubileumát ünneplő egyesület 25 tagja állított ki összesen 250 db hímestojást.

A tulipán tematikájú I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatra 84 alkotó nevezett, mintegy 500 db hímestojással. A Kárpát-medence szinte minden tájegységét képviselik az elsősorban viasszal írt tojások, de karcolt, patkolt, drótozott és szalmarátétes hímesek is megcsodálhatók!

Közösségi kategória: I. Motolla Kézműves Baráti Kör

Egyéni különdíj: Molnár Mónika szalmarátétes tojások